• -4.6C Novo mesto
  • 06:16
  • Čet, 09.02.2023

Kamere: kako izbrati najboljšo?

Kako izbrati najboljšo kamero? Kateri dejavniki pridejo v poštev? Kakšni so kriteriji? Koliko morate biti pripravljeni odšteti za res kvalitetno kamer0? Je res, da pametni telefoni danes delajo že enako dobre slike kot kamere?

Ali lahko s svojim pametnim telefonom res že delamo tako dobre slike kot s pravo DSLR kamero?

Če sledite Tehnologija danes stopa naprej z gigantskimi koraki. Obstaja ogromno tehnoloških novosti, ki se se ves čas razvijajo, in večinoma sploh ne sledimo vsem, razen če nas tehnologija res osebno zanima. Tudi s telefoni ni nič drugače. Ko danes gremo v trgovino po nov telefon – ali pa ga naročimo kar po spletu – nas večinoma zanimajo podobne stvari. Kako vzdržljiva je baterija, kako obstojen je telefon, koliko prostora je na njem in predvsem – kako dobre slike dela. Kakovost slike je danes absolutno nekaj, kar pričakujemo od vsakega novega telefona, ki si ga priskrbimo.

Ali so telefoni danes resnično že tako dobri, da lahko velike in nerodne kamere postavimo v omaro, tako kot smo nekoč že storili z analognimi fotoaparati?

Odgovor je odvisen od tega, kakšen je vaš interes za fotografijo. 

Če ste ljubiteljski fotograf, nakup prave kamere morda ni nujen – sploh če se naučiti zares dobro uporabljati svoj telefon. Ob pravilni uporabi kamere na telefonu lahko z njo posnamete zares dobre fotografije. Vendar zajec pravzaprav zares tiči v drugem grmu.

Če svoje fotografije večinoma snemate podnevi, v dobri svetlobi, lahko delate resnično dobre fotografije, ki bodo popolnoma zadostovale za pridobivanje sledilcev na družabnih omrežjih. Če pa jemljete fotografijo bolj resno, če vas zanima slikanje narave in slikanje težjih motivov – npr. tudi v odsotnosti dobre svetlobe – je precej smiselno, da investirate v klasično kamero.

Velika prednost pametnih telefonov je tudi to, da so precej bolj praktični, majhni in lahki kot težke in nerodne kamere. Ne glede na to, ali se boste odločili za nakup profesionalne kamere ali ne, še vedno obstaja precej priložnosti, v katerih lahko za snemanje resnično odličnih fotografij uporabite samo svoj telefon. Tega lahko s samo vzamete, kadar želite delati dobre fotografije sredi sončnega dneva, ali pa v okoliščinah, v katerih bi bilo nevarno s seboj jemati kamero, ker se bojite, da bi se lahko poškodovala zaradi, vas ovirala pri gibanju ali pa bi vam jo lahko kdo ukradel.

Koliko moramo danes zares odšteti za dobro kamero?

Če ste se odločili, da boste investirali v profesionalno kamero, bodite pripravljeni, da boste morali zanjo odšteti vsaj 500 EUR. Če si želite res profisionalnih rezultatov, boste morali odšteti še nekoliko več.

Kako delati dobre slike s svojim pametnim telefonom?

Pametni telefoni so danes opremljeni z že mnogimi funkcijami, ki izboljšujejo naše slike, vendar je pomembno, da jih znamo uporabljati. Ne glede na to, ali delate slike za družabna omrežja ali pa v marketinške namene, je vsekakor pomembno, da znate do polnega potenciala izkoristiti vse možnosti, ki vam jih ponuja vaš telefon.

  1. Pazite na kompozicijo in uporabljajte mrežo. 

Ključ do dobre slike je kompozicija; slaba postavitev in uporaba prostora lahko uniči še tako dober motiv, ki ima sicer veliko potenciala.

Na svojem telefonu imate opcijo namestitve mreže, ki vam bo dala boljši pregled nad kompocijo. Načeloma bo mreža sestavljena iz dveh vertikalnih in dveh horizontalnih linij. Te linije so tam nameščene zato, da imate boljši pregled nad kompozicijo.

