• 25.2C Novo mesto
  • 12:50
  • Sob, 15.06.2024

Airbnb: od žimnice v dnevni sobi do svetovnega uspeha

Ideja za Airbnb se je rodila tako kot večina dobrih idej: kot praktična rešitev za resničen problem. San Francisco je popularno mesto z visokimi cenami, kjer si ljudje včasih le težko privoščijo najemnine. Ustanovitelja Airbnb-ja, nekdanja sošolca in sostanovalca Brian Chesky in Joe Gebbia nista bila nobeni izjemi. Kmalu po tem, ko sta se prijatelja preselila skupaj, sta se že spraševala, kako bosta pokrila visoko najemnino. Njune težave so bile kmalu rešene, ko sta nekega dne dobila briljantno idejo, ki je postala rešitev njune finančne stiske: v svojo dnevno sobo sta namestila žimnico in jo začela oddajati. Tako je nastalo ikonično ime, okrajšava za unikatno kombinacijo stvari, ki sta jo ponujala: air, bed and breakfast, oz. po naše, zrak, postelja in zajtrk.

Kako sploh deluje Airbnb sistem?

Airbnb sam po sebi ni lastnik nobenega stanovanja; deluje le kot virtualni posrednik, ki omogoča, da lahko turisti in popotniki hitro in preprosto najdejo unikatno prenočišče, v katerem se izkušnja precej razlikuje od tiste v hotelu, lastniki pa lahko oddajajo svoje stanovanje brez težav in zamudnih ogledov. 

Ideja je bila preprosta, a briljantna, in hitro se je razširila po celem svetu. Koristila je tako popotnikom kot tudi navadnim ljudem, ki so lahko zaslužili kakšen dodaten evro z oddajanjem sobe v svojem stanovanju. Danes lahko s pomočjo Airbnb-ja najdete prenočišče celo na drugih kontinentih, poleg tega pa so precej razširili ponudbo od osnovne ideje o zraku, postelji in zajtrku. Na platformi se lahko danes vpišemo na različne turistične aktivnosti, kot npr. vodene oglede, tečaje, kulinarične izkušnje, prostovoljno delo v skupnosti; vse, kar si lahko poželimo početi, kadar smo na počitnicah v tuji državi. Airbnb danes predstavlja platformo, na kateri lahko ljudje predstavijo raznolike storitve, povezane s turizmom, ne le ponudijo na voljo prenočišče.

Airbnb ponuja možnosti tudi bolj ekstravagantnih in nenavadnih lokacij v osrčju narave. Na njem lahko najdete romantične kabine na eksotičnih lokacijah, prikupne drevesne hiške v osrčju narave, zemljanke, jurte in še kaj.

Airbnb Premium

Airbnb je pred kratkim predstavil novo funkcijo, Airbnb Premium, ki uporabnikom omogoča najti najboljša, najbolj priljubljena, hvaljena in preverjena stanovanja oz. prenočišča na Airbnb-ju.

Airbnb Plus 

Bistvo Airbnb-ja je, da v okviru platforme dobite priložnost, da ostanete v zasebnem prebivališču. To se seveda razlikuje od obiska v hotelu, pa vendar nekateri lastniki naredijo korak dlje in ponudijo storitev takšne kakovo0sti, kakršno lahko pričakujete v hotelu. Tako vas bodo v kopalnici pričakale toaletne potrebščine, imeli boste dostop do hitre brezžične internetne povezave, čist hladilnik itd. To je vsekakor dobra možnost, če ste navajeni na hotelsko udobje in bi na počitnicah pogrešali tovrstne stvari.

Kakšne pa so težave v zvezi z Airbnb-jem?

Airbnb deluje v zelo različnih državah, in vsaka izmed njih ima drugačno stališče glede Airbnb-ja. Nekatere države so glede zakonodaje dokaj ležerne, spet druge so bolj stroge. Težava je namreč, da v mestih, ki so turistično izjemno priljubljena, domačini na neki točki izgubljajo bolj proti turistom, ki so za kratkoročno prenočišče preprosto pripravljeni plačati več.

