• 4.48C Novo mesto
  • 13:40
  • Tor, 30.11.2021

Trdi diski SSD: Večja hitrost prenosa in hitrejši pogon računalnika

Trdi diski SSD (Solid-state drive) ponujajo večjo hitrost prenosa kot običajni trdi diski. Še posebej pri kopiranju velikih datotek prihranijo veliko časa v vsakdanjem življenju. Medtem pa so hitri pogoni postali cenovno ugodni za uporabnike.

Trdi diski SSD so mediji za shranjevanje, ki bi morali v prihodnje nadomestiti običajni trdi disk. Ne samo, da so tišji in hitrejši, temveč imajo zaradi svoje tehnologije tudi daljšo življenjsko dobo, ker v njih ni premičnih delov.

Kaj je trdi disk in čemu je namenjen?

Trdi diski se uporabljajo za shranjevanje velike količine podatkov v osebne računalnike, prenosne računalnike in druge digitalne sisteme. Glavni trdi disk v sistemu PC je mesto, kjer so shranjeni operacijski sistem, izvršljivi programi in datoteke.

Te vseprisotne naprave so se razvile v pomnilniško napravo, ki lahko shrani 1 TB (terabajt) podatkov in več.

Računalnik ima lahko več kot en trdi disk. Ti dodatni pogoni so lahko notranji (znotraj škatle) ali zunanji (prenosni).

Trdi diski vsebujejo plošče (diskovne predmete), ki se vrtijo s hitrostjo 5400 vrt/min in več. Obstaja naprava, ki se imenuje aktuator in jo lahko primerjamo z »roko«, ki se premika po ploščah in bere ali zapisuje informacije z uporabo glave READ/WRITE.

Trdi disk SSD

Vrzel med glavami READ/WRITE in »pladnjem« je običajno veliko manjša od debeline človeškega lasu. Plošče so narejene iz aluminijeve snovi. Te naprave so zdaj veliko bolj zanesljive, kot so bile včasih, čeprav se lahko mehansko razčlenijo, če vam na primer padejo na tla.

Prednosti trdega diska SSD

Prednosti te nove generacije pogonov trdega diska so očitne: trdi diski SSD so veliko hitrejši od običajnih trdih diskov. Odzivni časi računalnika ali prenosnega računalnika se skrajšajo in aplikacije se lahko hitreje zaženejo.

Da bi izkoristili hitrost potrebuje vaš računalnik vsaj SATA-3, še raje hitra SATA 6-Gbitna vrata (SATA III/SATA 6G) na matični plošči. Načeloma je SSD nato nameščen kot vsak običajni trdi disk in priključen na priključek SATA preko kabla.

SSD trde diske je mogoče namestiti tako v namizne, kot tudi v prenosne računalnike. Poleg tega so neobčutljivi na udarce, ker nimajo rotirajočega magnetnega diska in glave za branje in pisanje (READ/WRITE).

Druga prednost je pomemben pospešek zagona računalnika. Povečanje zmogljivosti s trdimi diski SSD je včasih ogromno. Povečanje hitrosti med 40 in 70 odstotki je povsem mogoče z ustrezno strojno opremo. Torej, za primerjavo, nalaganje Windowsa 7 je le 18 sekund namesto 27 sekund. Test je opravila revija “Chip”. V posameznih primerih je bilo mogoče skrajšati čas zagona prenosnika celo za 70 odstotkov.

Trdi diski SSD v primerjavi z navadnim trdim diskom

Trdi diski SSD so bistveno dražji od običajnih trdih diskov. Višja skladiščna zmogljivost je dražja. Trdi disk SSD z 1 TB, na ceneje.si trenutno stane od 150 do 200 evrov. Konvencionalni HDD s to zmogljivostjo je veliko cenejši. Dober pregled trenutnih modelov je na voljo tudi v Big Bang trgovinah.

Trdi disk

Če se odločite za nakup trdega diska SSD, starega pogona ne zavrzite. Smiselno je, da na novo zaženete operacijski sistem na trdem disku SSD, filme in fotografije ter druge datoteke, ki jih potrebujete le občasno pa shranite na običajni trdi disk.

Slabosti trdih diskov SSD

Zaradi visoke cene se SSD trdi diski še niso mogli uveljaviti, kot so vsi upali. Poleg tega nakup ni koristen, če se še vedno uporablja stari sistem z operacijskim sistemom Windows XP.

Starejši računalniki brez vrat SATA, namesto da bi doprinesli k boljšemu delovanju računalnika, upočasnijo SSD trde diske. Nakup je res vreden le za novejše računalnike. To vpliva tudi na povezavo USB. Ni smiselno, da poganjate trde diske SSD na vratih USB 2.0.

Pripravil: Marko Vidrih

Trdi diski SSD: Večja hitrost prenosa in hitrejši pogon računalnika
1 od 1
Trdi disk
Trdi disk
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.