• 27.39C Novo mesto
  • 14:53
  • Tor, 03.10.2023

Prihaja robot-rekruter – Umetna inteligenca bo prebrala, če ste živčni na razgovoru za zaposlitev

Ker je delo na daljavo postalo bolj normalno kot kadarkoli prej, so tudi razgovori na daljavo postali nujnost.

Toda kako lahko resnično oceniš nekoga na takem razgovoru? Poleg tega je zelo lahko zgrešiti dobre kandidate samo zato, ker nimate časa za razgovor z vsemi.

Zdi se, da številna zagonska podjetja poskušajo rešiti ta problem

Robot

HireVue, ki je zbral 93 milijonov dolarjev, se je poskušal lotiti platforme za obveščanje, ki jo upravlja umetna inteligenca (UI). AllyO, ki je zbral 19 milijonov dolarjev, poskuša narediti zaposlovanje učinkovitejše z obravnavanjem tradicionalnih neučinkovitosti izgubljenih prosilcev in preusmeritev zaradi slabe izkušnje s kandidati. Arya je začetna stopnja, ki uporablja strojno učenje za prepoznavanje uspešnih vzorcev virov in potencialne kandidate črpa iz spletnih profilov.

Naslednji robot pa uporablja algoritme za proces najema oziroma zaposlitve kandidata. VCV.AI je zdaj zbral 1,7 milijona dolarjev za samodejno pregledovanje kandidatov za delo z uporabo prepoznavanja obraza in glasu. Ja, izgleda, da je na poti še ena epizoda Black Mirrorja …

Naložba prihaja iz japonske skupine VC Will, Talent Equity Ventures, 500 startupov in angelskih vlagateljev, vključno z Masahirom Takeshimi iz Indeeda. Financiranje bo pomagalo da VCV robot še naprej razvija svojo tehnologijo in okrepit svoj položaj, prav tako pa bo podjetje odprlo tudi pisarno v Tokiu na Japonskem.

Robot

Iz podjetja VCV trdijo, da robot lahko pomaga pri odpravljanju človeških predsodkov iz procesa zaposlovanja s predhodnim preverjanjem kandidatov, avtomatiziranimi klici pri pregledovanju in z vodenjem teh robo-video intervjujev z prepoznavanjem glasu ter snemanjem videa.

Preko VCV lahko potencialni kandidati posnamejo video s pomočjo računalnika ali pametnega telefona na iOS ali Android. To deluje kot pravi razgovor za službo, saj se kandidati ne morejo pripraviti na vprašanja vnaprej. Poleg tega, robot s prepoznavanjem obraza in glasu prepoznava živčnost, razpoloženje in vedenjske vzorce kandidatov, da bi ti dejavniki pomagali pri ocenjevanju, ali je oseba primerna za zaposlitev.

Iz podjetja razlagajo še, da njihov robot ne nadomešča dela rekruterja, ampak izboljšuje njihov nabor orodij, da lahko učinkoviteje najdejo in pregledajo večje število kandidatov. Robot, ki temelji na UI, pomaga podjetjem prihraniti ogromno dela pri pregledovanju pošte. Robot namreč dela 24 ur na da in 7 dni v tednu, da bi našel, klepetal in intervjuval potencialne kandidate.

Robot

Robot-rekruterja že uporabljajo podjetja, kot so: PWC, L’Oreal, Danone, Mars, Schlumberger in Citibank

Arik Akverdian, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja VCV.AI, je dejal:

»Robot lahko izboljša in racionalizira proces zaposlovanja, hkrati pa pomaga pri odstranjevanju predsodkov, ki jih imajo vsi ljudje. Ni razloga, da tehnološka inovacija ne bi smela spremeniti tega poslovnega področja – zlasti glede na človeški talent je to najpomembnejša prednost organizacije«

Robot

Bomo videli, kako pomembni so človeški predsodki, enkrat ko nas bo vse na razgovor povabil robot, vprašanja pa nam bo postavljala umetna inteligenca…

 

Prihaja robot-rekruter – Umetna inteligenca bo prebrala, če ste živčni na razgovoru za zaposlitev
1 od 2
Robot
Robot
Robot
Robot
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.