• 4.04C Novo mesto
 • 02:19
 • Ned, 27.11.2022

Avokado: kako pripraviti najboljši guacamole?

Avokado je slasten sadež, ki odlično pristaja k različnim slanim jedem. S svojo blago, kremasto in sočno teksturo odlično dopolnjuje raznovrstna živila. Pa vendar avokado ni samo slasten, temveč tudi zelo zdrav sadež. Katere jedi lahko pripravimo z avokadom? Kako narediti najboljši domač guacamole? Kako izbrati zrel avokado v trgovini, brez da bi ga sploh odprli?

Kako ugotoviti, ali je avokado zrel?

Ko v trgovini izbiramo avokado, ne moremo nikoli točno vedeti, na kaj bomo naleteli pod lupino. Kaj če je avokado preveč zrel ali pa premalo? Če je premalo zrel, bo trd in ne bo imel pravega okusa, če pa je že preveč zrel, ga tudi ne moremo uporabiti. Zato je pomembno, da znamo prepoznati, ali je avokado pred nami sploh primeren za uporabo. Na srečo obstaja nekaj znakov, na podlagi katerih lahko določimo zrelost sadeža …

Trik je v tem, da s prstnimi blazinicami nežno pritisnemo na lupino avokada.

 1. možnost: če se pod našimi prsti niti malo ne vda, potem je avokado še nezrel in ga ne smemo uporabiti za pripravo jedi.

2. možnost: če se pod našimi prsti lupina malce upogne navznoter – a ne preveč -, potem je avokado primeren za zaužitje in ravno prav zrel.

3. možnost: če se lupina pod našimi prsti zlahka vda in lahko brez posebnega truda v lupini avokada naredimo globoko vdolbino, potem je zelo mogoče, da je avokado preveč zrel, da bi bil še primeren za uporabo. V tem primeru se mi raje izgonimo.

Pecelj je prav tako pomemben!

Ekstra nasvet: ko izbirate avokado v trgovini, preverite tudi, ali ima avokado še vedno majhen pecelj na vrhu svoje lupine. Če tega peclja nima, je to dober razlog, da avokado pustite v trgovini. Če je pecelj namreč odstranjen, lupina ni nepropustna in v notranjosti avokada lahko, potem ko ga doma že odprete, najdete rjave madeže, posledice procesa oksidacije. Avokado je namreč zelo občutljiv na kisik in nemudoma oksidira in spremeni barvo. To je pomemben podatek, tudi kadar pripravljate jedi in prigrizke iz avokada vnaprej. Ni dovolj, da jih samo postavite v hladilnik – to še ne bo preprečilo procesa oksidacije. Če priprvljate kakršnokoli jed iz avokada, morate preprečiti, da bi stala na zraku. Dober trik za vakuumsko pakiranje je ta, da jed prekrijete s plastično prozorno folijo za shranjevanje živil in pri tem pazite, da med avokadom in folijo ni nobenega praznega prostora, v katerem se nahaja zrak.

Hiter in preprost recept za slasten, kremast guacamole, ki bo navdušil vaše prijatelje

Guacamole je vsestransko uporabna omaka oz. priloga, ki prihaja iz Mehike. Sama beseda guacamole izhaja še iz časa Aztekov, sestavljena pa je iz dveh delov: ahuacatl, ki pomeni avokado in molli, ki pomeni omako. Guacamole lahko uporabite tako kot omako za tortilje ali pa čips, lahko pa ga tudi namažete na kruh ali dodate v sendvič. Možnosti je veliko, meja za uporabo pa je le vaša domišljija.

Guacamole je zelo preprost za pripravo. Njegova glavna sestavina je avokado, ostale sestavine pa pripomorejo k značilnemu okusu.

Za pripravo slastne guacamole omake potrebujete:

2 zrela avokada (lahko uporabite tudi samo enega, vendar bo tako nastalo le malo guacamoleja);

radodaren ščepec soli;

radodaren ščepec popra;

1 limono; 

1 rdečo čebulo (če pri roki nimate rdeče, lahko brez težav uporabite tudi navadno); 

1 paradižnik manjše velikosti.

