• 16.82C Novo mesto
  • 03:26
  • Sob, 13.08.2022

Kako preveriti katera grafična kartica je v vašem računalniku in kako izbrati najboljšo?

Grafična kartica se nahaja v vsakem računalniku. Ta obravnava vse, od risanja namizja in dekodiranja videoposnetkov do upodabljanja zahtevnih računalniških iger. Večina sodobnih osebnih računalnikov ima vgrajene grafične kartice, ki jih izdelujejo Intel, NVIDIA ali AMD.

Čeprav sta CPU (centralna procesna enota) in RAM (glavni pomnilnik) računalnika prav tako pomembna, je GPU (enota za obdelavo grafike ali grafična kartica) običajno najbolj kritična komponenta pri igranju računalniških iger ali predvajanju visokokakovostnih videov. Če vaša grafična kartica ni dovolj zmogljiva, ne morete igrati novejših računalniških iger – ali pa jih boste morali predvajati z nižjimi grafičnimi nastavitvami. Nekateri računalniki imajo »vgrajeno« ali »integrirano« grafično kartico z nizko porabo energije, medtem ko imajo drugi zmogljive »namenske« ali »diskretne« grafične kartice.

V operacijskem sistemu Windows 10 lahko podatke upravljalnika GPU in podrobnosti o uporabi preverite v upravitelju opravil. Z desno tipko miške kliknite opravilno vrstico in izberite »Upravitelj opravil« ali pa pritisnite Windows + Esc, da jo odprete.

Option to open Task Manager from Windows 10's taskbar

Kliknite zavihek »Učinkovitost« na vrhu okna – če ne vidite zavihkov, kliknite »Več informacij«. V stranski vrstici izberite »GPU 0«. Ime proizvajalca in modela grafičnega procesorja sta prikazana v zgornjem desnem kotu okna.

V tem oknu boste videli tudi druge informacije, kot je količina namenskega pomnilnika v vaši grafični kartici. V upravitelju opravil programa Windows 10 je tukaj prikazana vaša uporaba grafične kartice, prav tako pa si lahko ogledate, koliko GPU-ja uporablja kakšna aplikacija.

Če ima vaš sistem več grafičnih kartic, boste tukaj videli tudi »GPU 1«. Vsaka oznaka predstavlja drugačno fizično grafično kartico.

Name of computer's GPU shown in Windows 10's Task Manager

V starejših različicah sistema Windows, kot je Windows 7, lahko te informacije najdete v diagnostičnem orodju za DirectX. Če ga želite odpreti, pritisnite Windows + R, v pogovorno okno Run, ki se prikaže, vnesite “dxdiag” in pritisnite Enter.

Launching dxdiag from Windows 10's Run dialog

Kliknite zavihek »Display« in poglejte v polje »Name« v razdelku »Device«. Tu so tudi druge statistike, kot je količina video pomnilnika (VRAM), vgrajene v vašo grafično kartico.

DirectX Diagnostic Tool showing name of computer's graphics card

 

Če imate v vašem računalniku več grafičnih kartic – na primer, kot v prenosnem računalniku grafična kartica Intel z nizko porabo, za uporabo na akumulatorju in visoko zmogljivo grafično kartico NVIDIA za uporabo, ko ste priključeni in igranje iger – lahko nadzorujete, katero grafično kartico uporablja računalnik v aplikaciji »Nastavitve programa Windows 10«.

3 najboljše grafične kartice za računalniške igre

(Končno) vstopamo v tiho raztezanje za novo grafično strojno opremo. Grafične kartice Radeon, ki temeljijo na novi arhitekturi »Navi«, naj bi se začele prodajati v letu 2019, vendar AMD še ni javno objavil sporočila za javnost na to temo.

grafična kartica

Grafična kartica

Najboljša proračunska grafična kartica – Gigabyte Aorus Radeon RX 570

160,61 €

Gigabyte Aorus je čudovita, dobro delujoča grafična kartica. Radeon RX 570 je najboljša igralna možnost za ceno pod-200 evrov.

Najboljša nizkocenovna grafična kartica, ki jo lahko kupite. To je neverjetno privlačna cena za odlično grafično kartico 1080p, ki lahko doseže prazno oznako 60 sličic na sekundo pri nastavitvah »High« ali »Ultra« v večini sodobnih iger. Morda se boste morali poigrati z nekaj vizualnimi nastavitvami, da dosežete ta cilj – vendar se splača. Na voljo sta obe različici 4GB in 8GB. Vedno vzemite več pomnilnika, če si ga lahko privoščite v grafični kartici, vendar bi se morali tudi cenejši 4GB modeli v večini iger držati dobro pri ločljivosti 1080p.

