• 0.04C Novo mesto
  • 18:35
  • Sob, 28.01.2023

Terasa – 10 nasvetov za popolno udobje

Terasa je središče poletnega druženja in sproščanja. Prav zato mora biti terasa udobna, kar lahko dosežete z nekaj preprostimi nasveti.

Terasa nas zvabi na plano ob prvih toplih dneh. Ljudje imamo radi svež zrak, toplino sonca in nežen vetrič, zato zaprte prostore ob ugodnem vremenu hitro zamenjamo za zunanje. Nekaterim predstavlja urejen zunanji prostor zgolj možnost, da po napornem delavniku pozabijo na skrbi, se osvežijo s hladno pijačo in prelistajo kakšno revijo, drugim pa zagotavlja še veliko več: prostor za zabavo s prijatelji, za zunanjo pripravo poletnih obrokov, igro in šport.

1. Terasa naj bo odsev notranjosti.

Terasa, usklajena s slogom hiše in veliko dekorativnimi dodatki.

Svoj dom ste uredili v stilu, ki vam ustreza po vaših estetskih merilih ter se sklada z vašim življenjskim stilom. Zakaj ne bi to veljalo tudi na prostem? Tudi terasa lahko izžareva vaš osebni stil ter vam s tem zagotavlja enako udobje. Opremite jo v slogu, ki je tudi sicer značilen za vaš dom ter ustvarite okolje, ki bo prijetno vam in vašim gostom. Če je terasa pokrita, pogrnite tla z udobno preprogo, jo polepšajte z dodatki za dom in nanjo postavite tudi nekaj kosov pohištva, ki sicer velja za notranje oziroma se sklada s tistim, ki ga imate v dnevni sobi. Tako bo terasa postala “podaljšek” dnevnega prostora. Omarica ali predalnik, v katerega lahko pospravite jedilni pribor, dodatno odejo za zaščito pred večernim hladom ali nanjo postavite revije, bo delovala zelo domače. Stole opremite z mehkimi blazinami, postavite ob rob terase lončnice, na mizo dodajte vazo in okvirjeno fotografijo družine.

2. Ne ustrašite se tekstilnih kombinacij.

Tako kot v notranjosti vašega doma ni vse v isti barvi, naj ne bo enobarvna niti terasa. Ves tekstil izberite v barvah in vzorcih, ki se ujemajo, a ni zgolj enobarven. K belemu senčniku se lahko podajo zelene blazine z belimi rožami in hkrati bele blazine z zelenimi črtami. Dodajte naravne lončene posode, v katerih rastejo okrasne rastline, belo leseno klop in na mizo zelene sveče v različnih odtenkih. Izberite dve ali tri barve, ki delujejo naravno, nato pa se poigrajte z vzorci ter odtenki. Če imate raje bolj živahne barve, upoštevajte pravila barvnega kroga ter izberite barve, ki so si na krogu nasprotne ali postavljene v trikotnik.

3. Privoščite si različne podlage.

Terasa ni nujno tisti del vrta ob hiši, ki se od travnate površine loči z betonom. Bodite inovativni. Tam, kjer boste imeli postavljeno zunanjo jedilno mizo, je gotovo potrebna trda podlaga, na primer kamnite plošče ali les. Drugod pa to ni nujno. Ležalnike lahko namestite na pesek, kamenčke ali na lesne skodle.

4. Terasa ne zahteva usklajenih stolov in mize.

Tudi terasa, stisnjena v majhen atrij, je lahko razkošna.

Prodajalci vrtnega pohištva ponujajo garniture, s katerimi je terasa lahko enovito urejena. Če imate tudi sicer radi popoln red, vam bodo gotovo všeč. Vendar pa z njimi ne boste dosegli sproščenosti, ki si jo želite v svojem zunanjem kotičku za relaksacijo. To bo lažje doseči, če uporabite tudi kakšen stol, ki se z garnituro ne sklada povsem. Poleg stolov pri zunanji jedilni mizi naj bo na terasi še kakšen fotelj, ki je lahko tudi lesen ali iz ratana in obložen z blazino, zanimiv ležalnik, pručka … Starejše leseno pohištvo in klopi lahko tudi pobarvate malo drugače – preko lesnega laka s pomočjo šablone narišite zanimive vzorce.
Ko izbirate stole in naslanjače, ne pozabite, da se želite sprostiti, ne pa počutiti utesnjeno. Če je terasa manjša, se raje odločite za kakšno zofo, ki je udobna, kot pa za množico stolov, na katerih ne bo nihče z veseljem sedel. S tem boste poskrbeli tudi za to, da bo prostor deloval večji.