Priprava guacamole omake:

 1. korak: vzemite rdečo čebulo in jo olupite. Narežite jo na zelo majhne kockice in shranite na strani.
 2. korak: operite paradižnik in ga prerežite na dve polovici. S prstom postrgajte semena iz paradižnika, saj bi ta del paradižnika lahko guacamole omako naredil preveč vodeno. Preostali paradižnik narežite na majhne kockice in ga shranite na strani skupaj z nasekljano čebulo.
 3. korak: vzemite zrel avokado in ga previdno prerežite na pol. Pri tem ne boste mogli potisniti noža čez sredico avokada, saj se tam nahaja avokadova peška. Nož tako previdno potisnite do peške. Ko je avokado prerezan na pol povsod razen pri peški, previdno ločite polovici. V eni izmed obeh polovic bo ostala avokadova peška.
 4. korak: previdno odstranite peško iz ene izmed polovic in poskusite pri tem odstraniti kar najmanj avokadovega mesa.
 5. korak: z žlico postrgajte avokadovo meso iz obeh polovic in ga dodajte v večjo posodo, v kateri boste lahko premešali vse sestavine.
 6. korak: temeljito pretlačite avokadovo meso z žlico ali vilico. Delajte hitro, saj avokadovo meso hitro oksidira.
 7. korak: dodajte v posodo tudi predtem na drobno nasekljana paradižnik in čebulo. Temeljito premešajte z žlico ali vilico.
 8. korak: prerežite limono na pol in iz nje iztisnite sok. Dodajte sok (pazite, da v njem ne bo semen) v posodo. Temeljito premešajte z žlico ali vilico.
 9. korak: dodajte radodaren ščepec soli in popra. Temeljito premešajte z žlico ali vilico. Poskusite, ali je okus pravi, in če ni dovolj močan, ga lahko še vedno popravite s še malo limoninega soka, popra ali soli.
 10. korak: postrgajte guacamole is posode za mešanje v lepo nizko posodo, v katero bodo lahko vaši gostje z lahkoto pomakali tortilja čips ali druge prigrizke. Poskusite postreči guacamole omako čim bolj svežo, saj ima tako boljši okus in je najbolj privlačna na pogled. Ekstra nasvet: če želite, lahko namesto v posodi guacamole postrežete kar v lupini.

Kako preprečiti oksidacijo guacamole omake, če ste jo pripravili vnaprej?

Avokado ima na žalost to zoprno lastnost, da je precej občutljiv na zrak in hitro oksidira. Če tako pustite guacamole na zraku, bo hitro postal rjav in neprivlačen na pogled. Če imate tako ostanke guacamoleja ali pa ste ga pripravili vnaprej za večerjo, ga morate pravilno shraniti.

Kot že rečeno zgoraj, navadno shranjevanje v hladilniku v zaprti posodi ne bo dovolj, da bi preprečilo proces oksidacije, saj bo tudi v zaprti posodi guacamole še vedno v stiku s kisikom. Kar morate storiti, je preprečiti, da bi do guacamoleja prišel kakršenkoli zrak. To lahko preprosto storite tako, da na odprto posodo z guacamolejem poveznete prozorno plastično folijo za shranjevanje živil. To s prstnimi blazinicami previdno pritisnite na guacamole, tako da ni med guacamolejem in folijo nobenega mehurčka zraka. Nato lahko posodo postavite v hladilnik in uporabite kasneje.

V vsakem primeru vsekakor poskusite guacamole pojesti čim prej. Če pripravljate večerjo za goste, je najbolje, da si pripravo guacamole omake pustite čisto za konec, ko imate pripravljeno že vso ostalo hrano in prigrizke.

Dober tek!

Avokado: kako pripraviti najboljši guacamole?
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.