• 25.06C Novo mesto
 • 12:19
 • Sob, 15.06.2024

Vzdrževanje avtomobila: 9 osnovnih nasvetov

Vzdrževanje avtomobila je zelo pomembno. Skrb za dobro stanje avtomobila je podobna skrbi za vaše zdravje. Čeprav je pomembno, da avtomobil peljete na servis na redno vzdrževanje, ter seveda na popravilo okvar, je prav tako pomembno, da razvijete nekaj osnovnih navad za vzdrževanje avtomobila in ohranjanje v dobrem stanju.

Tu je 9 nasvetov za osnovno vzdrževanje avtomobila

Opozorilo: Avtomobili imajo gibljive dele, vroče dele, vroče tekočine, tekočine pod tlakom in visoko napetostjo. Pri delu na avtomobilih ali ob njih lahko pride do resnih telesnih poškodb ali smrti. Ne poskušajte sami početi določenih stvari brez ustreznega znanja. Bralec prevzema vso odgovornost za svojo varnost.

 1. Navodila za uporabo

Pred prvo uporabo pozorno preberite in upoštevajte navodila za uporabo in vzdrževanje avtomobila (oziroma priročnik za uporabo in vzdrževanje avtomobila). V njem boste našli pomembne napotke za vzdrževanje avtomobila. V priročniku za uporabo so navedeni zelo pomembni podatki o vašem avtomobilu zato je dobro, da jih občasno pregledate in osvežite znanje. V kolikor vam kakšna stvar ni najbolj jasna pa povprašajte vašega avtomehanika ali pooblaščeni servis vašega vozila.

 1. Bodite pozorni na tekočine v avtomobilu

Pomembno je, da je nivo tekočin ustrezen. Preverjanje nivoja in po potrebi dolivanje motornega olja, tekočine za servo krmiljenje in hladilne tekočine je enostaven način za vzdrževanje zmogljivosti vašega avtomobila.

Vzdrževanje avtomobila

Vzdrževanje avtomobila

Preberite priročnik za uporabo in vzdrževanje avtomobila ali prosite svojega mehanika, da vam pokaže, kako preveriti raven tekočine in kam jo po potrebi dolijete. Tekočine so življenjska kri avtomobilov. Brez določenih tekočin lahko pride do hudih okvar in popravilo vas lahko stane precej denarja.

V kolikor  morate v svoj avtomobil zelo pogosto dolivati tekočine to navadno pomeni, da je nekaj narobe.  V takšnih primerih obvestite pooblaščeni servis oziroma vašega avtomehanika, ki bo preveril kje je razlog za povečano porabo tekočin.

 1. Bodite pozorni na opozorilne lučke

Avtomobili imajo izpopolnjene sisteme senzorjev in opozorilnih lučk, ki vam bodo oznanile vse, od raznih napak pa do obvestil, kot so priprta vrata vozila. Novejši avtomobili vas opozorijo tudi, ko je prenizek nivo tlaka v pnevmatikah. V priročniku za uporabo in vzdrževanje avtomobila preberite, kaj pomeni vsaka od vaših opozorilnih lučk in kako jo odpraviti. Če se prižge kakšna opozorilna lučka in težave ne morete takoj odkriti in odpraviti, nemudoma odpeljite svoje vozilo k vašem avtomehaniku.

 1. Preverite tlak v pnevmatikah

Vzdrževanje avtomobila

Vzdrževanje avtomobila

Za pravilno upravljanje vozila in posledično varno vožnjo je nujno potreben pravilen tlak v pnevmatikah.  Pravilen tlak v pnevmatikah tudi zmanjšuje tveganje za prezgodnjo obrabo in celo poškodbo pnevmatik. Pnevmatike se sčasoma praznijo, zato je priporočljivo, da enkrat mesečno preverite tlak in po potrebi dodate zrak. Vaš avto morda ima sistem opozarjanja o tlaku v pnevmatikah, vendar se bo navadno vklopil le, če pnevmatika pade na nevarno nizko raven tlaka. Da bi pnevmatike ohranili v najboljšem stanju občasno preverite nivo tlaka.  Kolikšen je pravilen tlak pa preverite v priročniku za uporabo in vzdrževanje avtomobila ali poglejte nalepko, ki je običajno prilepljena na stebričku ali na robu voznikovih vrat. Nikoli ne prenapolnite pnevmatik, kar je lahko enako nevarno kot pri premalo napolnjenih pnevmatikah.

