• 23.62C Novo mesto
  • 10:54
  • Sob, 15.06.2024

Lignji na žaru so zdrava izbira

Lignji na žaru so manj pogosta izbira kot ocvrti, so pa precej bolj zdravi. Vas zanima, zakaj? Potrebujete nasvete za pripravo?

Lignji na žaru so ena tistih morskih jedi, ki jih lahko pripravljamo vse leto, prav tako pa je priprava zelo enostavna. Cele lignje lahko po vsej Sloveniji kupite zamrznjene ali že odmrznjene – to je bolj ekonomično, če jih nameravate pripraviti še isti dan, saj vam ne bodo na tehtnici šteli tudi ledu. Če živite ob morju ali imate v bližini kakovostno ribarnico, kamor pripeljejo sveže ribe, pa lahko uživate tudi v svežih.

Lignji na žaru se pripravijo hitro. Najbolje je, da kupite že očiščene lignje in potem je treba izbrati zgolj še recept. Za razliko od ocvrtih, pri katerih lahko nastane pri pripravi precej umazanije, velja za žar različico še nekaj: vedno uspejo!

Lignji na žaru naj bodo najprej dobro očiščeni!

Če kupite sveže glavonožce, poleg lignjev morda tudi sipe, je treba najprej poskrbeti za čiščenje. Kako se ga lotiti? Nad koritom ali skledo najprej iz plašča trupa potegnite glavo z lovkami. Bodite previdni glede vrečice s črnilom, da ne bo preveč umazanije. Če boste glavonožce raje pripravili na drug način, na primer v rižoti, velja vrečico prebosti in črnilo previdno iztisniti iz nje, saj se tega uporabi za obarvanje in izboljšanje jedi. Nato primite glavo z lovkami in jo rahlo stisnite, da iz nje pogleda “kljun” oziroma žvekalo, ki ga odrežemo. Odstranite tudi drobovino in glavo z očmi. Nadalje je potrebno iz plašča potegniti peresce (oziroma pri sipi kost) in s plašča odstraniti tanko, obarvano kožo. Plašč nato dobro operemo, tako zunaj kot znotraj, da v njem ne ostane sluz. Lignji na žaru se pripravijo iz celega plašča in lovk, za drugačne jedi pa lahko odrežete plavuti in plašč narežete na kolobarje.

Lignji na žaru bodo okusni le, če bodo lignji najprej dobro očiščeni.

Predpriprava

Lignji na žaru se pripravljajo celi. Če so majhni, nekje do pet centimetrov, jih zgolj popečemo, če kupite večje, pa jih lahko tudi nadevate. Zelo veliki lignji, ki jih sicer dobimo v prodajalnah bolj poredko, imajo tudi precej debelo meso, ki ga je potrebno pred pripravo zmehčati oziroma stolči, enako kot to storimo na primer s hobotnicami.

Lignji na žaru z ogljem

Da bodo lignji na žaru odlični tudi pri pripravi nad ogljem, je treba predvsem vedeti, da jih je potrebno speči pri zelo visoki temperaturi. Lignji bodo ostali mehki, če jih z vročino nad ogljem pečete zgolj dve minuti na vsaki strani. Če boste vztrajali dlje, meso ne bo več prijetno žvečljivo in ravno prav čvrsto, temveč bo dobilo gumijasto teksturo.

Pred peko jih lahko narežete oziroma naredite nabodala, ali pa tudi ne, vsekakor pa je dobro, da jih marinirate. V olju naj stojijo kakšne pol ure pred peko. V marinado lahko dodate tudi limonin sok in različne začimbe: sol, poper, timijan, čili … Da lignji na žaru ne bodo imeli okusa po zažganem, v marinado ne dodajajte nasekljanega ali stisnjenega česna, saj se ta v trenutku zažge. Česen naj se v tržaški omaki po lignjih nanese šele po peki.

Kako jih nadevati?

