
Črni bezeg zagotovo poznamo vsi. Koliko pa vemo o tej čudoviti rastlini? Ste vedeli, da je črni bezeg rastlina, ki zraste v grm ali oblikuje celo manjše drevo? Kaj pa to, da poznamo okrog 30 različnih vrst bezga? Spomladi se ponaša z dišečimi belimi cvetovi, jeseni pa se lahko razveselimo črnih drobnih jagod, ki so polne zdravilnih sestavin.
Črni bezeg poznamo pod številnimi imeni: bažovina, bezga, zovina, zobovec, bezgovec ali bezl. Zaradi mnogih zdravilnih lastnosti so ga včasih poimenovali zdravilna skrinjica za kmečke ljudi. Z njim so povezane številne vraže in praznoverja. Tako ni nič čudnega, da so naši pradedje verjeli, da v njem živijo dobrohotni hišni duhovi, ki poskrbijo za dobro počutje in varnost. Odganjal bi naj razne coprnike, ki poskušajo škodovati z različnimi uroki.

Črni bezeg
Črni bezeg in njegove zdravilne lastnosti
Črni bezeg ima res vsestransko delovanje. Pomaga pri sladkorni bolezni, odganja seneni nahod, znižuje vročino ter se bori proti prehladu, vzpodbuja delovanje žlez znojnic, čisti kri in tako naprej. Poleg tega so cvetovi bezga odlični tudi za čiščenje organizma, pomagajo pri kašlju in gripi, pljučnici in asmi. Vse to lahko pripišemo dejstvu, da bezeg utrjuje sluznico v žrelu in nosu ter tako krepi odpornost proti okužbam. Liste bezga lahko uporabljate kot antiseptične obkladke za rane, z njimi lahko odganjate celo žuželke.
Črni bezeg: listi in mladi poganjki
Listi in mladi poganjki so spomladi prepolni kalijevega nitrata, saharoze, vsebujejo tudi zdravilno snov sambucin ter druge učinkovine. Vse te snovi spodbujajo delovanje znojnic ter izločanje urina, s tem pa se naše telo razstruplja. Priporočamo vam, da si pri težavah z ledvicami privoščite skodelico bezgovega čaja iz listov. Omenimo naj še to, da je v listih tudi snov, ki vpliva na količino sladkorja v krvi, tako da si s pitjem čaja lahko pomagamo tudi pri diabetesu. Mlade liste in poganjke nabiramo spomladi, predvsem aprila in maja.
Črni bezeg: lubje
Zdravilni so prav vsi deli črnega bezga. Tako lahko notranjo plast lubja nabiramo od februarja pa vse do konca novembra. Lubje debel in vej deluje kot diuretik in pospešuje izločanje urina. Z njim si lahko pomagamo tudi pri motnjah v delovanju ledvic in mehurja ter revmatizmu v mišicah in sklepih.

Črni bezeg
Črni bezeg: cvetje
Tudi cvetje vsebuje kopico koristnih učinkovin, med drugim naj omenimo saponine, sluzi, glikozide ter eterična olja. Čaj iz cvetja tako pospešuje delovanje žlez znojnic, torej potenje, zato ga pijemo, kadar trpimo zaradi kašlja, bronhitisa, prehladnih obolenj, revmatičnih obolenjih, stiskanja v prsih in podobno.
Črni bezeg: plodovi
Jeseni nas črni bezeg razveseli s temnimi jagodami, ki jih nabiramo izključno samo zrele. Sveži plodovi namreč niso užitni! V jagodah najdemo različne kisline, grenčine, eterična olja in sladkor. Bogate so tudi z vitamini: A, B, B1, B2, C in E, ne manjka še železa. Iz jagod lahko pripravimo čežano, sok, vino, čaj in podobno. Sok deluje nekoliko odvajalno, čisti želodec, pomirja ter pospešuje izločanje vode.
Vsestranska uporaba črnega bezga
Črni bezeg lahko uporabljamo na zelo različne načine ter v številne namene. Pa si poglejmo, kaj vse lahko iz njega pripravimo:
- Bezgovo vino (plodovi)
- Bezgovo žganje (plodovi)
- Marmelada (plodovi)
- Bezgov sirup (iz cvetov ali plodov)
- Čežana (plodovi)
- Čaj iz plodov
- Čaj iz lubja
- Čaj iz cvetov
- Ocvrti cvetovi
- Sok (plodovi)
- Šabesa (cvetovi)
- In še in še
Recept: bezgov sok iz cvetov
Sestavine:
- 40 bezgovih cvetov
- 2 limoni
- 50 gramov citronske kisline
- 1 kilogram sladkorja in košček ingverja.
Postopek priprave:
- Kupite bio limone ali pa njihovo lupino dobro skrtačite pod vodo.
Črni bezeg
- Limoni narežite na tanke rezine.
- Cvetovom odstranite stebla.
- V lonec z 2 litroma vode dodajte cvetove, ingver, limono ter citronsko kislino.
- Pustite stati 24 ur.
- Vsebino precedite skozi krpo.
- Čisti tekočini dodajte sladkor in zavrite.
- Vroč sok nalijte v steklenice.
- Steklenice dobro zaprite.
- Sok redčite z mrzlo vodo.
Recept: Bezgov sirup iz plodov
Sestavine:
- 4 l vode
- 4 kg sladkorja
- 60 dag bezgovih jagod (lahko tudi več)
- 6 paketov citronke
Postopek priprave:
- Najprej črni bezeg oziroma njegove jagode temeljito operemo.
- Nato jih malo zmečkamo ter namočimo v cca. 4 litrih vode.
- Vse skupaj pustimo stati 24 ur.
- Nato vsebino precedimo,
- Tekočino kuhamo od 30 do 60 minut, in sicer skupaj s sladkorjem.
- Ko se sirup skuha in ohladi, mu dodamo še citronko.
- Prelijemo v čiste steklenice, ki jih dobro zapremo.
Recept: ocvrti bezgovi cvetovi
- Iz moke, sladkorja, soli, mleka, jajc in olja si pripravite maso, v katero boste potopili bezgove cvetove.
- Cvetove najprej operite pod vodo ter jih osušite.
- Nato prav vsak cvet namočite v pripravljeno maso.
- Nato ga specite na vročem olju.
- Ocvrte cvetove posujte s cimetom ali sladkorjem.
Recept: bezgov kis
- Prgišče bezgovega cvetja namakajte v 2 skodelicah belega vinskega kisa, in sicer 2 tedna.
- Nato kis precedite v steklenice.
Popijte kozarec kisa na dan, še posebej ga priporočamo vsem, ki jih muči protin.
Recept: čaj iz bezgovih cvetov
- Najprej prevrite pol litra vode.
- Z vrelo vodo prelijte 15 g cvetov.
- Pomešajte in pustite stati cca. 15 minut.
- Precedite in ga še vročega spijte pred spanjem, da se boste ponoči močno spotili.
Recept: šabesa iz bezgovih cvetov
Sestavine:
- 25 bezgovih cvetov
- 1,5 kg sladkorja
- 10 l prekuhane in ohlajene vode
- Sok 5 bio limon
- Za oreh kvasa
- 3 žlice otrobov
Postopek priprave:
- Vse sestavine zmešajte,
- pustite stati 3 dni.
- Precedite in prelijte v steklenice.
Pripravila: Monika M.


