• 1.6C Novo mesto
  • 22:37
  • Tor, 05.12.2023

Rastline

Imate doma kakšnega domačega ljubljenčka? Potem zagotovo storite vse, da bi poskrbeli za njegovo zdravje in dobro počutje. A nevarnost lahko včasih pride povsem nepričakovano. Tudi tako, da v svojem stanovanju gojite živalim strupene rastline. Nič kaj prijetna misel, kajne? V nadaljevanju članka vam zato razkrivamo, katere sobne rastline so živalim prijazne ter jih imate lahko brez skrbi tudi v svojem domu.

Marsikdo od nas z veseljem goji takšne in drugačne rastline v svojem domu. A prav vse sobne rastline žal ne gredo skupaj z domačimi živalmi, še posebej, če so le-te zelo radovedne. Na srečo obstaja kopica različnih rastlin, ki ne bodo škodile vašim domačim ljubljenčkom. Katere so torej rastline, ki jih lahko gojite?

Čopasta zelenčica

Če se odločite, da boste v svojem domu gojili tudi sobne rastline, potem je čopasta zelenčica zagotovo ena izmed najbolj smotrnih odločitev. Ne le, da je izredno nezahtevna pri negi in vzdrževanju, za svojo rast ne potrebuje veliko svetlobe, poleg vsega pa bo še očistila zrak v vašem domu. Da o tem, kako lepa je na pogled, sploh ne govorimo.

Palme

Med sobne rastline, ki v vašem domu ne smejo manjkati, sodijo zagotovo tudi palme. Obstaja ogromno različnih vrst palm, ki so nenevarne tako psom kot tudi mačkam. Palma areka, lepa hamadoreja ter slonova noga je le nekaj palm, ki nam v tem trenutku pridejo na misel. Očem so zelo všečne, poleg tega pa niso čisto nič zahtevne. Za svoj obstoj ne potrebujejo veliko svetlobe, zato jih lahko postavite v kateri koli del stanovanja.

Bambus

Tudi te rastline so povsem nenevarne za domače ljubljenčke. Bambus je ena izmed najboljših rastlin za domove, kjer domujejo naši štirinožni prijatelji. Njihova nega je povsem nezahtevna, radi imajo veliko hranilnih snovi in tudi vlago.

Afriška vijolica

Bi med svoje rastline v domu radi uvrstili tudi tako, ki cveti? Potem bo afriška vijolica prava izbira, saj ne bo nobene nevarnosti, če si bo z njo postregla tudi vaša mačka. Afriško vijolico imejte v toplem prostoru, kjer je na razpolago veliko sončne svetlobe. Ob primernih pogojih bo za vas cvetela prav vse mesece v letu.

Navadni nefrolepsis

Že v risankah z Garfildom smo se naučili, da te rastline mačkam prav nič ne škodujejo. Zato jih lahko brez problema gojite tudi v svojem domu.

Oslov rep

Rastline te vrste imajo zelo zanimiv izgled, z malo nege pa bodo uspevale v prav vsakem domu. In čeprav so odpadle bunkice lahko za mačke najzanimivejša igrača, ste lahko brez skrbi, saj so te rastline povsem nenevarne.

Navadna ščitovka

Rastline te vrste so ene izmed najbolj trdoživih sobnih rastlin, ki jih lahko najdemo. Na pogled so enostavno čudovite, zaradi svoje trpežnosti pa bodo uspevale v prav vsakem prostoru hiše ali stanovanja. Seveda vam ne priporočamo, da svojim mačkam pustite, da grizejo njihove liste, a lahko ste vsaj pomirjeni, da pri tem za žival ne bo trpela nobenih negativnih posledic.

Bromelijevke

Želite v svoj dom vnesti nekaj barve tudi z rastlinami? Bromelijevke so barvite in domačim ljubljenčkom prijazne rastline, ki za svojo rast ne zahtevajo veliko svetlobe. So ene izmed najbolj pogostih hišnih rastlin, najdemo jih lahko praktično povsod. Posežemo lahko po različnih barvah in pravo veselje je zbrati celo kolekcijo rastlin različnih barv.

Božični kaktus

Je lahko sploš še kaj boljšega kot sobne rastline, ki cvetijo pozimi? Božični kaktus je nezahteven za nego in vzdrževanje, polepša pa prav vsak prostor, v katerem se nahaja. In nenazadnje je popolnoma varen tudi za pse in mačke.

Orhideja

Na koncu pa naj omenimo še čudovito kraljico sobnih rastlin, katere cvetne liste na Havajih uporabljajo tudi za dekoracijo jedi ter pijač. Če še nimate nobene rastline v svojem domu, vam priporočamo, da to takoj popravite, saj so orhideje s svojo elegantno lepoto prava paša za oči.

Pripravila: Monika M.

 

Rastline
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.