• 4.11C Novo mesto
  • 08:39
  • Pon, 05.12.2022

Gugalnik: za užitek v poletnih dneh

Bližajo se vroči dnevi, ko si vsi želimo preživljati čas zunaj. Kaj je lepšega kot sedeti v senci s kozarcem hladne limonade ali osvežilnega soka in prebiranjem dobre knjige, ki smo jo načeli že pred nekaj meseci, vendar nikoli končali? Udobje je ključen dejavnik, ko pride do kvalitetnega poletja. Vendar, kako izbrati pravi tip sedeža za prihajajoče dneve?

Gugalnik ali gugalnica?

V zadnjih letih postaja vedno bolj priljubljena ideja tudi gugalnica za odrasle in otroke. Razlika med gugalnico in gugalnikom je preprosta; gugalnica je pritrjena zgoraj, tako kot klasična gugalnica na igrišču, gugalnik pa se ziba zaradi ukrivljenih nog.

Prednost gugalnice je, da nudi več prostora za sedenje: na njej lahko hkrati sedite s svojim partnerjem in uživate v romantičnem zaključku dneva s kozarcem vina v roki ali pa berete pravljico svojim najmlajšim. Gugalnica za otroke jih bo tudi odlično zaposlila, da bodo z veseljem preživljali čas na domačem dvorišču.

Gugalnik je po drugi strani boljši za individualne potrebe. Če si želite, da vas med branjem, pletenjem ali pa samo srkanjem najljubše pijače in uživanjem v prebujajoči se naravi ne bi nihče motil, je gugalnik odlična izbira za vas.

Kaj je pomembno pri izbiri gugalnika in kako ga ohranjati pri življenju dalj časa?

Predvsem je pomembno, da izberete kvaliteten in udoben gugalnik, v katerem boste z veseljem preživljali čas in ga boste tudi zares uporabljali. Ker bo gugalnik verjetno večinoma zunaj, je pomembno, da poskrbite za zaščitne premaze in ga redno barvate. Le tako boste poskrbeli za njegovo dolgo življenjsko dobo.

Gugalnik za dojenčka?

To vas bo morda presenetilo, ampak gugalnik je lahko odlična izbira tudi za nego dojenčka. V specializiranih trgovinah ali pa na spletu lahko danes kupite gugalnike manjših velikosti, posebej prilagojene potrebam dojenčkov in otrok in iz nenevarnih materialov. Prijetno pomirjujoče ritmično zibanje jim bo pomagalo, da bodo lažje zaspali in se umirili, vi pa boste zaradi tega imeli več miru. Vendar nikar ne posedajte svojih otrok na navadne gugalnike, saj niso prilagojeni njihovi velikosti in bi iz njih lahko padli.

Gugalnik za dojenje

Če že govorimo o gugalnikih za otroke in dojenčke, nikakor ne moremo mimo gugalnika za dojenje, ki opravlja dve funkciji v enem: po eni strani materi omogoča udobno držo med dojenjem, po drugi strani pa umirja otroka in ga naravno uspava. Tako se dojenček umirja že med samim procesom dojenja, kot da bi ga nosili naokrog in zibali. Gugalnik za dojenje bo morda imel tudi dodatno blazino za noge, kar vam bo omogočilo bolj udobno držo med sedenjem in še kako potrebni počitek.

Alternativa: ležalnik ali viseča mreža?

Nekaterim ljudem gugalnik preprosto ne ustreza, ker med sproščanjem raje ležijo kot pa sedijo. V takem primeru se splača kupiti bodisi ležalnik ali pa visečo mrežo. Prednost ležalnika je, da ga lahko kadarkoli sestavite nazaj in spravite v garažo; tako vam ne bo zasedal prostora na terasi oz. vrtu in kvaril estetskega učinka. Manjko ležalnika je po drugi strani to, da se v njem ne morete gugati oz. premikati, kar deluje zelo pomirjujoče. V ležalniku ste obsojeni na ležanje v eni sami pozi, kar lahko po nekaj časa postane utrujajoče in neudobno.

