• -4.94C Novo mesto
 • 04:35
 • Čet, 09.02.2023

Piknik prostor na domačem vrtu

Poletje je čas za druženje s prijatelji, za spontane vikend izlete na morje in lizanje sladoleda. Pa vendar je lahko izlet v teh vročih dnevih precej nepraktičen, saj se na soncu hitro začnemo potiti. Poleg tega moramo organizirati lokacijo svojega potovanja in se uskladiti z ostalimi družinskimi člani in prijatelji. Izlet je včasih težko načrtovati, in če se preprosto želimo sprostiti po dolgem delovnem tednu ali dnevu v službi, je odlična ideja, da preprosto pripravimo piknik na domačem vrtu.

Piknik prostor: kaj potrebujete?

Ni vsak prostor primeren za piknik. Pomembno je, da je prostor za piknik v senci dreves, sicer se bo vsa hrana hitro pokvarila, pijača pa bo postala topla. Na pikniku nam ne sme biti vroče, saj nam bo sicer neprijetno. Zato je bolje, da je prostor nekoliko v senci.

Pomembno je, da imamo dovolj prostora. Če vabimo več ljudi, je dobro, da imamo na voljo trpežno mizo, ki jo lahko v času neuporabe tudi pustimo na vrtu. Lahko uporabimo zložljivo mizo, ki jo imamo sicer v garaži. Če pa se želimo samo sprostiti z družinskimi člani, brez zapletenih jedi, lahko preprosto pogrnemo debelo udobno odejo in si z družino privoščimo osvežujoč prigrizek in pijačo v senci dreves in ob prijetnem poletnem vetrcu, ki piha skozi veje.

Piknik prostor je načeloma lahko kakršenkoli prostor, ki je dovolj velik in ima dovolj sence.

Ideje za okusne piknik prigrizke

Hrana, ki jo jemo na piknikih, mora biti okusna in priročna; nekaj, kar lahko delimo s prijatelji in družino, kar lahko jemo kar z rokami, kar ni težko pripraviti, kar ne zahteva veliko časa in sestavin, vendar je splošno priljubljeno. Naša prva izbira je tako česnov kruh, ki vam bo zagotovo prinesel navdušenje in odobravanje vseh udeleženih na pikniku.

Hrustljavo zapečen česnov kruh 

Česnov kruh je odlična poslastica, ki jo lahko pripravite mimogrede, najbolje kar tik pred piknikom. Tudi zato je to odlična ideja za piknik na vašem vrtu, saj mora biti sveže popečen česnov kruh še topel, ko ga servirate.

Potrebujete:

 1. svežo bageto belega kruha;
 2. maslo;
 3. česen.

Priprava:

 1. korak: vzemite bageto in jo po dolžini prerežite na pol.
 2. korak: vzemite veliko posodo in vanjo dodajte nekaj žlic masla.
 3. korak: medtem ko se maslo topi na sobni temperaturi, vzemite nekaj strokov česna, jih olupite in previdno narežite na manjše koščke. Nič ne skrbite glede količine; raje dodajte malce več česna kot premalo. Česnov kruh mora namreč dobiti svojo značilno aromo.
 4. korak: vzemite majhen šopek svežega peteršilja (najbolje kar s s svojega domačega vrta) in ga narežite na drobno. Dodajte česen in peteršilj v posodo z maslom in premešajte vsebino. Po želji lahko dodate tudi ščepec bazilike, rožmarina ali timijana. Poskrbite, da bo maslo povsem stopljeno in da bosta peteršilj in česen enakomerno razporejena.
 5. korak: z mešanico masla, česna in peteršilja temeljito premažite kruh na tisti strani, ki je odrezana.
 6. korak: položite bagete na pecilni papir in pecite v pečici na 180 ℃. Tista stran, na kateri je bageta premazana z maslom, mora biti pri tem obrnjena navzgor. Česnov kruh bo pripravljen v cca. 7-ih minutah. Razrežite ga na enakomerne kose in ponudite še toplega.

