• 2.85C Novo mesto
  • 01:03
  • Sre, 30.11.2022

Avtokozmetika: naj vaš avto zasije kot nov

Če imamo svojega jeklenega konjička v lasti že nekaj let, obstaja dokaj verjetna možnost, da ni več videti kot nov. Kljub temu da ga redno peljemo v avtopralnico in na servis je na njem mogoče najti različne manjše praske, žarometi so dobili čudno rumenkasto barvo in plastišča so umazana. Kako lahko pomladite svoj avto, da bo spet videti v svoji optimalni formi?

Tudi če je vaš avto starejši model, je še vedno lahko lepo ohranjen. Pomembno je, da se informirate o malih trikih avtokozmetike, ki imajo lahko mogočen vpliv na videz vašega avtomobila. Avtokozmetika ni nujno draga, vendar ima lahko veiko vpliva na videz in optimalno stanje vašeaga avtomobila na sploh.

Zaščitite svoje vetrobransko steklo pred različnimi vremenskimi okoliščinami

Tukaj ne gre samo za vprašanje estetskega videza, ampak varnosti. Dober zaščitni premaz bo z vašega vetrobranskega stekla odbijal vodo, torej dežne kapljice in sneg, pa tudi najrazličenjše tipe umazanije. Tako vam bo zagotavljal dobro vidljivost v vseh vremenskih okoliščinah.

Zaščitni premaz za vetrobransko steklo vsekakor predstavlja osnovo avtokozmetike, ki predstavlja neke vrste prehodno področje med ohranjanjem dobrega stanja avtomobila kot tudi njegovega estetskega videza.

Poskrbite za voskanje svojega avtomobila

Voskanje vašega avtomobila mu bo dalo bolj sijoč, nov videz. Obnovilo bo namreč barvo, ki bo postala bolj živa, in poskrbelo za sijoč sijaj, ki bo avtu dal videz novosti, kot da je bil pred kratkim očiščen. Nanešen poseben vosek bo poskrbel tudi, da se umazanija ne bo v prihodnosti prijemala na površino avtomobila.

Znebite se grdih prask

Praske se zlahka zgodijo, tudi če s svojim avtomobilom ravnate izjemno previdno tako med vožnjo kot tudi parkiranjem. Nenazadnje se lahko majhne praske pripetijo že zaradi nepravilnega načina čiščenja z nepravimi orodji.

Na srečo se lahko prask znebite brez da bi vam bilo treba ponovno lakirati avto, in sicer z uporabo priročne polirne paste v pravi barvi. Ta bo zapolnila drobcene raze in vrzeli z novo barvo, tako da se praske sploh ne bodo več opazile oz. bodo izginile.

Ne perite svojega avtomobila z navadnim detergentom in gobico za pomivanje posode

Kadar je naš avto le malce zamazan in se nam ga ne splača peljati v avtopralnico, se včasih lotmo čiščenja kar z orodjem, ki nam je najbolj pri roki; gobico za pomivanje posode, navadnim detergentom za čiščenje posode ali pa kar kakšno staro  razvlečeno majico.

Uporabite temu namenjeno gobo in avtošampon 

Če resnično želimo poskrbeti za dolgoročni dober videz našega avtomobila, se nam bolj splača, če čiščenje opravimo pravilno, s primernimi sredstvi. Namesto navadnega gospodinjskega detergenta, ki ni namenjen pranju avtomobilov, raje uporabite temu namenjen avtošampon, ki zagotovo ne bo poškodoval avtomobilove lakaste površine. Uporabite avtošampon, ki vsebuje vosek, in tako opravite dve muhi na en mah. Tudi vosek hkrati čisti in ohranja površino vašega avta, obenem pa skrbi, da se po pranju na avtu ne bodo poznali vodno madeži.

Nikar ne uporabljajte gobice za pomivanje posode, saj lahko s svojo hrapavo stranjo povzroči majhne praske in raze na površini avtomobila. Raje uporabite temu posebej namenjeno spužvasto gobo, ki bo nežno in učinkovito očistila vse površine v vašem avtomobilu.

