• 15.05C Novo mesto
  • 19:22
  • Sre, 12.06.2024

Eko dom potrebuje čistilno napravo in zbiralnik deževnice

Bivanje z ohranjanjem narave ni več zgolj izbira, temveč nuja. Mala čistilna naprava je zakonsko predpisana za vse domove, ki niso v javni komunalni mreži, zbiralnik deževnice pa je nujen za zmanjševanje porabe vode (in z njo povezanih stroškov). Oboje vam ponuja podjetje TIMS Lovše iz Šentruperta, kjer vedno najdejo eko rešitev za vsak dom.

Gradite nov dom ali bi ga radi spremenili v bolj ekološkega, hkrati pa prihranili pri stroških? Sodobne eko rešitve, ki jih v želji po zelenem okolju preko Eko sklada podpira tudi država, vam ponuja podjetje Tims Lovše iz Šentruperta. Pri njih zagotavljajo kakovostne biološke čistilne naprave, zbiralnike deževnice in ponikovalnice, postrežejo pa vam tudi z drugimi betonskimi izdelki (cevi in lego bloki, ki se kot kocke za igro zložijo v škarpe in zidove,) ter transportnimi storitvami, brez katerih pri nakupu velikih izdelkov ne gre.

Betonske čistilne naprave – trdne “kakor kamen, kost”
Pri izbiri male čistilne naprave velja najprej razmisliti o njeni kakovosti, ne pa se ozirati zgolj na ceno, zato ne posegamo po navadni plastiki, temveč po poliestru ali betonu. Prav tisti, ki se odločijo za marsikdaj cenene plastične MČN so namreč pogosto razočarani, ko po nekaj letih uporabe ugotovijo, da se je plastika deformirala in je potrebna zamenjava. Navadna plastika ima namreč kot material kar nekaj slabosti.

Betonske čistilne naprave, ki jih ponuja TIMS LOVŠE, so v primerjavi s plastičnimi bolj odporne in vzdržljive, trdne “kakor kamen, kost”. Medtem, ko je potrebno plastično napravo umakniti s povoznih površin oziroma jih v tem primeru vsaj dobro obzidati ali obdati z betonom, so betonske same po sebi odlične: se ne ugrezajo in ne premikajo, ne prihaja do deformacij oblike in posledično puščanj, zasujemo jih lahko s preprostim materialom in manj previdnosti, preko njih lahko zapelje tudi avtomobil, medtem ko so naprave iz običajne plastike zgolj pohodne. Nakup plastične čistilne naprave in obzidanje sta seveda nesmiselna – brez potrebe si dajemo dodatno delo, ko bi lahko že v osnovi kupili betonsko. Prav tako je pri dodatni zaščiti plastike z betonom še ena težava, ki se pokaže, ko je potrebna zamenjava: plastične naprave ne moremo zgolj izkopati, temveč je potrebno tudi odstranjevanje vlitega betona.

Druga prednost je v tem, da betonskih naprav v primeru predvidenih težav s podtalnico ni potrebno dodatno pričvrstiti oziroma sidrati, pri plastičnih pa je potrebno preprečevati, da bi ob zvišanju podtalnice “plavale”. Beton je sam po sebi dovolj težek, da je najboljša izbira za odpadne vode, pa nam kaže tudi to, da se tudi za javno kanalizacijo uporablja betonske cevi. Te so zanesljive, s strani Zavoda za gradbeništvo RS pa je potrjeno, da so primerne za fekalije – in takšen certifikat imajo tudi betonske čistilne naprave. Če vemo, da so z betonskimi cevmi za odpadne vode prepletena podzemlja mest, pa z njimi ni težav, potem lahko brez pomislekov tudi na svojem dvorišču za odpadne vode uporabimo betonsko čistilno napravo, kajne? Plastika se, za razliko od betona, s tem ne more pohvaliti.

