• 2.07C Novo mesto
  • 03:39
  • Ned, 27.11.2022

Čistilni servis za vse priložnosti

V Sloveniji si lahko življenje olajšate z najemom čistilnega servisa, ki bo za vas opravil različna čistilna dela. Čistilni servis bo za vas očistil tako zasebne kot tudi pisarniške objekte. Pa sploh veste, koliko bi vas stal najem čistilnega servisa, koliko računajo za posamezno storitev in kaj sploh spada pod njihove delovne zadolžitve? Če razmišljate o tem, kako bi vam najem čistilnega servisa lahko olajšal življenje, ste na pravem naslovu. 

Čiščenje zasebnih prostorov

V tujini je najemanje čistilnega servisa za redno čiščenje zasebnih prostorov precej bolj običajno kot v Sloveniji, kjer vsa domača gospodinjska opravila navadno opravljamo kar sami. Pa vendar je količina dela, ki tako pade na naše rame, včasih pretirana. Kdo se po dolgem delovnem tednu želi ukvarjati še s čiščenjem šip in preprog? Najem čistilnega servisa vam lahko tako – po dokaj ugodni ceni, če izberete dobro – omogoči bolj sproščene konce tedna, med katerimi se lahko tako bolj posvetite sebi, svoji družini, hobijem in osebnim zanimanjem.

Urna postavka za čiščenje zasebnih domov je navadno višja kot za čiščenje pisarniških prostorov, saj je prve težje čistiti kot slednje. Zasebni prostori so navadno bolj umazani, v napoto pri čiščenju pa je tudi kopica osebnih predmetov, ki ovirajo pri delu. Pisarniški prostori so navadno bolj čistih linij in bolj preprosti za odstranjevanje nesnage, saj je v njih manj predmetov, samo stoli, računalniki in pisalne mize.

Čiščenje poslovnih prostorov

Ko pride do čiščenja poslovnih prostorov boste za kvadratni meter očiščenega prostora odšteli nekako evro in pol, če gre za manjše pisarne. Ko pride do večjih prostorov, ki se lahko čistijo z drugačne vrste orodjem in je tako obravnavana kvadratura večja, lahko računate, da bo cena na kvadratni meter precej nižja.

Čistilni servisi opravljajo tudi čiščenje izobraževalnih ustanov, vse od vrtcev, osnovnih šol, gimnazij in srednjih šol do univerz in visokih strokovnih šol. Opravljajo čistilna dela tudi v zdravstvenih ustanovah, kjer računajo višjo urno postavko, saj je delo bolj zahtevno.

Če čistilni servis potrebujete samo enkrat …

Cena urne postavke za čiščenje je seveda odvisna tudi od tega, ali ste zmenjeni za redno tedensko oz. mesečno čiščenje ali pa gre samo za enkratno priložnost, ko čiščenja preprosto ne morete opraviti sami.

Če vam preprosto zmanjkuje energije za čiščenje, ker ste se ravnokar preselili ali pa ste pred selitvijo, ker so bila v stanovanju pravkar opravljena gradbena dela ali pa v mesto prihajajo sorodniki, ki jih želite osupniti s popolnim stanovanjem, se lahko v sili poslužite tudi pomoči čistilnega servisa.

Ste vedeli, da lahko čistilni servis poskrbi tudi za čiščenje vašega stropa?

Kaj pa čiščenje preprog?

Čiščenje preprog in talnih oblog je še eno izmed tistih zoprnih težavnih opravil, ki jih čistilni servis lahko opravi namesto vas. Če pa imate v stanovanju bolj dragocene preproge, se vam vsekakor bolj splača, da jih odpeljete v trgovino s preprogami, kjer bodo opravili tudi strokovno čiščenje preproge.

Ker pa preprosto ni praktično, da bi celo preprogo odpeljali na čiščenje vsakič, ko se zgodi kakšna nesreča in se na njej pojavi madež, si lahko pomagate tudi z nekaj drugimi preprostimi triki.

