• 4.11C Novo mesto
  • 09:03
  • Pon, 05.12.2022

Kako preprečiti, da polnilca ali kabla ne poškodujemo oz. kaj narediti če se nam to zgodi?

Polnilec z napajani kabli za polnjenje je lahko nevaren za uporabo in drag za zamenjavo. Ne glede na to, ali uporabljate polnilec za napravo iPhone, polnilec USB-C za telefonom Android, tukaj je opisano, kako jih zaščitite pred poškodbami.

Najboljši način, da preprečite poškodbo kabla na polnilcu, je, da skrbite zanj. Še posebej je pomembni, da držite za vtič (polnilec), ko odstranjujete kabel iz polnilca ali vrat USB. Nenadno vlečenje kabla, ne da bi to storili, bo pritiskalo na najšibkejši del konstrukcije, kjer se kabel priključi na polnilec.

V transportu zategnite kable in jih po potrebi zvežite s trakom ali sponko. Prepričajte se, da je vaš kabel napet na pravi način. Kabel se bo naravno navijal na poseben način, ki ga morate vedno poskušati ponoviti. Nekateri kabli, kot je Anker Powerline + spodaj, so opremljeni z velcro trakom za lažji prevoz in shranjevanje.

polnilec

Polnilec

Izogibajte se prekomernemu upogibanju kablov. Upogibanje kabla, zlasti na mestu, kjer se kabel priključi na polnilec, je glavni vzrok za poškodbe skozi čas. Navadite se, da je vaš mobilnik vedno dovolj napolnjem, kadar greste od doma. Tako se izognete nepotrebnemu nošenju polnilca in s tem možnim poškodbam kabla.

Verjetno boste morali prekiniti stare navade, toda vaš polnilec vam bo za to hvaležen. Če ste nagonsko vzeli telefon zjutraj, preden vstanete iz postelje, pazite, da najprej odklopite kabel. Poležavanje v postelji z upogibanjem kabla naprej in nazaj pri premikanju za polnilec ni idealno.

Uporabite kabelske zaščite

Zaščite za kable delujejo tako, da ščitijo točko, na kateri se kabel priključi na plastični ali kovinski čep. Izdelani morajo biti iz prožnega materiala, kot je guma, da se kabel lahko rahlo upogiba, ko je priklopljen na polnilec. Če se zaščita kabla ne upogiba, zgolj premika točko šibkosti navzdol po kablu.

Lahko kupite paket zaščitnih kablov za nekaj dolarjev na spletu. TUDIA KLIP je ena najboljših rešitev za Apple, iPod, MagSafe in Apple Watch polnilnike. Za cenejši izdelek, ki je združljiv s skoraj vsakim polnilnikom USB, si oglejte Jetec večbarvne spiralne zaščite ali Nite Ize CordCollar.

Polnilec

Polnilec

Za bolj odporno domačo rešitev, si oglejte Paracord Cord Reinforcement tutorial o Instructables.

Skoraj vse, kar lahko prepreči prekomerno upogibanje kabla, ga bo zaščitilo, ne glede na to, ali gre za kupljen trak ali trak, ki ste ga ustvarili doma.Medtem ko se kabli sčasoma naravno obrabijo, se poškodba kabla še poslabša zaradi nenadnega gibanja.

Polnilec

Polnilec

Magnetni adapterji uporabljajo pristop, ki se uporablja v Appleovih napajalnih kablih MagSafe, in ga uporabljajo za skoraj vsako napravo, ki jo imate. Najprej postavite majhen magnetni adapter v vrata za polnjenje naprave. Po potrebi se ta adapter magnetno poveže s polnilcem.

Kabli se ne morejo več ukriviti, saj je za varno odstranitev kabla potrebno le malo sile. Kupite lahko toliko polnilcev, kot želite, in uporabite isti kabel za polnjenje vsega.

Polnilec

Polnilec

Volta je verjetno najbolj znana magnetna rešitev za polnjenje. Za samo 20 dolarjev boste dobili napajalni kabel Volta 2.0 in dva adapterja, ki ustrezajo povezavam Lightning, Micro USB ali USB tipa C. Na voljo so tudi številne cenovno ugodne.