Goba za čiščenje avtomobila ima obenem tudi precej večjo površino kot navadna goba, zato boste z njo čiščenje opravili precej hitreje.

Očistite svoja stekla in pnevmatike s temu namenjenim čistilom 

Tako kot ne morete prati preostalega avtomobila z detergentom za pomivanje posode, če svojemu avtomobilu želite zagotoviti dolgo življenjsko dobo, tako tudi nikar ne počnite tega s svojim vetrobranskim in drugimi stekli ter pnevmatikami. Obstajajo posebna čistila, razvita prav za ta namen, ki ne bodo poškodovala vaših stekel in pnevmatik in bodo temeljito odstranila vso umazanijo.

Poskrbite za svoje žaromete

Če ste opazili, da so vaši žarometi bolj motni in porumeneli kot so nekoč bili, se to da rešiti na dokaj preprost način. Obstajajo posebna čistila, namenjena prav čiščenju žarometov, ki bodo odstranila porumenel in moten videz, tako da bodo žarometi spet videti kot novi.

Očistite platišča svojega avtomobila

Platišča so del avta, ki utrpi precej estetske škode ob redni uporabi avta. Na njem se nabirajo različne snovi, ki jih je težko odstraniti, vse od katrana pa do prahu in druge nesnage. Takšne vrste umazanija je zelo trdovratna in lahko vašemu avtombilu da star in obrabljen videz. Dobra novica je, da je lahko takšna umazanija odstranjena na precej preprost način – vse, kar potrebujete, je nekaj minut in ustrezno čistilo.

Čista platišča na prvi pogled niso prva prioriteta, ko pride do vzdrževanja vašega avtomobila v dobrem stanju, vendar lahko ogromno pripomorejo k dobremu videzu.

Zaščitite vse usnjene površine v avtomobilu

Če ima vaš avto usnjene prevleke sedežev, verjetno spadate med tiste ljudi, ki svoj avto cenijo in redno negujejo. Obstajajo posebne tekočine, namenjeni prav negi usnja, ki tega čistijo, hkrati pa tudi negujejo.

S pomočjo posebnega čistila za armaturno ploščo lahko z nje odstranite vso maščobo in drugo umazanijo in jo zaščitite pred nadaljnimi nanosi nesnage in nabiranjem prahu. Čistilo za armaturno ploščo bo navadno imelo tudi osvežilen vonj, ki bo poskrbel za občutek svežine v vašem avtu.

Ali se mi avtokozmetika (cenovno in časovno) splača?

Avtokozmetika je opcija. Seveda imate možnost, da v zvezi s svojim avtomobilom opravljate le najbolj nujna vzdrževalna dela. Vendar se nam vsekakor obrestuje, če vanj vložimo nekaj ekstra truda; ne le da bo videti bolje, ampak bo tudi bolje deloval. Nenazadnje je pomembno, da so naša okna čista in odbijajo vodo in drugo umazanijo  – ne le zaradi estetskega videza, ampak zaradi varnosti v prometu, ne le nas, ampak tudi drugih potnikov.

Seveda nima smisla, da si v enem dnevu nagrabite deset izdelkov za nego avtomobila. Poglejte na svojo unikatno situacijo. Če je vaš avto veliko na prostem, če ima ves čas umazana platišča in pnevmatike, ker pogosto prečkate blatna območja, se morda splača vložiti v sredstvo za čiščenje pnevmatik in/platišč. Vsekakor se v vsakem primeru splača poskrbeti za pravilno čiščenje vetrobranskega in drugih stekel in voskanje avtomobila. To so bolj pomembne dejavnosti v okviru avtokozmetike; druge, kot npr. odstranjevanje prask s površine avtomobila, so precej manj nujne, saj zadevajo bolj estetsko kot vzdrževalno plat skrbi za vaš avtomobil.

Pa srečno pot!

Avtokozmetika: naj vaš avto zasije kot nov
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.