• 3.09C Novo mesto
  • 02:07
  • Sre, 30.11.2022

Zelišča, ki jih lahko gojimo kar na okenski polici

Zelišča so tista, ki vašim jedem dajejo aromo, okus in tisto značilno noto, obenem pa imajo pogosto tudi za zdravje koristne lastnosti. Splača se poznati različne koristne učinke, ki jih imajo posamezna zelišča, obenem pa je dobro, če jih imate vedno pri roki. Pametno je, da jih posadite kar na domač vrtiček, npr. lovor, ki je preprost za vzdrževanje in hitro raste sam po sebi, če pa to ni mogoče zaradi pomanjkanja prostora, jih lahko še vedno razporedite tudi v lončke na domači kuhinjski okenski polici.

Mediteranski trio, ki zmaga v juhah, omakah in v mesnih jedeh

Timijan, rožmarin in origano so vsestranske začimbe, ki se priležejo najrazličnejšim jedem. Vse tri so razmeroma preproste za vzdrževanje.

Bazilika in peteršilj

To sta prav tako dve osnovni začimbi, ki se podata skorajda kamorkoli, jedem pa dodata svežino, še kako potrebno v vročih poletnih dneh.

Bazilika

Bazilika je osnovna sestavina, ko pride do testenin, saj se odlično sklada predvsem s paradižniki, ki sestavljajo mnoge omake. Prav tako predstavlja ključen dodatek mnogim osvežilnim zelenjavnim solatam, sploh tistim s paradižniki.

Če še nimate nobenih predhodnih izkušenj z gojenjem zelišč v svojem domovanju, bazilika predstavlja odlično izhodiščno točko, saj ni težka za vzdrževanje. Je zelo preprosta in samostojna rastlina, potrebuje le veliko sonca in redno zalivanje.

Najbolj se splača, če na svoji lokalni tržnici že kupite zraslo rastlino v lončku. Potem morate samo skrbeti, da se vam ne bo posušila in da bo imela dovolj svetlobe. Kljub redni skrbi pa se morate zavedati, da to ni rastlina, ki bo preživela večno, zato boste morali vedno znova kupovati nove sadike. Na srečo so zelo poceni in jih lahko dobite že za evro ali dva, kot tudi mnoge druge sadike. Če se vam ljubi malce počakati na rezultate, lahko poskusite tudi s semeni.

Rožmarin

To aromatično zelišče se splača dodati različnim mesnim jedem, zares idealno pa se sklada tudi z na olivnem olju pečenim krompirjem ter različnimi kremastimi omakami.

Koriander

Koriander bo vašim jedem dodal bogat okus. Je ključna sestavina mnogih zeliščnih mešanic, sploh tistih z močnejšimi okusi. Pri kuhanju boste tradicionalno uporabili posušena semena ali pa sveže liste – zato se splača imeti pri roki lastno rastlino, saj boste na trgu navadno lažje dobili le semena.

Meta

Meta ima veliko različnih vrst in okusov, tako da lahko izbirate med mnogimi različicami te osvežilne rastline. Ima tudi zelo raznolike načine uporabe. Iz nje lahko pripravite čaje, lepo pa se poda tudi k različnim hladnim pijačam ter celo sladkim dobrotam.

Pomembno je, da je zemlja v njenem lončku ves čas vlažna, njena prednost pa je tudi to, da predstavlja naravni osvežilec zraka v vašem domu, saj ves čas oddaja prijeten vonj.

Vzgajanje zelišč iz semen

Predvsem je pomembno, da so vsa semena, preden jih posadite, dobro namočena. V ta namen jih eno noč preden jih boste posadili v zemljo, temeljito namočite v vodi.

Preden napolnite lončke z zemljo, se prepričajte, da imajo na dnu luknjo za odtekanje vode. Nato jih napolnite z zemljo.

