• 27.14C Novo mesto
  • 14:04
  • Tor, 03.10.2023

Začimbe, ki jih lahko gojite kar doma

Začimbe in zelišča so tisti elementi vsake jedi, ki določajo njen značilen okus in aromo; brez njih bi bila naša prehrana precej bolj pusta in manj raznolika. Če si želite izboljšati svoje kuhinjske sposobnosti, se vam splača nabaviti nekaj semen ali pa sadik in se poskusiti v preprostem vrtnarjenju. Če nimate izkušenj z večjimi rastlinami ali sadnim vrtom, za katerega v stanovanju tako ali tako nimate prostora, je gojenje lastnih zelišč lahko idealen nadomestek in morda tudi vaja za prihodnost.

Zakaj se splača začimbe gojiti kar doma?

Razlog št. 1: vedno bodo na dosegu roke.

Razlog št. 2: so preproste za vzdrževanje.

Razlog št. 3: izboljšale bodo okuse vaše kuhinje.

Razlog št. 4: če boste začeli gojiti svoje lastne začimbe, se boste avtomatično bolj posvetili začimbam, tudi kaj prebrali o njih in boste posedovali več znanja – to bo brez vsakega dvoma izboljšalo kakovost vašega kuhanja.

Kakšna je sploh razlika med začimbami in zelišči?

Pred nekaj dnevi smo že pisali o tem, kako doma gojiti svoja lastna zelišča na okenski polici ali pa kako začeti z gojenjem svojega lastnega zeliščnega vrta. Če se hočemo tokrat posvetiti začimbam, je nujno, da najprej razjasnimo, kakšna je sploh razlika med začimbami in zelišči.

Glavna razlika med zelišči in začimbami na prvi pogled ni tako zelo velika; v bistvu gre le za to, da pri pripravi jedi uporabljamo različne dele rastlin. Ko govorimo o zeliščih, načeloma govorimo o zelenem delu rastlin, o njihovih listih, steblih in cvetovih. Začimbe so po drugi strani navadno izdelane iz semen, sadežev ali korenin rastlin.

Razlika je tudi v načinu uporabe. Zelišča, ki navadno dodajo svežino jedem, se navadno uporabljajo zaradi dodanega okusa, včasih pa tudi za okrasitev; nekaj zelenih listov peteršilja ali bazilike na vrhu juhe lahko poskrbi za resnično dober kontrast in hrani da videz, kot da je prišla iz restavracije. Ko se trudimo tudi z videzom jedi, naši gosti vedno vedo, da smo naredili še en korak dlje od samo gole skrbi za okus hrane.

Začimbe imajo po drugi strani bolj širok spekter uporabe. Načeloma jih seveda uporabljamo zaradi njihovih okusov, po drugi strani pa lahko z njimi tudi barvamo jedi v značilne barve in poskrbimo za njihovo ohranitev. Sami vemo, kako se hrana lahko obarva rumeno, če vanjo stresemo kakšen ščepec preveč kurkume!

Katera zelišča je najlažje gojiti doma?

1. Kumina

Kumina je odlična začimba, ki se poda k najrazličnejšim mesnim jedem, prav tako pa jo lahko dodate v jedi s fižolom, na primer domač pasulj bogatega okusa. Težava pri tej začimbi je, da potrebuje zelo dolgo obdobje toplega vremena; splača se, da jo posadite še nekaj tednov pred začetkom sezone in jo ohranjate na toplem znotraj stanovanja. Tako si boste zagotovili, da bo dovolj časa na toplem za uspešno rast. Razen tega je precej nezahtevna.

2. Koriander

Koriander je fantastična začimba, ker ne potrebuje veliko nege, obenem pa je njegova uporaba vsestranska. Načeloma potrebuje le toplo podnebje za uspešno rast, in seveda vodo, semena pa bodo popestrila marsikatero jed. Ko ga boste posadili, morate samo počakati, da se semena oblikujejo in posušijo; nato jih lahko preprosto stresete z rastline in spravite v stekleno posodo, ki jo lahko neprodušno zaprete.