Viseča mreža: udobna, a manj praktična

Viseča mreža je po eni strani zelo udobna; prav lahko se vam zgodi, da boste v njej zadremali. Njena slaba lastnost je to, da boste v njej težje uživali v pijači, saj boste v ležečem položaju in boste lažje kaj polili po sebi. Prav tako ni primerna za otroke, saj bi iz nje lahko padli; za zabavanje podmladka je prilagojen gugalnik ali gugalnica bolj primerna rešitev. Dobra stran viseče mreže je po drugi strani to, da jo lahko kadarkoli snamete in pospravite v garažo, tako kot ležalnik; prav tako lahko dokaj zlahka spreminjate njeno lokacijo, vsaj dokler imate na voljo primerna drevesa, na katera jo lahko obesite.

Odlično darilo za vsakogar

Gugalnik ali gugalnica je odlično darilo za kogarkoli, pa naj bo to vaša mama ali pa družinski prijatelj. Prav vsakomur lahko pride prav, in sploh ni treba, da živite na podeželju. Gugalnik lahko s pridom uporabljate tudi na balkonu. Pomembno je le, da imate dovolj prostora za guganje in uživate v razgledu in svežem zraku, pa se lahko gugate kjerkoli.

Je gugalnik samo nekaj iz preteklosti?

Ja, in hkrati tudi ne. Gugalnik je sicer res nekaj, kar so uporabljale že pretekle generacije, pa vendar to še ne pomeni, da ga ne moremo uporabljati tudi mi. Obstaja veliko stvari, ki so jih uporabljali že naši starši in dedki, pa nam še vedno pridejo prav. V 21. stoletju, ko arhitektura in tehnološki razvoj ves čas težita k napredku, je interier našega doma tista zadnja stvar, pri kateri imamo zadnjo besedo pri odločanju. Če želimo svoj dom narediti bolj vintage in romantičen, lahko dobimo bel lesen gugalnik v starinskem klasičnem slogu; če pa smo bolj moderne narave, lahko najdemo tudi gugalnik v bolj živih barvah in sodobnem slogu, ki bo pristajal v naše minimalistično stanovanje. Gugalnik je v 3. tisočletju fleksibilen objekt, ki niha med svojo funkcionalno in estetsko funkcijo in briljantno povezuje preteklost s sedanjostjo.

Gugalnik v notranjem prostoru?

Če na voljo nimate vrta, terase ali balkona, še ni vse izgubljeno! Še vedno lahko uživate v užitku pomirjajočega zibanja med poslušanjem glasbe, srkanjem popoldanskega čaja in gledanjem svoje najljubše nadaljevanke. Guganje ni rezervirano le za vrtove in druge zunanje prostore. Le zakaj bi se prikrajšali za užitek samo zato, ker je vaša bivalna površina manjša?

Poletni užitki

Z guganjem se v vročih dneh odlično skladajo tudi osvežilne pijače.

Hladna limonada

Za vrč limonade potrebujemo eno limono, vodo in sladkor. Limonin sok stisnemo in pri tem pazimo, da odstranimo vsa semena. Sok zlijemo v vrč in dodamo vodo ter kokosov ali rjavi nerafinirani trsni sladkor. Po želji dodamo tudi kocke ledu.

Gugalnik je sicer uporaben tudi v hladnih dneh, in takrat se lahko poslužite skodelice sadnega, kamiličnega ali zeliščnega čaja ali pa kakava, se pokrijete s toplo odejo in uživate v svežem zraku. V hladnih dneh je še posebej pomembno, da pazite na svoje zdravje, zato pazite, da se boste dovolj oblekli.

Ste pripravljeni, da vaš dom postane bolj udoben?

A. K.

Gugalnik: za užitek v poletnih dneh
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.