Nesmiselna vrednost teh diskontiranih grafičnih kartic Radeon RX 570 je potisnila prave proračunske grafične kartice, kot sta GeForce GTX 1650, starejša GeForce GTX 1050 TI in Radeon RX 560 v ozadje, razen če potrebujete grafično kartico, ki ne potrebuje dodatne moči povezave.

Najboljša 1080p grafična kartica – EVGA GeForce GTX 1660 XC Ultra

308,18 €

Nvidiina GeForce GTX 1660 in odlična oblikovalska zasnova XG Ultra družbe EVGA prinašata novega prvaka v igralništvu. To je grafična kartica za igranje 1080p pri 60 sličicah na sekundo.

DEJSTVO: Medtem ko AMD trdi, da je zmagal v proračunski kategoriji, od tu naprej najboljše grafične kartice pripadajo Nvidii, ki je pred kratkim predstavila grafične kartice GeForce RTX 20-series in GTX 16-series.

Mnogi igralci računalniških iger igrajo na osnovnih 1080p, 60Hz monitorjih, zahvaljujoč prepričljivi mešanici ločljivosti, hitrosti in cenovno dostopnih cen. Najboljša grafična kartica za hranjenje teh zaslonov je Nvidiina kartica GeForce GTX 1660.

Poleg prednosti, ki jih prinaša zmogljivost, ima GeForce GTX 1660. 6 GB pomnilnika RAM in izjemno energetsko učinkovitost v primerjavi z Radeonovimi tekmeci. Poleg tega sodobni GeForce grafični procesorji gredo zdaj z roko v roki s cenovno ugodnimi monitorji FreeSync in cenovno ugodnejšo možnostjo prikaza G-Sync.

Nasprotno pa, če igrate na 1080p monitorju s hitrim osveževanjem 120Hz ali 144Hz, namesto tega razmislite o vlaganju v zmogljivejšo grafično kartico GeForce GTX 1660 TI. Slednja zagotavlja precej več prostora, kot GTX 1660 in cenili boste višjo hitrost.

Najboljša 4K grafična kartica na 60Hz – Asus ROG Strix RTX 2080

990,84 €

Zmogljiva, masivna Asus ROG Strix RTX 2080 grafična kartica vam nudi obvladljivo temperaturaturo in skoraj čisto tiho delovanje, ki v vseh pogledih presega Nvidia Founders Edition. Vendar je ogromna in zelo draga.

Če želite stopiti v svet 4K videov ali igranja, boste želeli GeForce RTX 2080 ali AMD-jevo Radeon VII, od katerih boste za vsako odšteli približno 700 evrov. Praktično boste verjetno končali pri RTX 2080, saj je dobava Radeon VIIs od začetka zelo omejena.

Obe kartici uporabljata tradicionalno igralno zmogljivost, kar zagotavlja dosledno 60 sličic na sekundo pri 4K resoluciji z veliko grafičnimi zvončki, čeprav vsaka grafična kartica zahteva pomembne zmage nad drugimi v izbranih igrah. Grafična kartica GeForce RTX 2080 je v povprečju nekoliko hitrejša. V igrah, ki pri nastavitvah grafike »Ultra Graphics« ne more doseči 60 sličic na sekundo. Tako kot GeForce RTX 2070, so to odlični kandidati za povezovanje z 4K G-Sync monitorjem, ki zagotavljajo tudi izjemne izkušnje z visoko osvežitvijo 1440p.

Zaključek

Z eno od teh grafičnih kartic ne morete zgrešiti (razen če že imate podobno zmogljivo GTX 1080 TI). Radeon VII vsebuje ogromno 16 GB HBM2, ki se razteza ob 1TBps pasovne širine, kar presega 11GB GDDR6 pomnilnika RTX 2080 in bi lahko znatno izboljšalo naloge ustvarjanja vsebine, če uporabljate grafični procesor za delo in igranje. Na drugi strani, GeForce RTX 2080 Founders Edition deluje z Nvidiinimi izjemno priljubljenimi računalniškimi obremenitvami CUDA, ki deluje precej tišje kot Radeon VII, in ponuja enake možnosti sledenja žarkom v realnem času in zmogljivosti za globalno učenje (DLSS).

Marko Vidrih