Upoštevajte, da se boste morali držati enotnega sistema (ali blagovne znamke), če želite uporabiti isti kabel za polnjenje med več napravami. Lahko bi celo dodali zaščito kablov na vaš magnetni polnilnik za še trajnejšo rešitev.

Brezžično polnjenje

Brezžično polnjenje je zdaj razširjeno v sodobnih pametnih telefonih. Če imate novo napravo iPhone ali Android, obstaja velika verjetnost, da jo boste lahko napolnili brezžično. Če to želite uporabljati, morate kupiti brezžični polnilec Qi, ali Ta Anker 10W brezžično polnilno stojalo, ki podpira tudi hitro polnjenje.

Polnilec

Polnilec

To je eden od načinov za premagovanje živčnosti pri razparanih kablih. Na žalost vam preprečuje uporabo naprave med polnjenjem, vendar je to odličen izgovor za izklop in ignoriranje pametnega telefona za pol ure. Prepričajte se, da kupite brezžični polnilnik z dovolj visoko močjo (10W), če želite uporabiti hitro polnjenje. Vse naprave iPhone X, XS, XR in 8 vključujejo brezžično polnjenje, vendar se lahko polnijo le z največ 7,5 W – in celo takrat samo s posebnimi, Apple odobrenimi brezžičnimi polnilniki.

Če vaša naprava ne vključuje podpore za brezžično polnjenje, jo lahko preprosto dodate s poceni sprejemnikom Qi. Te so v obliki tankih polnilnih blazinic, ki se priključijo na polnilna vrata in se držijo na zadnji strani pametnega telefona.

Z nameščenim sprejemnikom Qi bo vaša naprava lahko prejemala polnjenje iz brezžičnih polnilcev Qi. Vaša hitrost polnjenja vas lahko omeji v primerjavi z domačim brezžičnim polnjenjem, vendar je za približno 10 evrov nadgradnja dovolj poceni, da upraviči nakup.

Prepričajte se, da kupite pravi sprejemnik Qi za vašo napravo, ne glede na to, ali imate vrata Lightning, priključek Micro USB tipa A ali USB-C.

Zgodnje popravljanje kablov

Poškodovani kabli so nevarni. Tvegate, če še vedno uporabljate polnilnik, ko se začne prikazovati znake obrabe. Ne samo, da lahko poškodujete polnilec, temveč vas lahko tudi strese elektrika in celo zaneti požar. Priporočamo, da odstranite poškodovane kable, da bi ostali varni.

Polnilec

Polnilec

Komplet toplotno skrčljivih cevi lahko kupite za manj kot 10 evrov. Te cevi se prilegajo vaši obstoječi žici, nato pa se zmanjšajo na velikost, ko uporabite neposredno toploto za segrevanje le teh. Za hitre rezultate uporabite toplotno pištolo, v mnogih primerih pa bo tudi sušilec za lase deloval z malo potrpljenja. Cev nekoliko zmanjša fleksibilnost, tako da lahko z zaščito kablov še dodatno preprečite, da bi se v prihodnje poškodovali.

Prihodnost je brezžična

Kabli so krhki in popolnoma brezžična prihodnost še ni tukaj. Ni vam treba porabiti bogastva; prepričajte se, da kupujete kakovostne kable, tako da se izogibate poceni in grdim kablom. Če ste uporabnik Apple, poskrbite, da boste kupovali samo kable, ki ustrezajo standardom Apple Made for iPhone (MFi).

Če se vaša naprava solni preko USB-C, boste želeli biti še posebej previdni, da boste izbrali varen kabel USB-C, ki ne bo poškodoval vaših naprav. Seveda pa je pri vsem tem pomemben tudi polnilec.

Avtor: Marko Vidrih

Kako preprečiti, da polnilca ali kabla ne poškodujemo oz. kaj narediti če se nam to zgodi?
1 od 1
Polnilec
Polnilec
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.