  1. Najprej poskusite čim bolj temeljito popivnati madež.

Ne glede na to, ali gre za madež od kečapa ali pa tzatziki omako, najprej poskusite opraviti najbolj grobo sanacijo stanja. Vzemite čisto gobico za pomivanje posode, ki je najbolj primerna za to nalogo zaradi svoje spužvaste strukture. Če te nimate pri roki, lahko uporabite tudi papirnato brisačo ali pa čisto kuhinjsko krpo. S čisto gobico, kuhinjsko krpo ali papirnato brisačo temeljito potapkajte madež. To naredite dokaj nežno – pustite da tkanina oz. papir vase vpije odvečno omako. Nikar je ne pritiskajte na preprogo, saj boste tako omako samo potisnili globlje med vlakna.

2. Uporabite kis – prvo pomoč pri odstranjevanju madežev in odmaševanju odtokov.

Obstaja veliko različnih domačih pripomočkov, ki jih lahko uporabite za odstranjevanje različnih vrst madežev. Vsak domač pripomoček ni enako učinkovit za odstranjevanje vseh tipov madežev, pa vendar obstajajo nekatere snovi, ki zelo učinkovito in na naraven način čistijo najrazličnejše površine v vašem domovanju, pa tudi vaše preproge.

Zmešajte kis in vodo v enakovrednem razmerju in ga poškropite po prizadeti površini. Pustite, da mešanica deluje vsaj četrt ure. Nato spet vzemite gobico in potapkajte površino, dokler ne odstranite odvečne tekočine. Če je madež še vedno viden, ponovite postopek. Na koncu splaknite površino s toplo vodo, saj bo sicer ohranila neprijeten vonj po kisu.

S kisom lahko sicer očistite mnoge površine, ne le preproge. Z mešanico vode in kisa lahko na primer očistite tla, šipe, toaletno školjko ali pa namočite zažgano posodo. Izogibajte se ga uporabljati le pri čiščenju jajc, saj lahko kis in jajca skupaj ustvarijo neprijetno lepljivo zmes, ki jo je težko očistiti.

Kis vam lahko pomaga tudi pri odmaševanju odtokov, kadar voda noče dol.

Kako odmašiti svoj odtok s pomočjo belega kisa in sode bikarbone

Odmerite pol skodelice sode bikarbone in jo spustite v odtok, ki je zamašen. Nato odmerite še pol skodelice belega kisa in jo prav tako zlijte v odtok. Pustite, da sestavini delujeta nekaj minut – nekako četrt ure bi moralo zadostovati.

V tem času na štedilniku segrejte velik lonec navadne vode. Vročo vodo spustite po odtoku. To bo pomagalo pri odmašitvi.

Ta sistem deluje tudi pri blažjih zamašitvah odtoka straniščne školjke.

Kljub vsesplošni uporabnosti pa kisa ne smete uporabljati kar na čemerkoli, saj lahko s svojo kislostjo poškoduje nekatere površine oz. materiale. Nikar ga na primer ne nanašajte na marmor ali granit, saj lahko poškoduje njihov sijaj. Prav tako se izogibajte njegovi uporabi na kuhinjskih nožih, ki lahko izgubijo svojo ostrino.

Za čiščenje madežev lahko uporabite tudi peno za britje ali gazirano vodo, ki ima prav tako pozitivne učinke na čiščenje madežev s preprog.

3. Kaj pa mastni madeži? 

Nad trdovratne oljnate mastne madeže se lahko spravimo z detergentom za pomivanje posode, ki ga zmešamo z vodo – tako kot pri metodi s kisom – in ga poškropimo po območju, s katerega smo predtem že popivnali odvečno tekočino oz. maščobo. Pustite detergent delovati vsaj četrt ure, preden ga popivnate s čisto krpo.

Mešanica kisa in vode lahko prav tako odlično deluje na različne mastne madeže, ki jih je sicer težko odstraniti. Pazite le, da jo kasneje sperete s toplo vodo, saj bo področje sicer dišalo po kisu.

Čistilni servis za vse priložnosti
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.