 1. Začutite delovanje avtomobila

Bodite pozorni na to, kako se vaš avto obnaša, ko normalno deluje. Ko enkrat razumete to izhodiščno stanje, lahko začnete opažati, kdaj nekaj ni v redu. Ko se pojavijo novi občutki, vibracije, tresenje, cukanje, udarci ali oklevanja, so to znaki, da se je nekaj spremenilo. Dobro je, da si natančno zapišete čas in okoliščine pojava nenormalnega simptoma in te podatke sporočite vašem avtomehaniku, tako bo lažje odkril vzrok.

 1. Preverjanje svetlobnih teles

Vzdrževanje avtomobila

Vzdrževanje avtomobila

Pred vsako vožnjo morate preveriti ali svetijo prednje in zadnje luči, zavorne luči in smerni kazalci. Enkrat mesečno pa preglejte vso ostalo osvetlitev (osvetlitev notranjosti vozila, osvetlitev prtljažnika, predalov, ipd). Za pravilno razumevanje vseh sistemov razsvetljave si oglejte priročnik za uporabo in vzdrževanje avtomobila. To se morda zdi preprosto in intuitivno, vendar nekateri svetlobni sistemi delujejo le pod določenimi pogoji. Na primer, dnevne luči (DRL) so prisotne v skoraj vseh novejših avtomobilih, zato je pomembno razumevanje, kdaj in kako delujejo. Pri nekaterih avtomobilih je zamenjava žarnice lahko precej zapletena in jo bo moral zamenjati vaš avtomehanik.

 1. Pregled zunanjosti avtomobila

Sprehodite se okrog avtomobila vsaj enkrat na teden in dobro preglejte zunanjost.

 • Preglejte ali so kje morebitne poškodbe.
 • Preverite, da so metlice brisalcev še vedno v dobrem stanju.
 • Preglejte, ali so pnevmatike nenavadnega izgleda, so obrabljene ali imajo ureznine.
 • Preverite vse ključavnice, stekla in strešno okno (če je na voljo) in se prepričajte, da pravilno delujejo.
 1. Vzdržujte čistočo avtomobila

Skrb za zunanji izgled, kot je pranje in voskanje pomaga izboljšati življenjsko dobo barve vašega avtomobila in lahko prepreči nastanek rje.

Vzdrževanje avtomobila

Vzdrževanje avtomobila

 • Pranje vozila odstrani sloj umazanije in poudari lesk barve.
 • Operite kolesa, tako platišča kot pnevmatike.
 • Operite stekla – znotraj in zunaj (vključno z ogledali).
 • Notranjost avtomobila naj bo brez umazanije in peska, ki lahko ovira varno upravljanje stopalk.
 • Vakuumirajte tla.
 • Odstranite listje iz zračnikov.

Poleg tega bo po čiščenju boljši izgled in vonj vašega avtomobila. Lepo vzdrževan avtomobil bo tudi več vreden ob morebitni prodaji.

 1. Poiščite zaupanja vrednega mehanika

Vzdrževanje avtomobila

Vzdrževanje avtomobila

Ključnega pomena za dobro stanje vašega avtomobila je, da poiščete avtomehanika, ki mu zaupate. Dobro je, da avtomobil vozite k istemu avtomehaniku saj bo tako poznal vaš avtomobil in njegovo celotno zgodovino servisiranja. To lahko olajša odpravljanje težav in vašemu avtomehaniku hitro pomaga, da pride do prave rešitve.

Dobro vzdrževanje avtomobila pripomore k temu, da vaš avto ostane v odličnem stanju.