Za nadevanje obstaja kar nekaj različic, katero boste izbrali, pa je odvisno od vašega okusa. Nekateri imajo radi, da so lignji na žaru polnjeni s kombinacijo zelenjave in riža, drugi riža enostavno ne prenesejo. Nekateri zvijejo kos šunke in sira in zvitek vstavijo v ligenj, spet drugi trdijo, da okus šunke pokvari okus po morju. Zagotovo je najbolje, da se lignji na žaru pripravijo s polnilom, za katerega uporabimo sesekljane lovke in plavuti (kar priznajmo, da lovk marsikdo nima preveč rad in jih je zato pogosto treba zavreči). Lovke in plavuti drobno nasekljamo in popražimo skupaj s čebulo na nekaj žlicah oljčnega olja. Dodamo malo sesekljanega česna, peteršilja in nasekljanih črnih oliv, solimo in popramo. Da bo nadev lepo gost, mu dodamo tudi malo kruhovih drobtin, ki bodo vpile sokove.

Čeprav se lignji na žaru popečejo na hitro, se nadev med peko precej zgosti. Ko dajemo nadev v plašč, ga zato ne natlačimo do vrha, temveč pustimo nekaj prostora – sicer bo nadev med peko lezel ven, ligenj pa lahko tudi poči in se razpre. Da z uhajanjem polnila ne bo težav, konec vsakega lignja spnemo z zobotrebcem. (Namig: polnjene lignje lahko tudi počasi dušite v omaki v pokriti kozici, če ste spretni tudi pri uporabi loncev na žerjavici.)

Lignji na žaru s prilogami

Če bi bili radi nekoliko bolj domiselni, se lahko lignji na žaru pripravijo tudi z odličnimi prilogami. Poleg lignjev lahko popečete češnjeve paradižnike in rdečo koničasto papriko, kakšen polpekoč feferon, na debelejše rezine narezano pomarančo ali celo rezine ananasa. Prav tako bodo lignji na žaru odlični, če boste poleg ponudili avokado ali popečene bučke. Namesto klasične tržaške omake lahko lignje na krožniku prelijete tudi zgolj z limoninim sokom ali tudi z omako pesto.

Če lovk in plavuti nimate radi, jih drobno narežite in dodajte nadevu za pico.

Če jih pripravite preveč …

Sicer so lignji na žaru takšna poslastica, da le redko ostanejo, a če pripravljate več jedi za večjo druščino, se lahko hitro uštejete.Lignji na žaru so predobri, da bi jih vrgli proč! Shranite jih in jih zvečer ali naslednji dan pripravite hladne oziroma kot solato. Narežite jih na rezine, dodajte kocke mesnatega paradižnika, papriko, rukolo, avokado, redkvice in drugo zelenjavo, poleg pa bo šel odlično tudi kak sir (rezine suhega kozjega ali ovčjega sira ali koščki parmezana) in oreščki (na primer pinjole ali pistacije). Lignji na žaru se seveda lahko naslednji dan tudi pogrejejo in pripravijo v omaki za testenine.

Kako pogosto si jih privoščiti?

Lignji na žaru so pripravljeni na zdrav način, brez odvečne maščobe (za razliko od ocvrtih). Že sami po sebi pa so zdravi tako kot druga morska hrana. Nahranijo vas z beljakovinami, ki niso pomembne zgolj za mišičje, temveč tudi za imunski sistem, vsebujejo maščobne kisline Omega-3, baker, selen ter vitamina B2 in B12. Za selen je znano, da pomaga ščititi celice pred prostimi radikali, z zgolj 100 grami lignjev pa boste zadovoljili več kot dve tretjini dnevnih potreb po selenu.

Za konec pa zgolj še zanimivost. Ste vedeli, da obstaja več kot 300 vrst lignjev, vendar pa v kuhinji lahko uporabljamo le nekatere od njih? Morda se zdi, da to zmanjšuje pestrost priprave, a ni tako. Lignji na žaru in ocvrti lignji namreč niso vse, kar si lahko privoščimo. Pravzaprav bi se nam marsikje po svetu pošteno nasmihali, če bi povedali, da so naši najljubši prav lignji na žaru ali ocvrti, ko pa obstaja iz njih toliko zanimivejših jedi. Na japonskem pripravljajo z lignji suši in sašimi ter ocvrte v tempuri, marsikje v Aziji pa lignje posušijo in jedo suhe. Sicer pa so odlični dušeni v različnih omakah (na primer na buzaro), na pici, v rižotah, v testeninah …

 

Uršula Novak

Foto: Pixabay in Unsplash