• 26.07C Novo mesto
  • 14:42
  • Pon, 08.08.2022

Krompir v pečici

Krompir v pečici lahko izboljšamo z nadevom ali zanimivo začinimo, pa dobimo izvrstno jed, ki je vse prej kot dolgočasna.

Krompir v pečici se v notranjosti skuha, zunaj pa zapeče. Narezan tako hitro postane hrustljav, če uporabimo celega, pa je sredica znotraj olupka kremasta in sočna. Če pripravimo krompir v pečici, torej ni težav s tem, da je ta najbolj razširjena slovenska priloga dolgočasna in pusta. A pojdimo po vrsti – preden vam povemo, kako pripraviti najbolj okusen krompir v pečici, si poglejmo nekaj dejstev o tem živilu.

Krompir v pečici bo slasten, če ga zarežete in med rezi nadevate.

Krompir v pečici ne redi!

Ste vedeli, da je prav omenjeno živilo prva rastlina, ki so jo pričeli gojiti v vesolju? Že leta 1996 ga je raketoplan Columbia popeljal na pot z namenom, da preverijo možnosti njegove rasti in gojenja na vesoljskih postajah – zato, ker krompir za gojenje pač ni zahteven, velja pa za precej hranljivega. Astronavti bi bili gotovo veseli, če bi si lahko daleč od doma pripravili svež krompir v pečici, ne pa uživali vnaprej pripravljenih vesoljskih obrokov.
Pa se od krompirja ne bi zredili? Pravzaprav je uvrstitev krompirja na črno listo neupravičena. Koliko kalorij ima 100 gramov krompirja, je namreč odvisno predvsem od tega, kako ga pripravimo. Kuhan ima zgolj 87 kalorij, v olupku pečen cel krompir 93, na koščke narezan krompir v pečici 149, po francosko ocvrt krompirček kar 312, čips pa ogromnih 545 kalorij. Preprosta priprava torej ni redilna, se pa marsikdo tudi tej odreče zlasti zaradi diet z odrekanjem ogljikovim hidratom. Prav tako sta zlasti ocvrt krompirček in krompir v pečici zaradi visokega glikemičnega indeksa odsvetovana tudi sladkornim bolnikom.

Kaj pa dobre plati in koristi?

Zaradi visoke vsebnosti škroba vas lahko že nekaj žlic krompirja dobro nasiti. Pripravite si cel krompir v pečici, pa boste kljub malo kalorijam dolgo siti – ali pa si v želji po izgubi kilogramov naredite ogromno skledo zelene solate, pa boste čez pol ure spet lačni kot volk brskali po hladilniku. K občutku sitosti pripomorejo tudi v vodi topne vlaknine, ki jih vsebuje krompir. Sicer pa je, pa naj gre za krompir v pečici ali kuhanega, ta tudi odličen vir drugih mikro in makro hranil. Vsebuje vitamina C in B6, kalij (več kot banana,), pantotensko kislino (B5) in niacin. Prav tako je v njem nekaj beljakovin, ki vsebujejo lizin – esencialno aminokislino, ki je v žitaricah ne najdemo. Tisto, česar v krompirju ni, pa je maščoba.

Kakšnega izbrati?

Krompir v pečici velja pripraviti iz sort, ki so namenjene peki, ne pa kuhanju. Če ga kupujete v trgovini in je že pakiran, bo na embalaži običajno pisalo, čemu je namenjen. Sicer pa za krompir v pečici velja, da je pomembna tudi velikost. Če pečemo cele ali prepolovljene, naj bodo srednje velikosti, torej nekje okoli 10 do največ 12 centimetrov dolžine. Če ga boste narezali in bo krompir v pečici videti kot pomfrit, uporabite čim večje gomolje, za peko v lističih oziroma kolobarjih pa naj bo premer krompirjev okoli 5 centimetrov ali malo več – tako gre vsak košček v usta brez rezanja. Zgodaj poleti, ko se prične na naših vrtovih pobirati prve podzemne gomolje, pa bo krompir v pečici seveda najboljši, če se uporabi droben mlad kifličar.

