• 3.22C Novo mesto
  • 05:53
  • Sob, 03.12.2022

Avtopralnica, sovražnik vašega avtomobila?

Avtopralnica je za marsikoga edini način zunanjega čiščenja avtomobila. Avtomatska avtopralnica pa lahko na barvi povzroči tudi veliko škode. Predvsem, če si ne zagotovimo kakovostne storitve.

Avtopralnica zagotovo ni prvi krivec za avtomobil, pri katerem je jasno, da sta barva oziroma lak prizadeta. Lahko pa je eden izmed razlogov, še zlasti, če avta pred avtomatskim pranjem ne pripravite pravilno ter ga perete v avtopralnici, ki uporablja zastarelo tehnologijo oziroma krtače.

Avtopralnica rešuje pred umazanijo

Avtopralnica je praktična rešitev za odstranitev umazanije.

Precej bolj kot avtopralnica škodujejo barvi vašega avta drugi dejavniki, pred vplivom katerih lahko redno ročno pranje ali avtopralnica najbolje zaščitita. Ste se kdaj vprašali, kaj je najslabše?
Drevesni sokovi oziroma smola, ki se naberejo na avtu predvsem zaradi parkiranja v senci dreves, razžirajo lak, predvsem pa delujejo kot lepilo.
Ptičji iztrebki, ki so na oko neprijetnega videza, so še bolj škodljivi zaradi vsebnosti kislin, ki razžirajo barvo, prav tako pa so lahko v njih neprebavljena semena in pesek. Ne čakajte, da bo avtopralnica na vašem rednem mesečnem urniku, temveč iztrebke očistite takoj. Lastnosti kislin imajo tudi zmazki, ki nastanejo na avtu kot posledica trkov z žuželkami, vendar ti niso tako agresivni. Pomembno pa je, da jih zlasti po vožnji ob vročih poletnih večerih, ko je žuželk še posebej veliko, sperete z vetrobranskega stekla, da vam ne ovirajo jasnega pogleda na cestišče.
Takojšnje čiščenje se priporoča, kadar naletite na bencinskem servisu na črpalko, kjer samostojna izključitev točenja goriva ne deluje, ali pa sami po nerodnosti povzročite, da gorivo pljuskne preko roba. Sicer ni potrebe, da se takoj obišče avtopralnica, vsekakor pa je potrebno avto na prizadetem mestu takoj obrisati in čim bolje sprati.
Avtopralnica je lahko rešitev tudi v primeru, da svojega jeklenega konjička ne znate najbolje oprati sami. Pri nekoliko manj natančnih voznikih, ki perejo svoj avto doma, pride pogosto do poškodbe laka zaradi uporabe umazanih gob in krp za čiščenje. Te morajo biti povsem sprane, da v njih ni ostankov drobnega peska ter umazanije. Prav tako je nujno avtomobil najprej dobro sprati, da se z njega odstranijo vsi trdi delci, šele nato lahko vzamemo v roke gobo. In, nenazadnje, po pranju je treba avtomobil zbrisati. Trda voda vsebuje veliko mineralov, ki sicer na avtomobilu pustijo madeže, sčasoma pa se lahko pojavijo tudi sledi vodnega kamna, ki jih je nemogoče odstraniti. (Deževnica je mehka voda, zato se zaradi dežja vodni kamen ne tvori.) Še zadnja nevarnost pranja doma je pranje neposredno na soncu – barva se omehča in pojavijo se dolgotrajne lise.
Avtomatska avtopralnica je boljša izbira kot slabo domače pranje ali ročno pranje pri zasebniku, ki zaradi želje po nižjih stroških varčuje z vodo. Ravno zaradi varčevanja z vodo pride do slabega predhodnega spiranja in v nadaljevanju do čiščenja z gobo, ki zaradi nespranih grobih delcev pušča mikroskopske praske.

Kaj nudi sodobna avtopralnica?

Avtopralnica slabe kakovosti lahko negativno vpliva na vaš avtomobil.

