• 4.11C Novo mesto
  • 08:30
  • Pon, 05.12.2022

Projektiranje nove hiše: od prvega zidaka do ometa

Projektiranje nove hiše je velik projekt, ki zahteva dobro pripravo; pomembno je, da se pred začetkom gradnje dobro seznanite z vsemi fazami in okvirnimi cenami vsake izmed njih. Nov dom zase in za svoje bližnje lahko ustvarite v relativno kratkem času – recimo v letu in pol, odvisno od sredstev in gradbenikov – vendar je predvsem pomembno, da imate pred seboj jasno razdelan plan, ki vključuje tudi različne spremenljivke in vas seznanja s tveganji. Če sami nimate izkušenj iz stroke, je predvsem pomembno, da se obdate s strokovnjaki, ki bodo predvideli vse majhne malenkosti, ki lahko spodkopljejo novo domovanje, in vam izdelali vašo sanjsko hiško. Kaj še čakate? Naj se gradnja začne!

Kako projektiranje hiše sploh poteka?

Vse se začne z idejo v vaši glavi; sanjami, kako naj bi vaša hiša izgledala. Nato morate najti primeren prostor za gradnjo in zbrati dovoljšnjo vsoto denarja; glede na današnjo finančno situacijo je prav mogoče, da boste morali vzeti kredit. V tem primeru dobro pretehtajte svoje možnosti in izberite ugoden obvladljiv model z nizkimi obrestmi, ki se vam ne bo maščeval na dolgi rok. Projektiranje nove hiše je zahteven dolgoročen projekt in popolnoma nemogoče je rezultate pričakovati na vrat na nos; posledice nepremišljene gradnje z nestabilnih planom so lahko katastrofalne in bodo rezultirale tako v slabo zgrajenem domu kot tudi luknji v vaši denarnici. Tukaj nastopi arhitekt (oz., bolj verjetno, arhitekturni biro). Arhitekt je eden izmed tistih naslovov, ki si ga človek ne more preprosto nadeti; zaslužijo ga le najbolj talentirani in kreativni posamezniki, ki se odlikujejo tudi z izjemno predanostjo, dobrimi sposobnostmi načrtovanja in usklajevanja, smislom za podrobnosti in izbranim estetskim okusom. Njihova naloga je, da vaše sanje spravijo v okvire realiziranega projekta in vam pri tem prihranijo čas in denar z nepotrebnimi stroški.

Zakaj je arhitekt nujno potreben za gradnjo hiše?

Morda ste v svoji glavi že zgradili natančne načrte, kako naj bi bilo vaše bodoče stanovanje videti; kje bo spalnica, kje otroške sobe, kje kopalnica in kje pralnica. Vendar stvari niso tako preproste. Arhitekt zapolnjuje različne vloge, ki so nujno potrebne na vseh stopnjah gradnje. stopnja: pridobitev gradbenega dovoljenja

Pridobitev gradbenega dovoljenja

Priprava dokumentacije je počasen in zamuden postopek. Ali veste, kako se ga lotiti? Arhitekt oz. arhitekturni biro vam bo na podlagi specifičnih lastnosti izbrane lokacije in geodetskega načrta izdelal natančen projektni načrt, ki ga boste potrebovali za prijavo za gradbeno dovoljenje.

Pot od vizualne predstavitve do uresničljive ideje

V arhitekturnem biroju boste najprej podali vse informacije o hiši, ki jo želite; arhitekt oz. arhitekti vam bodo potem po temeljitem premisleku vseh najboljših opcij pripravili vizualno predstavitev vašega bodočega projekta, ki bo upošteval vse vaše želje. Vizualna predstavitev bo pogosto vsebovala tudi majhen 3D model, ki bo predstavljal pomanjšano verzijo vaše bodoče idealne hiše.

