• 2.07C Novo mesto
 • 04:12
 • Ned, 27.11.2022

Presna torta: okusna in zdrava

Presno prehranjevanje je prihodnost prehranjevalne industrije. V Sloveniji smo na dokaj visoki ravni, ko pride do zavedanja o zdravi in trajnostno naravnani prehrani; besede kot so transmaščobe, LDL holesterol in tromboza nič več niso abstaktni pojmi, ki jih ljudje ne povezujejo s svojim slogom življenja. Vsi se trudimo živeti zdravo, vendar je to včasih zelo težko. Mnogi si želijo v svojo prehrano vključiti več sveže zelenjave ali pa pripravljati bolj zdrave jedi, vendar jim za to v hitrem tempu življenja pogosto preprosto zmanjka časa. Pa je sploh mogoče presne jedi pripravljati hitro in enostavno?

Odgovor je da. Presno prehranjevanje sploh ni zapleteno, ko enkrat osvojimo osnovne principe in si zapomnimo različne načine, kako nadomestiti jajca. Za začetek pa se lahko lotimo priprave dveh preprostih presnih sladic, ki bosta navdušili vaše prijatelje in sorodnike z izbranimi okusi. Njuna prednost je tudi to, da sta zelo lahki; po njih se boste še vedno počutili sveže in polne energije.

Limetina veganska presna torta

Limetina presna torta je osnoven recept, ki ga s pridom uporabljajo različni peki. Na internetu boste našli različne različice recepte in ko ga boste večkrat pripravili tudi sami, boste našli svoje idealne količine. Morda boste ugotovili, d bi raje uporabili samo 1 limeto in 2 limoni ali pa manj javorjevega sirupa. Kakorkoli, to je osnovni recept, ki ga lahko uporabite za prvič.

Osnovne sestavine, ki jih potrebujete za pripravo svoje prve limetine veganske presne torte:

3 skodelice indijskih oreščkov;

1 skodelico kokosove kreme ali pa polnomastnega kokosovega mleka;

3 zvrhane jedilne žlice javorjevega sirupa;

3 jedilne žlice kokosovega olja;

2 limeti;

limono;

vanilijev sladkor (1 zvrhana jedilna žlica bo zadostovala);

pol skodelice mandeljnov;

pol skodelice orehov (če doma nimate bodisi orehov bodisi mandeljnov, jih lahko zamenjate s pistacijami; te lahko tudi dodate v recept samo zaradi okusa, tudi če ste že uporabili tako orehe kot tudi mandeljne);

skodelico dateljnov;

mešalnik.

Priprava

 1. korak: eno noč, preden boste pripravili torto, postavite indijske oreščke v posodo in dodajte vodo, tako da bodo popolnoma prekriti s tekočino. Zjutraj bodo tako mehki in sočni ter primerni za uporao v mešalniku. Če ste pozabili namočiti oreščke, lahko proces namakanja pospešite tako, da jih polijete z vročo vodo.
 2. korak: najprej se bomo lotili skorje, ki bo predstavljala trdo bazo za mehkejši, kremasti zgornji del torte. Bazo bomo naredili iz oreščkov. Najprej postavimo v mešalnik pol skodelice mandeljnov, ki so bolj trdi kot orehi. Temeljito premešamo in nato dodamo tudi mandlje in spet premešamo. Če želite in jih imate pri roku, lahko v tem koraku dodate tudi pistacije.
 3. korak: dodamo datlje, ki bodo poskrbeli, da se bo skorja lepo držala skupaj. Preden jih dodate v mešalnik, preverite le, da so izkoščičeni; če ste kupili datlje, ki niso, najprej odstranite semena. Temeljito premešajte mešanico, vendar pazite, da boste v njej še vedno videli majhne koščke; skorja nikakor ne sme biti gladka masa. Pripravljena je, ko se začnejo koščki zaradi datljev sprijemati skupaj datljev.
 4. korak: maso za skorjo enakomerno razporedite po dnu pekača za torte, ki ste ga predhodno obložili s papirjem za peko. Potapkajte maso z dnom kozarca, tako da bo na vseh mestih enakomerno razporejena in zbita skupaj. Postavite v hladilnik, da se ohladi.
 5. korak: zdaj, ko smo pripravili osnovo, se lahko posvetimo glavnemu, kremastemu delu torte. Vzemite oreščke iz vode, v kateri so se namakali, in jih temeljito odcedite; nato jih postavite v mešalnik. Dodajte skodelico kokosove kreme ali pa polnomastnega kokosovega mleka, tri jedilne žlice kokosovega olja, javorjev sirup, vanilijev sladkor ter sok obeh limet in limone. Temeljito premešajte v mešalniku, dokler masa ne bo povsem gladka in gosta.
 6. korak: vzemite pekač s skorjo iz hladilnika in enakomerno razporedite kremo po skorji, tako da bo višina torte povsod enaka. Postavite v hladilnik za nekaj ur.
 7. korak: vaša limetina torta je pripravljena!