Posadite semena nekaj centimetrov globoko v zemljo; načeloma velja, da jih posadite trikrat globlje, kot je sama velikost semena. Nato na novo posajena semena nemudoma zalijte. Poskrbite, da bo lonček na toplem in da bodo rastline prejele veliko sonca. Dokler ne zrastejo, naj bo zemlja vedno vlažna.

Ko bodo rastline prerasle lončke, je čas, da jih presadite v bodisi večje lončke bodisi v vrt.

Pomembni nasveti za vzdrževanje vaših zelišč

Najbolje je, če vsako izmed izbranih zelišč posadite v ločen lonček, tako da jim lahko sproti dozirate vodo. Važno je, da ima vsaka rastlina okrog sebe dovolj prostora, da okrog nje lahko zrak svobodno kroži.

Vsako zelišče ima svojevrstne potrebe po vodi. Pomembno je, da rastlino zalivate redno, v skladu z navodili prodajalca, sicer se bo izsušila, prav tako pa je ne smete zalivati preveč, saj tako tvegate, da bo zgnila. Če v danem trenutku niste prepričani, ali ima dovolj vode, lahko vedno preverite kar z roko: s prstom lahko potipate zemljo v lončku, ali je še vedno vlažna.

Poleg vode je zelo pomembno tudi, da imajo rastline dovolj svetlobe. Vaš zeliščni vrtiček naj bo, če je le mogoče, na južni strani hiše, ki prejme dovolj sonca; tudi rastline v lončkih naj bodo postavljene na okenske police na južni strani stanovanja. Na police na vzhodni strani, ki je navadno bolj hladna, lahko postavite meto in/ali rožmarin, ki nista tako zelo zahtevna, ko pride do toplih temperatur in sonca, medtem ko baziliko, timijan in origano raje postavite na toplejše lokacije na južni strani.

Kako sušiti svoja lastna zelišča

Čestitamo, uredili ste si svoj mali zeliščni vrt in zdaj s pridom uporabljate vse rastline in uživate v bogatih okusih in aromatičnih vonjavah, ki se širijo iz vaše kuhinje! Kako pa si narediti zalogo za mrzle zimske dni? Kaj narediti s presežkom zelišč, ki ga ne uspete sproti porabiti?

Odlična ideja, kaj narediti s preostankom zelišč, je sušenje rastlin. Mnoga najbolj pogosto uporabljana zelišča lahko uspešno in preprosto posušite kar na zraku, npr. timijan, origano, baziliko, peteršilj, žajbelj in meto. Vse, kar morate storiti je, da šopke rastline postavite v temen, vendar dobro prezračen prostor. Ko bodo rastline posušene, lahko liste odstranite s stebel in jih shranite v dobro zaprt steklen kozarec, iz katerega ne bo uhajal zrak; za njihovo ohranitev je pmembno, da so posušena zelišča shranjena v neprodušno zaprti posodi.

Pozitivni učinki vrtnarjenja na vaše dobro počutje in duševno zdravje

Mnogi ljudje najdejo veliko zadovoljstva ob vrtnarjenju, presajanju, zalivanju in skrbi za rastline. Skrb za vaš lastni vrtiček lahko pomeni tisti čas v dnevu, ki je samo za vas, ko si lahko vaši možgani odpočijejo od napornega pisarniškega dela in skrbi in se lahko posvetite povsem fizični aktivnosti. Ukvarjanje z rastlinami lahko deluje zelo meditativno in pozitivno vpliva na vaše počutje. V tem stresnem času, ko mnogokrat ne vidimo poti ven iz vseh opravkov in zadolžitev, ki se nam zgrinjajo na glavo, je popolnoma fizično delo priložnost za sprostitev in oddih, med katerim si lahko naši možgani odpočijejo in naberejo novih moči za soočanje z vsakdanjim stresom.

Pa veliko sreče pri sajenju in dober tek!

A. K.

Zelišča, ki jih lahko gojimo kar na okenski polici
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.