Nujnost brzdanja domišljije

Če katere izmed vaših želj preprosto niso uresničljive, vam bodo v arhitekturnem biroju to povedali. V takšnem primeru bodite odprti za nove opcije; ne bi se prepirali z zdravnikom, ko vam prdpiše fizioterapijo ali pa zmanjšan vnos sladkorja, zakaj bi se torej prepirali s strokovnjakom o strukturi vaše hiše? Arhitekti bodo ne samo prečrtali neuresničljive ideje, ampak tudi odstranili nepotrebne prostore, osnovne pa med seboj povezali na funkcionalen način. Njihova naloga je povezati vse infomracije, ki jih imajo, tako o potrebah naročnika kot tudi o omejitvah proračuna in lokacije v smiselno celoto, ki bo predstavljala najboljši kompromis med prvotno osnovno ohlapno idejo, ki je nastala v glavi naročnika, in končno zgrajeno hišo.

Razmerje med sanjami in realnostjo: kako načrtovati in omejiti svoj proračun

Projektiranje nove hiše je vznemirljivo; ko to počnemo prvič, nas lahko domišljija pogosto odnese. Sploh na začetku se pogosto ne zavedamo številnih fizičnih kot tudi finančnih omejitev. Med zadolžitvami arhitekta je tudi priprava finančnega plana, ki bo stranki omogočil, da se bo izognila nepotrebnemu kopičenju stroškov; seznam izdatkov se lahko ob zavlečenem postopku gradnje zaradi slabega načrtovanja razteguje v nedogled.

Zagotovitev zdravega prostora za življenje

Večina evropskih držav zahteva, da za gradnjo najamete arhitekta – tudi zato, ker sta tako zavarovana tako vaše življenje kot tudi življenje vaših bližnjih, obiskovalcev in mimoidočih. Arhitektova naloga je veliko več kot samo proketiranje vizualnega dela hiše, ampak tudi načrtovanje samega praktičnega dela izvedbe, tako da bo končna hiša varna in primerna za bivanje.

Kako lahko pospešimo proces gradnje?

Z gradnjo vedno začnite spomladi, ko je zunaj že toplo; vlaga in mokrota sta absolutno neprimerni za začetek gradnje nove hiše. Prav razvlaževanje je tisti pomembni postopek, ki lahko vzame precej časa, obenem pa povzroči precej težav v prihodnosti, če ga ne opravimo pravilno.

Začeli boste s položitvijo temeljne plošče, tej bodo sledile zunanje in notranje stene, streha in ostrešje, vmes pa bodo električarji poskrbeli tudi za napeljave. Vse to vam bo vzelo kar nekaj mesecev in skoraj zagotovo boste morali prekiniti gradnjo do naslednje pomladi. Poskusite ometati hišo še pred nastopom zime: tako se bodo ometi lahko sušili v času mirovanja gradnje. Naslednjo pomlad boste tako lahko začeli z bolj finimi deli, ki bodo vaši hiši dodala estetski videz in določila njen karakter, npr. polaganjem ploščic v kopalnici in parketa oz. druge vrste talnih površin.

Arhitekturna tradicija v Sloveniji

Letos praznujemo 100 let Univerze v Ljubljani in s tem tudi 100 let Fakultete za arhitekturo, na kateri so se izobraževali naši najpomembnejši arhitekti 20. stoletja, ki so oblikovali arhitekturno in urbanistično podobo Ljubljane in nekaterih drugih večjih mest v tujini, npr. Dunaja in Prage: Jožef Plečnik, Edvard Ravnikar in Maks Fabiani. Njihova bogata zapuščina predstavlja trdno bazo, na kateri se na dodiplomskem in podiplomskem študiju izobražujejo nove generacije študentov, bodočih arhitektov in urbanistov; slednji so neke vrste arhitekti mest, saj preučujejo in načrtujejo ureditev mest, tako da bodo ta funkcionalna in prebivalcem omogočaja zdravo in prijetno bivanje.

Če povzamemo: projektiranje nove hiše je postopen proces, ki zahteva dober proračun, veliko mero potrpežljivosti in trdne volje, precej dokumentacije in predvsem dobro načrtovanje. Dober arhitekt vam v tem postopku lahko prihrani veliko časa in denarnih sredstev, predvsem pa živcev, zato izbiri posvetite dovolj tehten premislek, osnovan tako na preteklem delu arhitekta oz. arhitekturnega biroja kot tudi na referencah in ujemanju sloga z vašimi osebnimi željami in okusom.

 

Projektiranje nove hiše: od prvega zidaka do ometa
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.