3.  Gorčična semena

Tako kot koriander tudi gorčična semena predstavljajo osnovno sestavino mnogih bolj eksotičnih jedi, na primer indijskih. Če iščete nekaj novega, kar bo popestrilo vaše kuhinjske pustolovščine in vam predstavilo sveže okuse tujih kuhinj, se vam splača posaditi nekaj gorčičnih semen.

4. Komarček

Komarčkova semena lahko najdemo v mnogih receptih italijanske pa tudi bolj vzhodnih kuhinj. Njihova prednost je tudi ta, da lahko poskrbijo za bolj svež dah.

5. Žafran

Žafran je precej draga začimba, vendar jo lahko najdete v mnogih receptih. Jedem doda specifičen okus, posebno dobro pa se sklada z rižem. Žafran se splača imeti doma, če pogosto kuhate nove jedi in ste spretni s kuhalnico v roki; če so vaše kuhinjske navade bolj utečene in preproste, se vam ga morda ne splača kupiti. Vsekakor pa bo prinesel nekaj svežine v vašo kuhinjo.

6. Sivka

Tradicionalno gledano najbrž ne razmišljate o sivki kot o začimbi. Vendar je ta rastlina precej več kot samo odganjalec moljev v vaši omari; ima mnogo blagodejnih učinkov za zdravje, njena semena pa so uporabna tudi v kulinarične namene. Lahko jih na primer dodate čaju.

7. Ingver

Ingver je že bolj zahteven; potrebuje zelo vlažno in toplo ozračje, saj prihaja iz toplih krajev. Vsekakor ga boste morali imeti v notranjosti svojega stanovanja oz. hiše.

Ingver ima sicer precej različnih načinov uporabe; njegova korenina se uporablja v mnogih jedeh, je osnovna sestavina številnih indijskih čajev, bodisi v sveži bodisi posušeni obliki, in ima mnoge odlične učinke na zdravje. Ingver naj bi pomagal pri zaprtju ter naj bi tudi lajšal bolečine v mišicah. Obenem lahko zmanjša raven krvnega sladkorja ter holesterola in zniža tveganje za nastanek bolezni srca.

8. Kurkuma

Kurkume ste najbrž vajeni le v njeni končni obliki živo rumenega prahu, kakršno navadno uporabljate pri pripravi jedi, npr. curryja. Je zelo močan antioksidant in ima protivnetne učinke, zato se jo splača dodajati hrani že zaradi njenih učinkov na zdravje in dobro počutje.

Kako ohranjati svoje začimbe sveže

Pomembno je, da so začimbe vedno shranjene v neprodušno zaprtih kozarčkih; najbolje je, da uporabite kar manjše steklene kozarce od marmelade, ki ste jih prej temeljito očistili in posušili do suhega.

Kadarkoli boste uporabili posamezne začimbe, po uporabi kozarec tesno zaprite nazaj. Tako boste ohranili svežino začimb in njihove okuse.

Dobro je, da se velikost kozarca vsaj približno ujema s količino same začimbe, kolikor jo imate tenutno na voljo. Tako boste prihranili tudi na prostoru in bolj učinkovito organizirali svoje začimbe.

Kozarčki z vašimi začimbami naj bodo vedno shranjeni v temnem in suhem prostoru. Najbolje je, da jim, če le imate prostor, namenite kar svojo polico ali pa kar celo omarico v vaši kuhinji.

Začimb tudi nikar ne izpostavljajte močnim spremembam v temperaturi; vročina jim lahko škoduje, prav tako kot tudi pretirano izpostavljanje zraku in soncu.

Gojenje lastnih začimb je lahko prijeten konjiček, ki ima lahko, z nekaj znanja, zelo ugodne učinke tako na vaše zdravje kot tudi splošno počutje. Nikar ne skrbite, če nimate izkušenj z gojenjem rastlin – z nekaj vaje boste hitro postali mojstri.

Pa dober tek!

A. K.

Začimbe, ki jih lahko gojite kar doma
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.