• 25.06C Novo mesto
 • 12:08
 • Sob, 15.06.2024

Gobe: jesenska poslastica

Jesen je čas za gobe! Iz njih lahko pripravimo slastno omako za špagete ali riž, gosto kremasto juho ali pa jih spražimo v ponvi in pojemo na rezini rženega ali ajdovega kruha. Obstaja toliko različnih slastnih receptov, katerih glavna sestavina so gobe, da smo se odločili, da jim posvetimo poseben članek. 

Gobe imajo bogat okus, ki pristaja tako k mesu kot tudi zelenjavi, testeninam in krompirju. So preproste za pripraviti; načeloma zanje velja, da manj kot kompliciramo, boljše bodo. Velika prednost receptov z gobami je tudi ta, da so načeloma zelo hitro pripravljene, tako da nam ni treba za štedilnikom stati dolgo časa. Pomembno je, da v svojih receptih vedno uporabljamo sveže gobe. Lahko jih pripravimo v ponvi ali v pečici.

V tem članku bomo obravnavali tri klasične recepte: za omako iz šampinjonov, pražene šampinjone in polnjene šampinjone. Če pa vas zanima, kako pripraviti gobovo juho, si lahko preberete tukaj.

Kako pravilno očistiti gobe

Ste že kdaj slišali koga reči tisti stari rek: “raste kot goba po dežju”? Ta rek ima korenine v resničnem življenju, kar lahko predstavlja problem, ko hočete očistiti gobe. Težava z gobami je ta, da so polne vode oz. močno vpijajo vodo. To lahko dobro videte, ko jih kuhate, saj se bodo močno skrčile in spustile precej vode.

Tako jih ne morete namakati pod vodo, saj jo bodo vpile in se potem ne bodo dobro spražile, če jih boste dali v ponev. Kar lahko storite je, da jih nežno splaknete pod hladno oz. mlačno vodo in nežno osušite z mehko krpo ali papirnato brisačo. Prav tako lahko preprosto navlažite krpo in gobice nežno obrišete odvečne zemlje. Pomembno je, da gobic ne namakate v vodi.

Kako pripraviti omako za špagete iz šampinjonov

Potrebujete:

 1. četrt kilograma šampinjonov;

2. čebulo (nekateri imajo radi rdečo čebulo, ker doda še bolj poln okus, vendar je čisto v redu, če uporabite navadno);

3. česen;

4. začimbe: sol, poper, timijan, rožmarin in origano;

5. svež peteršilj;

6. smetano za kuhanje;

7. maslo.

Priprava: 

 1. korak: šampinjone je treba najprej dobro očistiti odvečne zemlje, kot opisano zgoraj. Nato so pripravljeni na kuhanje.
 2. korak: očiščene šampinjone narežite na tanke rezine in jih shranite na strani v posebni skledi. Uporabili jih boste kasneje v procesu kuhanja.
 3. korak: olupite čebulo in jo narežite na majhne kockice.
 4. korak: vzemite veliko ponev in vanjo dodajte dve jedilni žlici masla. Segrevajte na zmerni temperaturi, dokler se maslo ne stopi. Nato dodajte na kockice nasekljano čebulo. Dodajte ščepec soli in premešajte.
 5. korak: v ponev dodajte na drobno nasekljan ali pa s kuhalnico strt česen; 2-3 stroki bi morali zadostovati, vendar lahko po želji brez skrbi dodate tudi več česna. Premešajte vse sestavine in ohranjajte zmerno temperaturo.
 6. korak: v ponev dodajte na tanke rezine narezane šampinjone. Mešajte na zmerni temperaturi nekaj minut, dokler gobice ne spustijo vode in spremenijo barve.
 7. korak: dodajte začimbe. Ščepec popra, timijana, rožmarina in origana. Dodajte tudi radodarno dozo svežega peteršilja. Mešajte na zmerni temperaturi. Za boljši okus lahko dodate tudi žlico olivnega olja.
 8. korak: čas je, da svojo omako naredite kremasto! Dodajte v ponev 2-3 jedilne žlice smetane za kuhanje in temeljito premešajte. Ugasnite štedilnik in postrezite omako še toplo.