Za krompir v pečici lahko izberete tudi tako imenovan sladek krompir, ki je slajšega okusa in intenzivne oranžne barve, obstajajo pa celo vijolične različice. Ta ima v primerjavi z navadnim več vlaknin, več vitamina C ter antioksidantov, vsebuje pa tudi vitamin A. Po drugi strani pa ima manj folatov in manj kalija.

Kako vse lahko pripravimo krompir v pečici?

Ne le krompirjeva musaka, tudi z drugo zelenjavo kombiniran in s smetano zalit krompir bo obličen.

Cel ali narezan, to je zdaj vprašanje, bi lahko rekli. Pri nas večinoma pripravljamo narezan krompir v pečici, saj je to hitreje, še zlasti, če ga pred peko ne lupimo. Večina ga peče v olju ali na papirju za peko, doda pa zgolj nekaj začimb. To je povsem v redu, če vam je všeč, da je krompir dobro zapečen, vendar pa se hitro zgodi, da je tudi suh. Zlasti takrat, kadar so koščki manjši, na primer lističi ali za pomfrit, je dobro, da ga najprej za nekaj minut pokuhate, odcedite in osušite, šele nato pa potisnete v pečico. Tako bo veliko bolj hrustljav, še vedno sočen, robovi pa ne bodo trdi. Seveda ga lahko pečete samega ali z dodatki. Zalijte ga z malo sladke smetane, z jajcem, potresite s parmezanom – ali pa vse troje zmešajte, da bo krompir še bolj slasten.

Druga možnost za narezan krompir v pečici je peka v foliji. Krompir skupaj z drugimi živili, na primer korenčkom, česnom in koščki ribe ali piščanca zavijete v culico iz alu folije, potisnete v pečico in pustite, da se peče. Vonjave in okusi bodo ujeti v foliji in okus bo odličen, ne bo vam treba stati pri štedilniku in mešati. Res pa je, da je takšen krompir v pečici bolj kuhan kot pečen, saj je mehak in sočno prepojen s sokovi.

Kaj pa cel krompir v pečici? Pri tem se olupek zapeče v hrustljavo skorjico, notranjost pa je rahla, mehka in kremasta. Kožico krompirja nekajkrat prebodemo z vilicami, jo premažemo z oljčnim oljem in natremo z malo soli. Pečemo jih pri 220 stopinjah, približno 45 do 50 minut (zelo velike krompirje še dlje), na polovici peke pa jih obrnemo. Tako pripravljen krompir v pečici nudi pestre možnosti serviranja. Nekaterim bo všeč sam po sebi, drugi ga bodo prerezali in dali nanj maslo ali zeliščno maslo, marsikdo pa ga bo zarezal preko zgornje strani in dodal nadev (odlično se obnesejo nadevi s hrenom, kislo smetano ali tudi koktajl omaka za rakce ali francoski solatni preliv).

Kaj pa peka celega krompirja v aluminijasti foliji? Ta za krompir v pečici ni potrebna, vsekakor pa folijo uporabite, če boste pekli cel krompir na žaru ali v žerjavici.

Krompirja ne zavrzite!

Pri nas krompirja ne znamo ceniti, zato ostanki marsikdaj romajo v smeti. Mnogi celo mislijo, da krompir naslednji dan ni več užiten. Pa ni tako. Naslednji dan ga brez težave pogrejete v mikrovalovni pečici ali v ponvi. Če ste pripravili cel krompir v pečici, pa lahko olupek tudi odstranite in sredico spremenite v pire krompir ali porabite za pripravo njokov ali krompirjevega kruha, z njim zagostite zelenjavno omako ali juho in podobno. Edino ocvrtega krompirčka ne velja pogreti, saj se s ponovno toplotno obdelavo spreminja sestava maščobe.

 

 

Uršula Novak

Foto: Pixabay