• 4.27C Novo mesto
  • 02:07
  • Ned, 27.11.2022

Golaž: priljubljen tradicionalni recept

Golaž spada med tradicionalne recepte naših babic. Še danes predstavlja priljubljeno idejo za družinsko kosilo, saj je njegova priprava dokaj preprosta. Kako torej pripravimo svoj najboljši golaž, kaj spada vanj in koliko časa nam bo dejansko vzela priprava te tipične slovenske jedi?

Najrazličnejši dodatki in variacije recepta

Obstajajo mnoge različice tega priljubljenega recepta. Nekateri v golaž radi dodajo vino, ki izboljša in obogati okus. Našli boste različice recepta tako z belim kot tudi rdečim vinom.

Tudi količine osnovnih sestavin bodo v različnih receptih variirale; kar ostaja vedno enako, je to, da golaž pripravimo in znatne količine mesa, paradižnikove omake, česna in čebule. Začimbe se od recepta do recepta razlikujejo. Nekateri imajo radi bolj začinjeno različico, z radodarno merico popra, kumine in sladke paprike, drugi bolj svežo, s peteršiljem in baziliko, spet tretji pa se zadovoljijo s preprosto in klasično soljo.

Načinov, kako pripraviti golaž, je toliko kot je Slovencev, ki radi kuhajo in jedo dobro hrano. Spodnji recept vzemite kot osnovo in ga nekoliko prilagodite po svojem okusu. Če vam je na primer zelo všeč paradižnik, ga dodajte kakšno žlico več, in nihče vam ne bo zameril, če se malce poigrate z začimbami.

Recept za okusen golaž

Priprava golaža je dokaj preprosta, saj golaž vsebuje same tradicionalne slovenske sestavine, ki jih uporabljamo ves čas. Težava pri pripravi golaža je le, da od nas zahteva kar precej časa. Golaž tako kljub svoji relativni preprostosti ni jed, ki jo lahko jemo pogosto, ampak bolj ob posebnih dnevih. Predstavlja tudi odlično idejo, kaj skuhati tujcem in znancem iz tujine, ki si želijo poskusiti nekaj tradicionalno slovenskega.

Za pripravo golaža potrebujemo le: 

1 čebulo;

pol manjšega česna;

1 papriko;

skodelico paradižnikove omake;

1 kg govedine;

sol in poper;

olje za kuhanje.

Priloga: kruh po želji/polenta/kruhovi cmoki, …

Priprava:

1. korak: najprej se moramo lotiti priprave mesa, ki ga narežemo na manjše kocke.

2. korak: nato pride na vrsto priprava čebule in česna, ki ju prav tako nasekljamo na drobne koščke.

3. korak: vzamemo večji lonec in vanj vlijemo dve žlici olja. Ko je plošča segreta, v lonec dodamo nasekljano čebulo in česen. Dodamo sol in premešamo s kuhalnico.

4. korak: počakamo, da čebula lepo postekleni. Temperaturo nato nekoliko znižamo na zmerno!

5. korak: dodamo paradižnikovo omako in na drobne kocke narezano rdečo papriko. Dobro premešamo in dodamo še meso. To je pripravljeno, ko dobi lepo rjavo barvo.

6. korak: mešanici dolijemo vodo, tako da je povsod prekrita s tekočino, ter dodamo nekaj lovorjevih listov. Spet premešamo in posodo pokrijemo s pokrovko.

7. korak: golaž je takšne vrste jed, ki je ne moremo skuhati hitro – pomembno je, da se sestavine in okusi zmešajo in prepojijo drug drugega. Tako nastane značilna aroma golaža. Zato pustimo posodo, da se vsebina kuha na zmerni do nizki temperaturi še cca. dve uri. Vmes redno preverjamo, da je v loncu dovolj vode ter da se nič ne žge ter vsake toliko časa premešamo vsebino.

