• 0.77C Novo mesto
  • 17:18
  • Sob, 28.01.2023

Zeliščni vrt: naj vaša kuhinja zadiši po svežem

Zeliščni vrt je odlična izbira za vse tiste, ki radi kuhate, obenem pa pri pripravi svojih jedi radi uporabljate zdravilne rastline. Ne bo vam vzel veliko prostora, vendar ga boste vseeno uporabljali vsak dan, zato je primeren tudi za vse tiste, ki se radi ukvarjate z zemljo, vendar nimate dovolj prostora za resnično velik vrt z zelenjavo. Zeliščni vrt vam bo omogočil, da boste pri roki vedno imeli sveža zelišča, ki so osnova mediteranske kuhinje in bodo korenito izboljšala okus vseh vaših priljubljenih jedi, obenem pa vas bo morda celo navdihnil za preizkušanje novih okusnih receptov. Kaj še čakate?

Koliko prostora sploh potrebujejo zelišča?

Najprej razjasnimo nekaj mitov: gojenje zelišč ni preprosto, vendar tudi ni izjemno zapleteno. Dobra stran zelišč je, da v primerjavi z zelenjavo ne potrebujejo veliko prostora. Če si torej želite skrbeti za nekaj zelenega, vendar tega do zdaj niste mogli storiti, saj stanujete v mestu, je to pravi čas za vas. Nikar torej ne obupujte, če stanujete v bloku ali ob hiši nimate nobene zemlje!

Obstaja veliko začimb, ki jih lahko gojite kar v prikupnih v lončkih na okenski polici v kuhinji. Ti bodo predstavljali tudi ljubek dekorativni rustikalni element v vaši kuhinji, ki bo izboljšal vaše splošno počutje v domovanju. Pri vas doma bo vedno prijetno dišalo, ob kosilu ali večerji pa lahko lonček sveže bazilike postavite kar na sredo mize skupaj s parmezanom. Družinskim članom in gostom bo gotovo všeč, da si bodo lahko sami utrgali nekaj svežih listov in z njimi izboljšali okus svoje paste al forno ali pa rižote!

Serija lončkov z začimbami in dišavnicami v kuhinji je dobra tudi zato, ker bodo rastline vedno pri roki, kadar boste kuhali. Pazite le, da jim ne bo nikoli zmanjkalo prostora za korenine, ki načeloma rastejo dokaj hitro. Mnoge rastejo zelo hitro in bodo kmalu prerasle lonček, v katerem ste kupili sadiko!

Ali zeliščni vrt res potrebuje veliko pozornosti?

Zelišča sicer potrebujejo nego, vendar jih vzemite kot vajo v vrtnarjenju. Če vam bo uspelo pri življenju obdržati sadiko bazilike, se lahko kmalu premaknete proti bolj zahtevnim in večjim rastlinam. Predvsem je pomembno, da jih izpostavite dovolj sončnim žarkom, da so posajena v ustrezno zemljo in da jih ne zebe. Ne pozabiti jih tudi redno zalivati – s prstom lahko vedno preprosto preverite, ali je zemlja dovolj vlažna.

Kako izbrati in kupiti svoje prve zeliščne rastline?

Zelišča sicer lahko kupite v semenih, vendar to pomeni, da jih morate sami posaditi ter kupiti zemljo in lončke. Težava je tudi v tem, da se lahko zgodi, da ob neprimerni negi ne bodo zrasla iz zemlje. Če ste v negi rastlin še popolni začetnik oz. začetnica, je morda bolje, če na bio tržnici na stojnici kupite že zrasle sadike. Mnoga zelišča v lončku boste dobili že za nekaj evrov, 2 ali 5, odvisno od vrste rastline in velikosti. Poskrbite, da boste prodajalca temeljito izprašali o postopku in negi rastline.

Zastavite sledeča vprašanja:

1. Koliko vode potrebuje rastlina oz. kako pogosto naj jo zalivam?
2. Koliko svetlobe potrebuje rastlina? Če sadiko postavim na okensko polico, je to dovolj?
3. V kakšni temperaturi oz. podnebju uspeva?
4. Kdaj naj jo posadim v zemljo oz. kako visoka bo, ko bo prerasla lonček? Koliko zemlje potrebuje okrog sebe?
5. Na kaj je občutljiva?

