• -4.6C Novo mesto
  • 06:18
  • Čet, 09.02.2023

Bluetooth: kako deluje?

Bluetooth tehnologija je danes že povsem običajna; nameščena je na skoraj vseh naših telefonih, tablicah, računalnikih in drugih mobilnih napravah. Je izjemno priročen način brezžičnega prenašanja podatkov, na katerega smo se zanašali še v času, ko smo na računalnikih še vedno vzpostavljali internetno povezavo s pomočjo kabla. Bluetooth že dolga desetletja olajšuje naša življenja s svojo preprostostjo uporabe. Toda, od kje sploh prihaja ta praktična tehnologija in kako deluje? Kako se je Bluetooth spreminjal skozi desetletja? Ali Bluetooth tehnologija res izčrpava baterijo in jo moramo zato izklapljati vedno, kadar je ne uporabljamo? Od kje sploh prihaja to nenavadno ime? Odgovore na vse to in še več preberite spodaj … 

Kako sploh deluje tehnologija Bluetooth?

Bluetooth ustvarja povezavo med različnimi napravami s pomočjo visokofrekvenčnih radijskih valov. Ti ustvarjajo frekvenco, na kateri si lahko naprave med seboj izmenjujejo podatke. Frekvenca je visoka: med 2.4 GHz in 2.485 GHz.

Vsaka naprava, opremljena z Bluetooth tehnologijo, je tako opremljena tako z oddajnikom kot tudi sprejemnikom. Tako lahko hkrati sprejema kot tudi pošilja podatke, datoteke, slike, glasbo, kar pač hočete prenesti z ene naprave na drugo.

Kako Bluetooth sploh prenaša podatke z ene naprave na drugo?

Podatki so z ene na drugo napravo prenešeni s pomočjo frekvence “ISM”. ISM je kratica za “Industrial, Scientific, Medical” (industrijsko, znanstveno, zdravstveno); to so primeri treh različnih področij, na katerih je uvedba Bluetooth tehnologije ob svojem nastopu prišla še kako prav; na vseh naštetih področjih se uporablja še danes, pa vendar se je njena uporaba razširila tudi med domače zasebne uporabnike. To ni bil začetni cilj, ko je bila tehnologija prvič predstavljena; njena primarna ciljna skupina so bili bolj industrijski proizvajalci, vendar se je tehnologija hitro razširila tudi med običajne uporabnike.

Usodno leto 1994

Bluetooth tehnologija je luč sveta prvič ugledala leta 1994. Na svet jo je poslalo švedsko podjetje Ericsson, ki je bilo takrat že dobro uveljavljeno. Ericsson je bilo eno izmed pionirskih podjetij na področju telekomunikacije, med prvimi, ki je prodajalo prve telefone za zasebno uporabo.

Tehnologija se je najprej imenovala “short link radio technology” ali po naše, tehnologija kratke radijske povezave. Vendar je bilo to predolgo in prezapleteno ime, da bi se zares prijelo. Tri leta pozneje, leta 1997, je tehnologija dobila bolj praktično, kratko in enigmatično ime “Bluetooth”.

Od kje sploh prihaja ime Bluetooth?

Dobeseden prevod Bluetooth bi bil “modri zobje”. Tehnologija nima konec koncev seveda prav nič opraviti z modrimi zobmi, ampak z določenim kraljem Haraldom Blåtandom Gormsenom – po naše, Haraldom Modrozobim.

Harald Blåtand Gormsen je bil kralj Danske in Norveške v 10. stoletju. Bil je tisti, ki je v teh državah vzpostavil krščansko vero, predvsem pa je bil znan tudi zaradi svoje mirne in prodorne narave. Imel je unikatno sposobnost mirovnika, ki še danes ne priprada mnogim ljudem. Bil je zelo spreten pri preprečevanju prepirov in ustvarjanju miru med sprtimi strankami. Tako je bilo njegovo ime izbrano za ime nove tehnologije, katere naloga je povezovanje dveh strani – tako kot je to v svojem času počel izjemno priljubljeni kralj Harald Blåtand Gormsen.

Če dobro pogledate, boste videli, da je tudi znak za Bluetooth tehnologijo pravzaprav sestavljen iz run, ki označujeta črki H in B – inicialk davno preminulega kralja Haralda Blåtanda.