Najprej uravnajte obzorje vzporedno s horizontalnimi linijami. Tako boste preprečili, da bi vaša slika imela “pijan” učinek in bi se nespretno nagibala bodisi v levo ali desno stran. Poravnajte tudi navpične zidove skupaj z vertikalnimi linijami.

Glede na ozadje, s katerim delate, lahko tudi prilagodite mrežo in poskrbite, da boste imeli v njej več vzporednic in pravkotnic, ki vam bodo pomagale razdelati sliko.

Vertikalne in horizontalne linije mreže se srečajo v pravokotnih presečiščih. Namenite pozornost tem točkam, saj so to tiste točke, ki lahko bodisi naredijo bodisi uničijo vašo fotografijo,

Poskusite jih uskladiti s sliko pred sabo in pri tem ne izgubite orientacije skladno z vertikalnimi in horizontalnimi linijami stavb in obzorja. Postavite ključno točko slike v eno izmed presečišč. Lahko jo postavite tudi v osrednji kvadrat, ki predstavlja središče, določeno z med seboj sekajočimi se vertikalnimi in horizontalnimi črtami.

2. Izberite fokus. 

Izberite fokus svoje fotografije. Kateri detajl želite, da je poudarjen? Če npr. slikate rožo sredi zelenega travnika, s prstom pritisnite na izbrani del fotografije in poskrbite, da se bo ta izostril. Fokusna točka bo predstavljena bolj ostro, ozadje pa manj ostro, kar bo poskrbelo, da bo ta del fotografije izstopal.

3. Nastavite osvetlitev. 

V idealnem svetu bi vedno imeli na voljo perfektno osvetlitev, ki bi nam omogočala snemanje popolnih fotografij. Na žalost nismo v tem svetu, in včasih se moramo ukvarjati z okoliščinami, ki niso idealne za fotografiranje. K sreči je to predvideno in s svojim telefonom lahko nastavite osvetlitev, tako da bo bolj primerna za slikanje in objekt vašega fotografiranja ne bo potopljen v mrak.

4. Nikar ne uporabljajte zooma, tudi če se vam zdi nujno. 

Zoomiranje fotografije je nekaj, kar na neki točki naredi vsak, ker se včasih preprosto ne moremo dovolj približati objektu, ki ga želimo slikati, npr. ptiču v daljavi. Kakorkoli, to ni dobra ideja, ker slika ne bo kakovostna. Je pa zoom na telefonu vsekakor dober način, da si bolje ogledamo nekaj, česar ne moremo dobro videti s prostim očesom, npr. če ne moremo prebrati črk v daljavi in zato ne vemo, ali smo že na pravi lokaciji. Zoom ima tako bolj praktično kot pa estetsko funkcijo oz. učinek.

5. Ko slikate svoje prijatelje, vedno uporabljajte portretno fotografijo (portrait mode). 

Portreti so danes zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih motivov. Kamera vam bo navadno sama usmerila v portretno fotografijo ali prepoznala obraz; včasih kamere prepoznajo, da slikajo obraz, tudi kadar delate fotografijo naslikanega portreta v galeriji ali na umetniški razstavi. (Takrat veste, da je slikar res dober.) Kamera vas bo včasih tudi opozorila, da se morate premakniti malce nazaj ali naprej, da bi naredili perfektno portretno fotografijo. Načeloma je precej odvisno tudi od tega, kateri telefon imate in kako napreden je.

6. Prakticirajte in se ves čas izobražujte.

Če hočete postati res dobri v fotografiranju, je nujno, da se ves čas izobražujete o različnih tehnikah, trikih, kompoziciji, svetlobi in tehnoloških novostih. Poučite se o zlatem rezu, glejte tutoriale in berite članke. Predvsem pa ves čas prakticirajte – le tako boste lahko dobili občutek, nujen za delanje res dobrih fotografij.

Kamere: kako izbrati najboljšo?
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.