Paradižnikova bruschetta

Bruschetta je tako kot česnov kruh xelo preprosta jed za pripravo, njena prednost pa je svežina okusa in hitrost priprave.

Potrebujete:

5 srednje velikih ali 6 manjših paradižnikov;

1 manjšo rdečo čebulo;

česen;

svežo baziliko in peteršilj;

morsko sol in črni poper;

bageto;

maslo;

hladno stiskano olivno olje.

Priprava:

 1. korak: vzemite bageto in jo diagonalno narežite na enakomerne kolobarje.
 2. korak: ta korak je podoben kot pri pripravi česnovega kruha. Vzemite nekaj žlic masla in jih dodajte v veliko posodo. Olupite nekaj strokov česna in jih nasekljajte na drobno. Nato z mešanico masla in česna temeljito premažite koščke kruha.
 3. korak: koščke kruha nato lahko rahlo popečete v pečici na 180°C ali pa v ponvi, ravno toliko, da bodo dobili nekaj barve in postali bolj trdi. Če je vaš cilj bolj zapečena bruschetta, jih na toplem pustite dlje časa, sicer pa manj; vse je odvisno od okusa. Pazite le, da jih ne boste preveč zapekli oz. zažgali.
 4. korak: operite paradižnike in jih narežite na manjše koščke.
 5. korak: olupite nekaj strokov česna in jih narežite na drobne koščke.
 6. korak: olupite čebulo in jo narežite na majhne koščke (kockice).
 7. korak: v veliki posodi premešajte česen, čebulo in paradižnik. Dodajte ščepec ali dva morske soli ter sveže nasekljan pošek peteršilja in bazilike. Po želji lahko dodate še sveže zmlet črni poper.
 8. korak: vzemite še tople zapečene kose kruha in jih pokapajte z olivnim oljem.
 9. korak: enakomerno razporedite po še toplih kruhkih mešanico paradižnika, česna in čebule.

Paradižnikova solata

Solata je nujen del vsakega piknika; ko je vroče, namreč potrebujete svežo hrano. Solata mora biti tudi raznobarvna, saj bo tako predstavljala tudi estetski, ne le kulinarični užitek.

Potrebujete:

1 rdečo čebulo;

1 rdečo papriko;

2 manjša korenčka;

nekaj strokov česna;

hladno stiskano bučno olje;

3-4 srednje velike paradižnike;

pistacije;

limono;

svež peteršilj in baziliko.

Priprava:

Operite, olupite in narežite papriko, paradižnik in korenček. Narežite papriko in paradižnik na manjše koščke ter nastrgajte korenček. Odstranite paprikina semena, vendar ohranite paradižnikova semena. Olupite rdečo čebulo in stroke česna in jih prav tako narežite na manjše koščke. na drobno narežite tudi šopek svežega peterpilja in bazilike. Vse sestavine, skupaj s pistacijami, zmešajte skupaj v veliki posodi in pokapajte z bučnim oljem in limonim sokom. Temeljito premešajte in okrasite z nekaj celimi listi sveže bazilike na vrhu.

Osvežilne pijače

Limonada

Ena izmed najbolj ozvežilnih poletih pijač je zagotovo sveže pripravljena limonada, ki je tudi odličen vir vitamina C in pravi napitek zdravja za odrasle in otroke vseh starosti. Glede na svoj okus lahko pripravite bolj ali manj razredčeno limonado. Za sladkanje uporabite kokosov ali pa rjavi trsni nerafinirani sladkor namesto belega. Tako boste poskrbeli, da bo limonada resnično zdrava.

Če želite, da je bolj osvežilna, jo lahko ohladite z nekaj kockami ledu. Popijte še svežo.

Voda

Ja, prav ste prebrali – navadna voda je zelo pomembna sestavina vsakega piknika. Zunaj je zelo vroče, zato med potenjem izgubljate veliko tekočine – pomembno je, da jo takoj nadomestite. Dehidracija je resen problem. Poleg tega so vaši prigrizki slani, zato vas bo žeja mučila še bolj kot navadno.

Piknik prostor na domačem vrtu
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.