Da je postala avtopralnica sinonim za poškodovano barvo, so krive stare avtomatske avtopralnice, ki so uporabljale grobe krtače. Pri hitrem vrtenju so njihove ščetine bičale avtomobil in barvo hitro uničile. Za tovrstne poškodbe so bili najbolj dovzetni starejši avtomobili, kje ni bilo večstopenjskega nanosa barve. Pri današnjih avtomobilih, se nad barvo nanese še prozorna plast, ki je namenjena lesku in hkrati zaščiti barvo.
Marsikatera avtopralnica pri nas še vedno uporablja krtače z grobimi ščetinami, sicer pa se uveljavljajo krtače s ščetinami iz blaga, ki so mehkejše. Povsem nov trend pa je pranje, kjer se avtomobila prav z ničemer ne dotikamo. Takšna avtopralnica zagotovo predstavlja prihodnost, deluje pa zgolj s pomočjo visokotlačnih vodnih šob.
Še en razlog, da je prišla lokalna avtomatska avtopralnica pri marsikaterem lastniku boljšega avta na slab glas, je dejstvo, da nekoč ni bilo možnosti predhodnega spiranja avtomobila. Danes še preden avtopralnica dvigne svoja vrata, s pomočjo ročnega visokotlačnega čistilnika z avta speremo grobo umazanijo. Pri tem poskrbimo tudi za težje dostopna mesta, torej pod blatniki in pod platišči. S tem preprečimo, da bi krtače med “strojnim” pranjem po površini karoserije drgnile neočiščen pesek ter delovale kot smirkov papir.
Mehke krtače in predhodna odstranitev grobe umazanije naj bosta osnova, po katerih se kakovostna in sodobna avtopralnica razlikuje od tiste, kateri se velja izogniti.

Kako pogosto naj bo na urniku avtopralnica?

Potrebe po pranju avtomobila so različne. Garažiran avtomobil bo manj umazan kot tisti, ki stoji na zunanjem parkirnem prostoru, morda celo pod drevesom. Če se vozite veliko, je umazanije ravno tako več. In potem so tu še vremenske razmere, ki vplivajo na razmere na cestah – ob dežju in blatnih lužah, topljenju snega po odjugi in podobno, bo treba avto prati pogosteje. Ob lepem vremenu in garažiranem avtu, boste marsikdaj lahko poskrbeli le za čiščenje vetrobranskega stekla. Sicer pa velja, da naj se avto očisti enkrat tedensko ali enkrat na dva tedna.
Avtopralnica naj postane del vaše rutine, kar bo najlaže doseči, če jo boste obiskali mimogrede na poti iz službe ali takrat, ko je to praktično zaradi drugih opravkov. Glede na to, da pranje ni drago, saj stane avtopralnica pol manj kot teden dni srkanja jutranje kavice v vašem najljubšem lokalu, naj cena ne bo izgovor. Nekaj evrov za osnovno storitev, ki povsem zadošča, vam bo veliko odtehtalo – vaš avto bo vedno čist in dlje časa bo videti nov ter lepo vzdrževan. Po dolgih pranjih, ki so nadstandardna in “z dodatki” ter zato tudi stanejo več, pa ni potrebe. Kadar želite, da se videz avtomobila na zunaj resnično osveži, ga peljite na ročno poliranje oziroma loščenje, ki je nekaj povsem drugega kot voskanje, ki ga nudi avtomatska avtopralnica.

Avtopralnica nudi tudi druge storitve

Skoraj vsaka avtomatska avtopralnica ponuja tudi druge storitve, ki so nujne za vzdrževanje avtomobila. Uporabite kompresor in napolnite pnevmatike. Preverite nivo olja, zavorne tekočine in tekočine za pranje stekel, jih po potrebi kupite in dolijte.
Preden zapeljete svoj avto med čistilne šobe in krtače, seveda ne pozabite najbolj bistvenega: potrebno je prebrati navodila in se jih držati. Še vedno se namreč zgodi, da se pranje konča s slabo voljo, ker se poleti pozabi zapreti vsa okna, ker vozniki ne zložijo stranskih ogledal in podobno. Marsikdo pri uvozu tudi pozabi, da je potrebno pustiti avtomobil v pravi prestavi in da se ne sme uporabiti ročne zavore. Tudi takšne nerodnosti so lahko razlog, da označimo avtopralnico za slabo izbiro, čeprav je krivda povsem na naši strani.

Urša Novak

Foto: Pixabay