• 1.66C Novo mesto
  • 17:07
  • Sre, 29.11.2023

Vlečne kljuke: za bolj prijeten dopust

Vroče poletje je že kar nekaj časa tu in Slovenci z velikim veseljem hitimo na morje, kadar le lahko. Nič ni lepšega kakor skakanje v osvežilno vodo, branje knjig v senci pod borovcem ter poležavanje v viseči mreži zraven morja ob oranžnih sončnih zahodih. Na morje bi z veseljem vzeli cel kup stvari, ki nam počitnice naredijo lepše, pa vendar nam oddih pogosto zagreni preprosto dejstvo, da je težko s sabo pripeljati prikolico in moramo zato vedno prositi prijatelje ali pa doma puščati stvari, ki bi nam med dopustom resnično prišle prav – npr. kolesa. Pa vendar še ni treba obupati, na počitnice se lahko odpeljete opremljeni prav z vsem kar potrebujete za svoje maksimalno udobje! 

Rešitev je namestitev preproste in majhne nepopazne vlečne kljuke. Namestitev le-te zahteva le majhno začetno investicijo, vendar vam bo vlečna kljuka v naslednjih letih vedno znova prišla prav, vsakič ko se boste odpravili na počitnice ali pa samo avanturistični oddih med podaljšanim vikendom v naravi. Govorimo o namestitvi poceni in priročne vlečne kljuke, ki vam bo omogočala, da s seboj brez težav vsamete prikolico. Z njo bo oddih na morju precej bolj udoben!

Za vse športne in kolesarske navdušence

Vsi, ki na dopustu radi raziskujete idilično okolico na kolesu in se tako hitreje premikate naokrog, si lahko na avto namestite tudi praktičen nosilec za prevoz koles. Ta vam bo omogočal, da na dopust s seboj vzamete tudi svoje kolo in tako ne zamudite prečudovitih občutkov med samostojnim raziskovanjem okolice in aktivnim izgubljanjem kalorij.

Fiksna ali snemljiva vlečna kljuka?

Ne glede na to, ali se odločite za fiksno, skrito ali snemljivo vlečno kljuko, se prepričajte, da je zaščitena proti rjavenju. Tako vam je ne bo treba kmalu menjati in jo boste lahko uporabljali brez skrbi, saj bo imela dolgo življenjsko dobo. Z njo se boste lahko vedno znova odpeljali na počitnice!

Fiksna vlečna kljuka – za brezskrbne počitnice

Fiksna kljuka je primerna za večino uporabnikov, saj deluje po precej preprostem sistemu. Ko jo enkrat pritrdite, bo tam tudi ostala in se vam z njo ni več treba ukvarjati vsakič, ko potrebujete prikolico. Samo pritrjevanje fiksne vlečne kljuke je zelo preprosto, s samo dvema vijakoma.

Zaradi vseh zgoraj naštetih razlogov, praktičnosti, enostavnosti uporabe in dostopne cene, je ta tip kljuke zelo pogost, iskan in navadno najcenejši.

Snemljiva vlečna kljuka – za boljši estetski učinek

Gre za drugačne vrste vlečno kljuko kot je fiksna vlečna kljuka. Razlika med fiksno in snemljivo vlečno kljuko je seveda očitna – prve ne morete sneti, drugo pa lahko. Za snemanje snemljive vlečne kljuke z avta in njeno ponovno namestitev ne potrebujete prav nobenega posebnega orodja, saj je kljuka narejena na tak način, da je preprosta za uporabo. Snemljivo vlečno kljuko lahko pritrdite oz. snamete s svojega avta s pomočjo preprostega priklopnega mehanizma, ki zahteva le preprost klik.