Primer je npr. Pariz, v katerem je Airbnb zelo popularen. Romantično mesto, polno umetnin in znamenitosti, seveda privlači turiste z vsega sveta. Težava je le v tem, da si zaradi tega domačini težko privoščijo življenje v centru. Namesto tega se morajo seliti v predmestja in se vsak dan voziti na delo. Težava, ki jo Airbnb predstavlja za domačine, je tako botrovala uvedbi dokaj stroge politike do Airbnb-ja. V drugih delih sveta, npr. v ZDA, sploh v San Franciscu, kjer je še vedno sedež Airbnb-ja, je zakonodaja bolj prijazna do najemodajalcev.

Noč v Louvru: romantika brez primerjave 

Louvre je vedno nabito poln, kar zna biti včasih nadležno.

Kaj pa, če ne bi bilo treba, da je tako?

Aprila letos sta Airbnb in Louvre združila moči, da bi zmagovalcu prav posebnega tekmovanja omogočila, da preživi eno noč v Louvru. Mnogi so mislili, da gre za prvoaprilsko šalo, pa vendar temu ni bilo tako. Priložnost je bila dana mlademu paru iz Newcastla v Veliki Britaniji, Danieli in Adamu. Ta sta tako konec aprila v Louvru preživela noč v družbi umetnin.

Tudi jaz želim oddajati svoje stanovanje/sobo preko Airbnb-ja. Ali je dovolj, da se samo vpišem na platformo?

Ne, to še ni dovolj. Plačilo, ki ga boste prejeli za svoje storitve oz. oddajanje stanovanja mora biti prijavljeno in plačati morate ustrezne davke, zato morate poskrbeti, da boste imeli urejeno vso dokumentacijo. V nasprotnem primeru, če ne boste plačali davkov, boste praktično oddajali na črno. Če ne želite imeti težav s FURS-om, zato poskrbite, da bo vaše stanovanje oddajano legalno in po pravilih.

Kako začeti?

Pomembno je, da svoje stanovanje oz. sobo predstavite kot čisto, prijetno, prostorno, prostor, v katerem bi ljudje radi prespali, ko so na počitnicah. Da bi to dosegli, morate najprej posneti dobre fotografije.

Nato lahko ustvarite svoj uporabniški profil in opišete svoje stanovanje oz. sobo, ki jo boste oddajali preko Airbnb-ja. Pri opisu svojega objekta nikar ne lažite ali opisujte stvari boljših kot so, saj to ne bo rodilo dobrih dolgoročnih rezultatov. Nič ne pomaga, če pritegnete stranke na kratek rok, saj jim sistem Airbnb omogoča, da o vas napišejo javno vidno oceno. Na podlagi izkušenj drugih ljudi se bodo nove stranke nato odločile, ali si želijo priti v vaše stanovanje. Ena slaba ocena vam lahko tako pokvari ugled in uniči zaslužek, zato se potrudite, da vsako stranko sprejmete na najboljši možen način ji omogočite prijetno bivanje v času njenih počitnic.

Še en nasvet: če v stanovanju v tem trenutku nekaj manjka, vendar menite, da to lahko popravite v prihodnosti, še preden gostje prispejo, nikar ne napišite, kot da je stvar oz. popravilo že opravljeno. Nikoli ne veste, kaj se lahko zgodi, in če pozabite priskrbeti oz. popraviti to stvar do trenutka, ko pridejo gostje, tvegate slabo oceno. Zato bodite vedno raje iskreni in poskusite svoje stanovanje spraviti v čim bolj vrhunsko stanje, še preden objavite oglas. Airbnb lahko tako pomeni tisti dodatni zagon, ki ste ga vedno potrebovali, da bi svoje stanovanje spravili v vrhunsko formo. Do gostov bodite prijazni, predvsem pa profesionalni, točni in zanesljivi. Kdo ve, če se bodo imeli dobro, bodo morda prišli še kdaj, vsekakor pa vas bodo tudi ocenili dobro in tako pritegnili nove stranke!

Pripravila: A. Kovič

Airbnb: od žimnice v dnevni sobi do svetovnega uspeha
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.