5. Terasa, ki nudi zaščito pred soncem ter intimo.

Tako terasa kot tudi balkon, ki ju uporabimo za poletno bivanje, potrebujeta zaščito pred soncem. Običajno najprej pomislimo na senčnik, vendar si lahko pomagamo tudi z dolgimi zavesami. Tako ustvarimo prostor, ki ga lahko po potrebi tudi enostavno zagrnemo ter s tem delno zapremo. S tem postane terasa še bolj intimna in brez skrbi pred radovednimi pogledi boste na njej tudi zadremali.

6. Terasa z namenskimi kotički.

Kotiček za “kofetkanje” s preprostim, doma izdelanim pohištvom.

Pri velikih vrtovih in terasah je najbolje ustvariti kotičke, ki imajo različne namene. Na eni strani naj bo letna kuhinja z žarom ter poleg miza za obedovanje, na drugi strani pa prostor z zofami in ležalniki za prebiranje knjig in počitek. Tudi otroški kotiček z igrali ločite, sicer med počitkom ali obedom ne bo miru.

7. Gugalnica in viseča mreža tudi za odrasle.

Da bo terasa omogočala sprostitev, pozabite na predsodke o tem, kaj je primerno za odrasle in kaj za otroke. Nežno guganje deluje pomirjevalno, zato si zunaj obesite visečo mrežo ali veliko gugalnico, na kateri boste lahko udobno sedeli ali tudi ležali.

8. Ogenj in iskrice.

Gotovo vas je kdaj vsaj na televiziji pritegnila terasa, ki ima kamin. Takšno zunanje ogrevanje se marsikomu zdi nesmiselno, red pa je, da nam omogoča uporabo zunanjih prostorov tudi ob nekoliko bolj hladnih večerih. Če je vaš vrt dovolj velik, si lahko za precej manj denarja privoščite zunanje ognjišče. To naj bo odmaknjeno od pokritega dela terase. V krogu ali kvadratu ga lahko iz opek pozidate kar sami, potrebno je le pustiti nekaj odprtin za zrak na spodnjem delu. Ob poletnih večerih morate le pripraviti polena, pa boste lahko uživali ob prasketanju ognja in na kurišču tudi spekli koruzo, krompir, jabolka, klobasice ali sladkorne penice.

9. Terasa lahko služi tudi za rekreacijo.

Ob lepih dneh je vsekakor najboljši šport na prostem, a če vas ne mikata tek in kolesarjenje po cesti ter običajno telovadite s sobnimi orodji in preprostimi pripomočki, te poleti prestavite na teraso. Če boste na njej poganjali sobno kolo, skakali s kolebnico ali delali vaje z lastno težo ali utežmi, se boste pri tem počutili prijetneje kot bi se zaprti v kabinet.

10. Terasa naj bo okrašena z dodatki.

Poleg blazin in kakšne preproge je treba pomisliti tudi na druge predmete za dekoracijo, ki morda niti nimajo praktičnega namena, temveč so namenjeni zgolj vizualnemu učinku. Omenili smo sveče in lončnice, pomagate pa si lahko še z marsičem drugim. Priljubljen okras so vrtne krogle, ki se svetijo v sončni svetlobi, vetrni zvončki, lovilci sanj in vetrnice, razne kovinske ali lesene figure ptic. Rezano cvetje z domačega vrta daste lahko v staro kanglico za zalivanje vrta, trajnice zasadite v lesene sodčke, pod nadstrešek pa lahko obesite lončnice v visečih košarah oziroma loncih. Kadar je terasa pokrita ali, še bolje, tik ob zunanji steni hiše, lahko na steno namestite police ter nanjo tudi pritrdite televizijo in predvajalnik glasbe. Ne glede na to, da je terasa zvečer lahko razsvetljena z lučmi, obesite na njej tudi papirnate lampijone ali drobne lučke na vrvici, ki bodo skrbele za vzdušje.

Urša Novak