Takšne vrste kljuka je že malce dražja; načeloma lahko rečemo, da je po ceni vmes med fiksno in skrito vlečno kljuko. Splača se zaradi svoje prilagodljivosti in uporabnosti. Njena pomanjkljivost pa je to, da tudi ko boste sneli kljuko z avta, bo na njem še vedno vidno, da je na njem bila nameščena kljuka. Če želite svojo vlečno kljuko popolnoma skriti, se vam bolj splača investirati nekoliko več in si priskrbeti elegantno skrito vlečno kljuko. Ta vas bo stala nekoliko več, vendar ne bo pustila nobene sledi na vašem avtomobilu, kadar je ne boste uporabljali.

Skrita vlečna kljuka

Za vas je primerna, če vas moti estetski videz vlečne kljuke na zadku vašega avtomobila in si ne želite, da vlečna kljuka pusti kakšno sled na vašem avtu, kadar je ne uporabljate. Ko na primer snamete snemljivo vlečno kljuko, je še vedno vidno, da je bilo na avtomobilu predhodno nekaj pritrjeno.

Skrita vlečna kljuka je pravzaprav podobna snemljivi vlečni kljuki, vendar je bolj elegantna in priročna, saj namreč deluje po povsem drugačnem principu; tako jo lahko kadarkoli snamete dol z avtomobila in na njem sploh ni nobenega znaka, da je bila pred tem tam pritrjena kakšna kljuka ali karkoli drugega. Takšne vrste vlečna kljuka je sploh primerna za vas, če boste vlečno kljuko uporabljali le redko. Tako vam med letom ne bo kvarila videza avtomobila vsakič ko se boste z njim peljali v službo, na avto pa jo namestite le takrat, ko se boste odpravili na počitnice ali vikend oddih.

Zaradi vseh svojih prednosti je skrita vlečna kljuka najdražja izmed vseh vlečnih kljuk.

Tovorna vlečna kljuka

Ta vrsta vlečne kljuke ni primerna za osebna vozila; večinoma se jo namesti na dostavna vozila. Namesti se jo bodisi z dvema bodisi s štirimi vijaki. Takšne vrste kljuka lahko prenese zelo visoke obremenitve.

Pomembno: ne pozabite na vpis v homologizacijski karton!

Vse vlečne kljuke in nosilce za prevoz koles je treba tudi homologirati, preden jih lahko uporabljate in se z njimi brezskrbno odpeljete na zaslužene počitnice. Za vpis v homologizacijski karton lahko poskrbijo kar v centru, kjer boste montirali svojo kljuko. To je zelo praktična rešitev, ker vas razbremeni še te skrbi, vendar boste za to storitev odšteli še nekaj dodatnih evrov. Homologizacija namreč ni všteta v ceno same storitve montaže.

Kaj sploh je homologizacija?

Homologacija pomeni, da morajo pristojne osebe preveriti, ali je vaše vozilo skladno z vlečno kljuko. V igri je namreč ne le varnost vas, ampak tudi vseh drugih na cesti; gre za modifikacijo vašega vozila in treba je preveriti, da je ta modifikacija varna. Vozila so med seboj zelo različna in imajo tudi različne vlečne sposobnosti, zato ni vsaka vlečna kljuka primerna za vsako vozilo. Vaša vlečna kljuka se mora ujemati z vlečnimi zmogljivostmi vašega avta, ki so drugačne pri vsakem vozilu. V zvezi s tem vam bodo svetovali v centru, kjer vam bodo inštalirali vašo vlečno kljuko.

Ko boste prejeli svoj homologacijski karton, ga nikar ne pustite doma v predalu! Pomembno je, da ga imate vedno pri sebi v avtu, tako kot vozniško in prometno dovoljenje. Če vas namreč ustavi policija, ga morate imeti pri sebi, sicer lahko prejmete kazen.

Vlečne kljuke morajo nositi tudi vse ustrezne certifikate, za kar morajo poskrbeti v centru, kjer boste kupili svojo vlečno kljuko.

Pa srečno pot!

Vlečne kljuke: za bolj prijeten dopust
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.