Kako poteka vgradnja betonske čistilne naprave?
Betonske čistilne naprave so lahko monolitne, ki veljajo za tiste z najdaljšo življenjsko dobo, tudi 40 let. Pogosteje pa se uporablja sestavljene, kjer vam posamezne elemente sestavijo oziroma spojijo na sami lokaciji. Pomembno je, da vam sestavljanje in vgradnjo zagotovijo usposobljeni mojstri, kajti ob nestrokovni postavitvi lahko pride do napak in težav s tesnenjem. Prav zato podjetje TIMS Lovše iz Šentruperta poskrbi za vse – od načrtovanja do dostave in montaže oziroma vgradnje.

Betonske čistilne naprave vam nudijo tako v velikosti za družinske hiše kot za stanovanjske skupnosti (skupna uporaba več hiš,), pa tudi večstanovanjske objekte in poslovne stavbe. Najmanjše zagotavljajo čiščenje odpadnih voda za dve osebi, največje tudi za 50 oseb.

Voda, bogastvo prihodnosti
V mnogih deželah sveta je pomanjkanje vode že danes resna težava, po ocenah Organizacije združenih narodov in Svetovne zdravstvene organizacije pa bo ta, danes za marsikoga še samoumevna dobrina, v prihodnosti vredna vse več. Pomanjkanje vode se bo pokazalo tudi z dvigovanjem cene, kar lahko pričnete preprečevati že danes – in ste hkrati še ekološki. Zbiralniki deževnice, ki jih ponuja TIMS, so odlična rešitev za zagotavljanje brezplačne vode za vsako gospodinjstvo. Bi radi že danes plačevali manj? Potem pričnite za splakovanje stranišča, za pranje perila, zalivanje vrta, pranje avtomobila in podobno uporabljati deževnico. V Sloveniji je padavin dovolj, da bo ta večino leta (razen ob obsežnejši poletni suši) zadostovala – še celo domači bazen za čofotanje otrok boste lahko napolnili z njo.

Zbiranje deževnice je praktično tudi pri opravljanju marsikatere dejavnosti, pri kateri se porablja večje količine vode. Tako lahko z njo poskrbite za napajanje kmečkih živali, za zalivanje v komercialnem rastlinjaku, celo mojstri za pranje in loščenje avtomobilov so nad zbiralniki več kot navdušeni.

In še namig – zbiralnik ne skrbi zgolj za zniževanje porabe vode iz vodovoda, temveč pomaga privarčevati tudi na druge načine. Deževnica je mehka voda, kar predstavlja veliko prednost pred trdo vodo, ki jo zagotavljajo vodovodi v Sloveniji. Mehka voda ni zgolj prijazna do rastlin in znana po tem, da na opranih površinah ne pušča sledi vodnega kamna, temveč tudi varuje gospodinjske aparate kot so pralni stroji. Nič več ne boste potrebovali sredstva za preprečevanje nalaganja kamna v stroju, ta pa bo imel tudi precej daljšo življenjsko dobo.

TIMS svetuje
Želite kakovostno in tiho čistilno napravo, ki zahteva čiščenje zgolj vsakih pet let? Bi radi prihranili pri porabi vode in hkrati znižali račun ter varovali okolje? Poskrbite tako za svoj žep kot za prihodnost in se s TIMSom iz Šentruperta dogovorite za svetovanje ter predstavitev možnosti. Ne pozabite, da je mogoče vedno živeti bolj zdravo, bolj zeleno in tudi ceneje, če se le obrnete na pravi naslov. In pri TIMSu vam bodo pri tem z veseljem pomagali.

Prav nič vas ne stane, če ste radovedni in jih že sedaj povprašate o čemer koli glede malih čistilnih naprav ali zbiralnikov. Misel na prihodnost je njihovo poslanstvo, ki ga z veseljem izpolnjujejo. Pošljite spodnje povpraševanje in prejeli boste nasvet kako do eko doma:

S prijavo se strinjam s splošnimi pogoji.