8. korak: golaž serviramo še topel. Preden ga serviramo, ga poskusimo; če mu manjka nekaj soli, jo lahko dodamo, prav tako tudi poper. Lepo se priležeta tudi svež peteršilj in bazilika, ki tej jedi dodata svežino. Nekateri radi dodajo tudi sladko papriko. Začimbe pri

Nasvet: golaž se dobro prileže s kruhom, spoh če ta ni bel; recimo ržen gre dobro zraven, pa tudi ajdov, saj imata bolj bogato teksturo in poln okus kot beli kruh.

Priloge

Obstaja ogromno različnih prilog, ki jih lahko pripravite zraven golaža. Dajte si duška in vsakič poskusite pripraviti golaž z drugo prilogo.

Priloga št. 1: polenta

Zelo klasična je preprosta polenta, ki je prav tako zelo tradicionalna slovenska jed. Polenta ima mehko teksturo in blag okus, ki se dobro prileže k bolj ostremu in polnemu okusu golaža, sploh če ga konkretno začinimo.

Tudi različni žganci so dobra ideja za prilogo za golaž.

Priloga št. 2: pire krompir

Pire krompir ima prav tako kot polenta zelo blag okus, ki odlično dopolnjuje močno aromo golaža. Ta ob sebi potrebuje priloge, ki same po sebi nimajo močnega okusa.

Priloga št. 3: kruhovi cmoki 

To je odličen način, da se znebimo starega, že malce trdega kruha. Francozi imajo francoski toast, mi pa kruhove cmoke!

Priprava: 

Potrebujemo:

večjo količino starega kruha (vsaj nekaj kosov ali pa več žemljic);

1 čebulo;

maslo;

2 jajci;

2 žlici moke;

sol in drobtine;

peteršilj.

Priprava: 

  1. korak: čebulo narežemo na kockice (ali pa tanke polmesece) in jo popečemo na maslu. Dodamo tudi na drobno narezan šopek peteršilja za lepšo aromo.
  2. Medtem, ko se čebula segreva na maslu, z žlico premešamo sol, jajca in mleko. (Po želji lahko mešanico tudi popramo, odvisno od okusa.) Svoj star kruh temeljito namočimo v mešanici, tako da lepo vpije tekočino. To bo zagotovilo, da se bo kruh lepo zmehčal.
  3. korak: ko čebula začne spreminjati barvo, jo lahko odstavimo. Ko ni več vroča, jo lahko dodamo v isto skledo s kruhom, mlekom in jajci.
  4. korak: z vilico preverimo teksturo. Če smo vse naredili prav, bi moral biti kruh mehak.
  5. korak: mešanica je po vsej verjetnosti precej tekoča, preveč tekoča, da bi iz nje lahko nemudoma oblikovali cmoke, ki bi se držali skupaj. Zato morate postopoma dodajati moko (po žlicah), tako da se mešanica zgosti. Ko je dovolj gosta, lahko iz nje oblikujete cmoke. Jajce v mešanici bo poskrbelo, da se bodo sestavine držale skupaj. Cmoki so lahko bodisi večji, bodisi srednje velikosti bodisi manjši, kakor nam je bolj všeč.
  6. korak: na kuhinjsko ploščo postavimo velik lonec, ki je napolnjen z vodo do nekako dveh tretjin svoje višine. Ko voda zavre, dodamo sol in cmoke ter znižamo temperaturo. Na zmerni temperaturi se cmoki nato kuhajo približno četrt ure. Dolžina samega procesa kuhanja cmokov je odvisna tudi od velikosti. Kuhanje cmokov je delikaten proces, saj lahko na previsoki temperaturi razpadejo oz. se razkuhajo. Za to jed boste morda potrebovali nekaj vaje, vendar bo, ko jo boste enkrat osvojili, od vas zahtevala le malo truda.

Na splošno se splača pri kuhanju golaža nekoliko eksperimentirati in recept prilagoditi svojemu okusu, ga dopolniti z različnimi začimbami ter aromami. Poskusite ga tudi z različnimi prilogami, tako boste videli, v kateri verziji vam je najbolj všeč. Pazite le, da se boste kuhanja golaža lotili le, kadar boste imeli dovolj časa, sicer se boste hitro znašli v časovni stiski.

Pa dober tek!

Golaž: priljubljen tradicionalni recept
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.