Ericsson je sicer uspešno podjetje s področja telekomunikacij, ki je bilo ustanovljeno že davnega leta 1896 v glavnem mestu Švedske, Stockholmu. Na začetku svojega delovanja je bilo podjetje med prvimi, ki je delalo telefone, danes pa predstavlja resnega konkurenta v dirki proti najnovejšemu sistemu inovativne internetne povezave, 5G.

Tri različne vrste Bluetooth povezav 

Tehnologija Bluetooth se deli v tri razrede. Bluetooth, kakršnega danes uporablja večina izmed nas, spada v drugi razred.

Razredi se delijo glede na doseg delovanja. V prvem, najmočnejšem razredu, so naprave industrijskega značaja; pri teh povezava deluje tudi na razdalji največ 100 m.

V drugem razredu so naprave zasebnega značaja, npr. tablice, pametni telefoni in računalniki. Pri teh mora biti razdalja med napravami 10 x manjša, torej največ 10 m.

V tretjem razredu so naprave lahko med seboj oddaljene spet 10 x manj, torej največ 1 m. Ker to ni prav praktično, se ta razred tehnologije praktično ne uporablja.

Ali Bluetooth tehnologija resnično izčrpava baterije naših telefonov in mora biti zato ponavadi izključena?

Ne, niti najmanj. V preteklosti je res bilo tako, vendar je to bilo pred kar nekaj leti oz. desetletji. Tudi tehnologija Bluetooth je v času od leta 1994 precej napredovala, tako kot vsaka druga vrsta tehnologije.

Današnja Bluetooth tehnologija uporablja med 0.1 W in 0.5 W za svoje delovanje, tako da ne more izčrpavati baterije. Tako lahko mirno pustite Bluetooth vključen, tudi kadar ga ne uporabljate ves čas.

Kaj je omrežje PICONET?

S pomočjo Bluetooth tehnologije lahko na eno napravo priključite do 7 drugih naprav. Tako ustvarite svoje lastno malo omrežje za prenašanje podatkov, ki se mu na kratko reče PICONET.

Od Bluetooth 1.0 do Bluetooth 5.0

Bluetooth je opravil dolgo pot od svojih začetkov. Prvi verziji Bluetooth 1.0 in Bluetooth 1.0B sta imeli mnogo pomanjkljivosti, ki so delale uporabo zelo nepraktično in tako odvračale podjetja in uporabnike od uporabe te tehnologije. V teku naslednjih let se je pojavilo mnogo različic, v katerih so strokovnjaki postopoma popravili pomanjkjivosti in delali tehnologijo bolj priročno, dostopno in prijazno uporabnikom. Zadnja verzija Bluetootha je bila svetu predstavljena 19. januarja letošnjega leta.

Kdo danes nadzoruje Bluetooth? 

Tehnologija Bluetooth je danes nadzorovana s strani Bluetooth Special Interest Group, na kratko imenovane kar s kratico SIG. Ta skupina je bila ustanovljena s strani Ericssona, IBM, Intela, Nokie in Toshibe, ki so vsi tehnološki giganti na področju telekomunikacij, čeprav prihajajo z različnih koncev sveta.

SIG nadzoruje več kot 30,000 proizvajalcev po celem svetu, ki v svoje mobilne naprave, tablice in računalnike dodajajo tehnologijo Bluetooth. SIG skrbi, da pri tem vsi upoštevajo smernice proizvodnje in da tehnologija, ki je predstavljena kot Bluetooth, resnično ustreza trenutnim standardom. SIG je odgovoren tudi za popravke in izboljšave tehnologije ter na splošno skrbi, da se tehnologija premika v smeri napredka in poslovnega uspeha.

Varnost: kako Bluetooth svojim uporabnikom zagotavlja varnost? 

Bluetooth lahko uporabljate samo z napravami, ki jim zaupate in s katerimi se želite povezati, saj je sicer ogrožena varnost vaših podatkov. Da bi uporabnikom zagotovili varnost uporabe tehnologije, je bil razvit sistem “bondinga” ali po naše, povezovanja. Princip deluje tako, da mora uporabnik zahtevati in odobriti napravo v procesu “pairinga”. Ta je navadno initializiran z zahtevo “Add a Bluetooth device”, v kateri mora uporabnik vtipkati ustrezno varnostno geslo. Šele potem se lahko napravi povežeta in je omogočen proces izmenjave podatkov.

Bluetooth: kako deluje?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.