Preden kupite zeliščne rastline, se tudi sami vsaj v osnovi pozanimajte o tem, kaj sploh kupujete in kako skrbeti za to rastlino. Danes, v dobi hitrega interneta, so vse informacije le nekaj klikov stran. Bilo bi res nepotrebno, da kupite rastline, jih prinesete domov in kljub skrbni negi ne bi uspele ali bi celo umrle, ker ste zanje skrbeli na napačen način. Pozornost še ne pomeni pravilne nege, zato je pomembno, da pridobite informacije iz različnih zanesljivih virov.

Katere zeliščne rastline naj kupim prve?

Dve preprosti osnovni rastlini, s katerimi lahko začnete svoj zeliščni vrt, sta vsesplošno uporabni bazilika in peteršilj. Uporabljata se v mnogih jedeh slovenske in mediteranske kuhinje in dobro pristajata tako k vegetarijanskim kot tudi mesnim jedem, pastam in različnim solatam. Danes vam bomo pokazali, kako lahko s tema dvema zeliščema pripravite odlično solato, ki vas bo osvežila in vam povrnila energijo v prihajajočih vročih dneh.

Recept za paradižnikovo solato s česnom, bučnim oljem, baziliko in peteršiljem

To je odlična solata za vroče pomladne in poletne dni, ki so že skoraj za vogalom. Če pripravite zadostno količino, je to tudi lahek samostojen obrok, ki ga lahko pripravite v le nekaj minutah in ne potrebuje nobenega kuhanja.

Za količino, ki bo zadostovala za dve osebi, potrebujete le:

2 rdeči čebuli (če sta majhni, lahko tudi 3, če pa čebule ne marate preveč, lahko uporabite tudi samo 1)

česen

5 – 7 zrelih paradižnikov. Če imate možnost, vzemite sorto volovsko oko, ki se odlikuje z izjemnim unikatnim polnim okusom in velikostjo; v tem primeru bodo verjetno zadostovali tudi trije paradižniki.

sveža bazilika

svež peteršilj

hladno stiskano bučno olje

1 limona

pistacije (če boste uporabili soljene pistacije, vam solate ni treba več še dodatno soliti)

1 korenček (lahko tudi 2, odvisno od želje in velikosti)

Dodaten nasvet: po želji lahko dodate tudi koruzo ali rjav fižol, vendar je to popolnoma odvisno od preference.

Priprava:

1. korak: olupite in narežite čebulo na tanke kolobarje. Narežite tudi korenček na tanke kolobarje. Če imate pri roki strgalo, lahko korenček tudi naribate na tanke trakove oz. koščke.

2. korak: operite paradižnike pod tekočo vodo in jih narežite na srednje velike kose. Dodajte jih v skledo k čebuli in česnu.

3. korak: nasekljajte nekaj strokov česna, količina je odvisna od osebne preference. Še bolje je, če stroke zmečkate s terilnikom ali plosko leseno kuhalnico. Dodajte v skledo in premešajte.

4. korak: mešanici dodajte semena pistacije in hladno stiskano bučno olje (1 – 2 jedilni žlici).

5. korak: prerežite limono na pol in iztisnite njen sok. Ločite morebitna semena od soka s pomočjo filtra ali vilic in pokapajte solato s sokom. Ponovno dobro premešajte.

6. korak: če želite, lahko na tej točki dodate tudi koruzo ali kuhan rjav fižol, vendar ni nujno.

7. korak: čas je za začimbe! S svoje bazilike in peteršilja odtrgajte nekaj lističev (lahko ste kar precej radodarni, sploh pri baziliki) in jih dodate nastali solati. Dodajte sol in sveže zmlet črni poper po želji.

Dodaten nasvet za gurmane: zraven pristaja tudi timijan, malce majarona in pa šetraj.

V uredništvu vam želimo veliko sreče pri sajenju in dober tek!

Pripravila: Amadea Kovič

Zeliščni vrt: naj vaša kuhinja zadiši po svežem
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.