• 14.38C Novo mesto
  • 19:46
  • Sre, 12.06.2024

Kaj je Netflix? Cena v Sloveniji, vsebina, kako ga gledati

Netflix je na voljo tudi v Sloveniji. Pa poglejmo kaj je Netflix, kakšna je cena, vsebina, kako ga gledati, ter katere alternative so na voljo?

Ste že mogoče slišali nekoga omenjati, kako je gledal film ali nadaljevanko na Netflixu, pa niste vedeli o čem govori? No, če poenostavimo lahko rečemo, da je to nekakšna videoteka na katero se povežemo preko interneta. Lahko se povežemo direktno preko novejšega TV-ja ali preko različnih drugih naprav. Netflix je v Sloveniji prisoten že nekaj let, število uporabnikov pa počasi narašča. Na njihovi spletni strani lahko preberemo, da je “pretočna storitev, ki ponuja široko paleto TV oddaj, filmov, risank, dokumentarnih filmov in drugih oddaj. Lahko ga gledate na napravah, ki so povezane z internetom.”

Netflix je vodilna svetovna internetna storitev z več kot 151 milijoni naročnikov v več kot 190 državah. Ponuja TV serije, dokumentarne filme in igrane filme v najrazličnejših žanrih in jezikih, vsak mesec pa se dodajajo nove TV-oddaje in filmi. Naročniki lahko navedene vsebine gledajo brez časovne omejitve, kadarkoli in kjerkoli na katerem koli zaslonu, povezanem z internetom. Vsebine lahko gledate kolikor želite, kadarkoli želite, jih predvajate, začasno ustavite in kadar želite nadaljujete gledanje. To je tista prednost pretočnih vsebin pred klasično televizijo, poleg široke ponudbe seveda, katera pritegne največ uporabnikov. Velja omeniti, da so vse video vsebine brez reklam.

Netflix cena

Koliko stane Netflix? Najprej povejmo, da neglede kje gledate, ali na svojem pametnem telefonu, tabličnem računalniku, pametni televiziji, prenosnem računalniku ali napravi za pretakanje, cena je na vseh enaka. Paketi se začnejo od 7,99 € mesečno.

Netflix ponuja 3 pakete. Izbrani paket bo določil, koliko oseb lahko hkrati pretaka vsebino, ter določa ali si lahko ogledate v standardni ločljivosti (SD), visoki ločljivosti (HD) ali ultra visoki ločljivosti (UHD 4K).

Vir: netflix

Vir: netflix

  • 7,99 EUR = Osnovni paket: 1 zaslon SD (gledate na 1 napravi hkrati, standardna ločljivost)
  • 9,99 EUR = Standardni paket: 2 zaslon HD (gledate na 2 napravah hkrati, visoka ločljivost, če je na voljo)
  • 11,99 EUR = Premium paket: 4 zaslonski paket HD / UHD 4K (gledate na štirih napravah hkrati, vključuje visoke ločljivosti in zelo visoko ločljivost 4K, ko so na voljo)

Prvih 30 dni je za nove naročnike brezplačno. Zgoraj napisane cene smo prepisali v času pisanja članka. Cene se seveda lahko spremenijo, zato vedno preverite veljavne cene na njihovi spletni strani.

Kako deluje brezplačna preizkusna različica?

Netflix lahko preizkusite brezplačno 30 dni, nakar se bo vaša naročnina samodejno podaljševala tako dolgo, dokler ne prekličete naročnine. Svoj paket lahko kadar koli spremenite, nadgradite, ali prekličete. Naročnino lahko prekličete kadar koli, brez stroškov odpovedi in nobenih obveznosti.

Vir: netflix

Vir: netflix

Kako lahko gledamo Netflix?

Gledate lahko praktično kjerkoli in kadarkoli v napravah, ki podpirajo predvajanje Netflix vsebin. Prijavite se s svojim računom, nakar lahko gledate v spletu na netflix.com iz svojega osebnega računalnika ali v katerikoli internetni napravi, ki ponuja aplikacijo Netflix, vključno s pametnimi televizorji, pametnimi telefoni, tablicami, predvajalnimi medijskimi predvajalniki in igralnimi konzolami. Priljubljene oddaje lahko prenesete tudi z mobilno aplikacijo za iOS, Android ali Windows 10.

Vsebine lahko gledate tudi, ko ste na poti in brez internetne povezave. Vse kar morate storiti je, da si želene vsebine shranite na telefon, računalnik ali druge prenosne naprave.

Kakšno hitrost interneta potrebujemo za Netflix?

Zahtevana hitrost interneta je predvsem odvisna od tega v kakšni kakovosti želite gledati vsebine. Video visoke kakovosti uporablja večjo pasovno širino kot video z nižjo kakovostjo. V primeru počasnejše internetne povezave lahko spremenite nastavitve kakovosti videoposnetka v nizko ali srednje.

Za testiranje hitrosti vašega internetnega priključka obiščite Fast.com in preizkusite svojo hitrost.

Priporočila za hitrost internetne povezave za predvajanje TV oddaj in filmov:

  • 0,5 Megabita na sekundo – Zahtevana hitrost širokopasovne povezave
  • 1,5 Megabita na sekundo – Priporočena hitrost širokopasovne povezave
  • 3,0 Megabitov na sekundo – Priporočljivo za kakovost SD
  • 5,0 Megabita na sekundo – Priporočljivo za kakovost HD
  • 25 Megabitov na sekundo – Priporočljivo za kakovost visoke ločljivosti

Netflix vsebine

Kaj lahko gledamo na Netflixu? Netflix ima obširno knjižnico celovečernih filmov, dokumentarnih filmov, TV oddaj, risank, njihovih izvirnikov in drugih vsebin. Vsebina se razlikuje glede na regijo in se lahko sčasoma spreminja. Žal lahko v Sloveniji gledamo omejeno število vsebin v primerjavi z drugimi državami. Pa tudi podnaslovljenih in sinhroniziranih vsebin je bistveno manj pri Netflixu, kot pri nekaterih drugih ponudnikih.

Katere so alternative?

V Sloveniji so na voljo naslednji Netflix-u podobni ponudniki pretočnih vsebin: Amazon Prime Video, HBO GO, Pickbox, ter Voyo (našteti po abecednem vrstnem redu). Kateri od teh je najboljši je odvisno od vsakega posameznika. Pred izbiro si poskusite odgovoriti vsaj na ti dve vprašanji: koliko ste pripravljeni plačati, ter katere vsebine vas najbolj zanimajo? Najbolje, da si na njihovih spletnih straneh ogledate kaj ponujajo: Netflix, Amazon Prime Video, HBO GO, Pickbox, ter Voyo.

Pri časniku Finance so pred nekaj meseci objavili primerjavo ponudbe pretočnih vsebin: Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video, ter Voyo. V tem članku ne omenjajo Pickboxa, najbrž so pozabili nanj, škoda saj je Pickbox definitivno vreden omembe.

Pri reviji PC Magazine pa so pred nekaj tedni objavili primerjavo 10 ponudnikov, seveda so v tem članku upoštevani izključno ponudniki v ZDA (za tiste, ki uporabljate VPN).