Slastna čokoladna presna torta

To je okusna bogata kremna torta, ki se odlično prileže po bogatem družinskem kosilu; lahko jo pripravite tudi za rojstni dan ali zabavo.

Za pripravo skorje potrebujete: 

eno skodelico mandljev;

eno skodelico orehov;

tri jedilne žlice kakava;

3 jedilne žlice javorjevega sirupa;

eno jedilno žlico vanilijevega sladkorja;

eno čajno žličko soli;

mešalnik.

Za kremasti del torte potrebujete: 

3 manjše zrele banane;

3 jedilne žlice kakava;

3 jedilne žlice javorjevega sirupa;

1 jedilno žlico rjavega nerafiniranega trsnega sladkorja;

2 jedilni žlici kokosovega olja;

ščepec soli.

Priprava

 1. korak: tako kot pri limetini torti se bomo najprej lotili priprave skorje. Zmešajte mandlje v mešalniku, nato dodajte mehkejše orehe in še enkrat premešajte. Dodajte kakav, javorjev sirup, vanilijev sladkor in sol. Ta skorja bo bolj sladka kot skorja za limetino torto.
 2. korak: položite maso v pekač, ki ste ga predhodno obložili s papirjem za peko. Enakomerno na vseh delih potapkajte z dnom kozarca, tako da bo skorja povsod enako visoka. Postavite kolač z maso v hladilnik, da se ohladi, medtem ko se boste lotili pripravljanja kremastega zgornjega dela torte.
 3. korak: olupite banane in jih zmešajte s tremi jedilnimi žlicami kakava, tremi jedilnimi žlicami javorjevega sirupa in jedilno žlico rjavega nerafiniranega trsnega sladkorja. Dodajte dve jedilni žlici kokosovega olja in ščepec soli. Temeljito premešajte v mešalniku, dokler masa ne bo gosta in gladka.
 4. korak: vzemite pekač s skorjo iz hladilnika in po njem enakomerno razporedite kremasto maso. Pomagajte si z jedilno žlico, tako da bo masa povsod enako visoka. Postavite v hladilnik za nekaj ur.
 5. korak: vaša nova kremasta presna čokoladna torta je pripravljena. Pa dober tek!

Splača si zapomniti, da je osnova presnih tort vedno skorja iz oreščkov, na katero nato postavite kremasto bazo. Tako pri bazi kot tudi pri kremi je vedno pomembno, da se sestavine primejo skupaj; v navadnih tortah za ta namen navadno dodajamo jajca, vendar pri presnih tortah, tudi če niste vegani, tega ne moremo storiti. Oreščki so sicer sami po sebi že bogati z maščobami, sploh orehi, vendar to načeloma ne bo zadostovalo.

Obstaja mnogo različnih naravnih sestavin, s katerimi lahko zagotovite, da se bo vaša masa držala skupaj. Uporabite lahko dateljne, banane (z njimi lahko nadomestite tudi jajca v veganskih palačinkah!), avokado, … Slednjega lahko brez težav uporabite v svojih presnih tortah, saj gre odlično skupaj s sladkimi okusi.

Pa dober tek in veliko sreče pri preizkušanju novih receptov!

 

Presna torta: okusna in zdrava
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.