To omako lahko uporabite z najrazičnejšimi živili; lahko jo date na testenine, jeste zraven mesa, riža, njokov ali pečenega krompirja. Možnosti je veliko.

Kako pripraviti polnjene šampinjone s kremastim sirom in špinačo

Gobice lahko tudi spečemo, ne le pražimo v ponvi! Ta recept je zelo preprost in idealen, če doma gostite prijatelje, vendar nimate časa, da bi pripravljali izjemno komplicirane jedi. Poleg tega so polnjene gobice zelo nasitne in bogatega okusa.

Potrebujete: 

 1. četrt kilograma šampinjonov;
 2. maslo;
 3. česen;
 4. čebulo (2);
 5. špinačo (1 skodelica bo dovolj);
 6. začimbe: sol, poper, timijan, rožmarin in origano;
 7. parmezan;
 8. kremni sir (250 g).

Priprava:

 1. korak: najprej je treba šampinjone očistiti. Splaknite jih pod mrzlo vodo in osušite z mehko krpo ali papirnato brisačo.
 2. korak: vzemite vsak šampinjon in iz njega previdno odlomite bet. Vse bete zberite na leseni deski za rezanje in jih narežite na majhne koščke.
 3. korak: vzemite čebulo, jo olupite in narežite na majhne kockice.
 4. korak: v ponev pri zmerni temperaturi dodajte dve žlici masla in počakajte, da se stopi.  Nato dodajte na kockice narezano čebulo in ščepec soli. Mešajte na zmerni temperaturi.
 5. korak: olupite in narežite na drobno 3-5 strokov česna. Dodajte v ponev in mešajte na zmerni temperaturi.
 6. korak: dodajte v ponev na drobno narezane bete in mešajte na zmerni temperaturi.
 7. korak: operite špinačo pod tekočo vodo in jo dodajte v ponev. Mešajte na zmerni temperaturi.
 8. korak: dodajte v ponev še kremni sir. Premešajte.
 9. korak: dodajte v ponev začimbe: radodaren ščepec popra, timijana, rožmarina in origana. Premešajte.
 10. korak: ugasnite štedilnik. Vzemite velik pladenj in ga namažite z maslom ali olivnim oljem. Po njem razpostavite šampinjone, tako da so odprtine, ostane od odlomljenih betov, obrnjene navzgor. Napolnite te odprtine s kremasto mešanico iz ponve.
 11. korak: na vrh vsake gobice potresite malo naribanega parmezana.
 12. korak: pecite cca. četrt ure na 180°C. Če so šampinjoni zelo majhni, je mogoče, da bodo potrebovali kakšno minuto manj.

Polnjene gobice se dobro skladajo s kislo smetano.

Kako pripraviti pražene šampinjone s česnom

Česen in šampinjoni so vedno dobra kombinacija, ne glede na to, katero jed z gobicami pripravljamo.

Potrebujete:

 1. četrt kilograma šampinjonov;
 2. maslo;
 3. česen;
 4. čebulo (2);
 5. začimbe: sol, poper, timijan, rožmarin in origano;
 6. svež peteršilj.

Priprava:

 1. korak: šampinjone je treba najprej očistiti, kot v prenjšnjem receptu. Splaknemo jih pod mrzlo vodo in osušimo z mehko krpo ali papirnato brisačo. Nato jih narežemo na tanke rezine in pripravimo na strani; v procesu kuhanja jih bomo uporabili kasneje.
 2. korak: olupimo in nasekljamo 3-5 strokov česna, odvisno od okusa.
 3. korak: v veliko ponev dodamo dve jedilni žlici masla. Segrejemo na zmerni temperaturi, dokler se maslo ne stopi. Dodamo česen in premešamo.
 4. korak: olupimo čebulo in jo nasekljamo na polmesece. Nikar ne sekljajmo preveč na tanko. Dodamo nasekljano čebulo v ponev in mešamo na zmerni temperaturi.
 5. korak: dodamo na rezine narezane šampinjone ter začimbe. Mešamo na zmerni temperaturi.

Pražene gobice s česnom ze izjemno dobro priležejo kot priloga k rženemu ali ajdovemu kruhu. Tega na tanko namažite z maslom in bogato obložite s še toplimi praženimi gobicami in svežim peteršiljem.

Pa dober tek!

Gobe: jesenska poslastica
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.