• 27.37C Novo mesto
  • 14:40
  • Tor, 03.10.2023

Menijska tipka na tipkovnici – kaj pomeni in kako jo lahko uporabite?

Verjetno ste že zasledili oziroma veste da obstaja menijska tipka na tipkovnici. Na tipkovnicah polne velikosti jo boste našli levo od desne tipke Ctrl. Ta tipka na tipkovnici odpre kontekstne menije, slednje pa lahko prilagodite, da bo tipka na tipkovnici bolj uporabna.

Kje je tipka Meni na vaši tipkovnici?

Na tipkovnicah polne velikosti se menijska tipka nahaja med desno tipko Windows in desno tipko Ctrl – desno od preslednice. Tipka na tipkovnici se včasih imenuje tudi »aplikacijska tipka«.

 Tipka na tipkovnici

Tipka na tipkovnici

Nekatere manjše tipkovnice – na primer tipkovnice prenosnih računalnikov – izpustijo menijsko tipko, da prihranite prostor. Druge manjše tipkovnice izpustijo desno tipko Windows in postavijo menijsko tipko med desno tipko Alt in Ctrl.

Kakorkoli, če opazite, da pri vas obstaja menijska tipka na tipkovnici, bo levo od desne tipke Ctrl. Na njem ni natisnjena beseda »meni« – ima malo sliko, ki izgleda kot meni. Ta slika ni standardizirana in bo na različnih tipkovnicah drugačna. Včasih je prikazan majhen kazalec, ki leži nad menijem ali pa kvadrat ali pravokotnik z nekaj vodoravnimi črtami znotraj njega.

Za kaj je ta tipka na tipkovnici?

Meni tipka odpre kontekstni meni za trenutno aplikacijo. V bistvu gre za to, da v aplikaciji kliknete z desno tipko miške.

Poskusite – pritisnite tipko za meni, medtem ko gledate to spletno stran, in videli boste kontekstni meni spletnega brskalnika, tako kot da ste kliknili z desno tipko na strani.

Context menu open in File Explorer

To je ključno, če nimate miške ali če vam desni gumb miške ne dela. Deluje v številnih različnih aplikacijah. Če v Raziskovalcu izberete datoteko ali mapo in pritisnete menijsko tipko, se prikaže kontekstni meni, kot da ste datoteko kliknili z desno tipko miške.

Odprite kontekstni meni v Raziskovalcu datotek

Ta tipka omogoča uporabo kontekstnega menija s tipkovnico in brez miške. Pritisnite menijsko tipko, s puščičnimi tipkami izberite možnost in pritisnite Enter, da jo aktivirate. Izberite besedilo ali druge elemente s bližnjicami na tipkovnici in pritisnite menijsko tipko, da aktivirate možnosti kontekstnega menija – vse lahko naredite, brez da bi roke premaknili s tipkovnice.

Microsoft zdaj govori, da bo ta tipka na tipkovnici, tipka Office, ki ustreza tipki Windows. Večina uporabnikov osebnih računalnikov se verjetno še ni dotaknila te tipke, kar pojasnjuje, od kje izvira Microsoftova zamisel o spremembi.

Shift + F10 lahko deluje tudi kot menijska tipka

Če tipkovnica nima menijske tipke, vendar želite odpreti kontekstni meni s bližnjico na tipkovnici, se ne bojte. V večini aplikacij lahko pritisnete Shift + F10, da odprete kontekstni meni. V bistvu je to ista stvar kot meni tipka na tipkovnici.

Tipka na tipkovnici

Tipka na tipkovnici

To pa ne deluje v vseh aplikacijah – odvisno je od vrste aplikacij. Če se v aplikaciji, ki jo uporabljate, ne zgodi nič, poskusite Ctrl + Shift + F10.

Kako ponastaviti menijsko tipko na tipkovnici?

Meni tipka na tipkovnici ni tako neuporabna, kot tipka Windows, ki vas lahko vrne na »domači zaslon« iz iger in drugih celozaslonskih aplikacij, če jo nenamerno pritisnete. Vendar pa boste morda želeli spremeniti obnašanje menijske tipke in z njo doseči nekaj bolj uporabnega.

Večina uporabnikov to naredi s SharpKeys za hitro ponovno preslikavo tipke na drugo tipko na tipkovnici. Tipke lahko preselite v registru Windows, vendar je veliko bolj zapleteno. SharpKeys ponuja priročen grafični vmesnik, ki prilagodi osnovne vrednosti registra za vas.

Ko namestite in zaženete SharpKeys, kliknite gumb »Dodaj«, da dodate novo preslikavo.

SharpKeys window showing Add button

V levem podoknu izberite »Special: Application (E0_5D)«. Lahko kliknete tudi »Vtipkajte tipko« in pritisnete menijsko tipko – kot smo že omenili, se včasih imenuje »aplikacijska tipka«, kot je videno na sliki.

V desnem podoknu izberite katerokoli tipko, ki jo želite preslikati v menisko tipko. Na primer, lahko izberete »Splet: Nazaj« in tipka na tipkovnici bo delovala kot tipka nazaj v vašem spletnem brskalniku in v kateri koli drugi aplikaciji, ki podpira to tipko.

Ko končate, kliknite »V redu«.

Remapping the menu key in SharpKeys

Kliknite »Write to Registry«, da vpišete spremembe v register Windows. Zdaj boste morali zapreti okno SharpKeys in nato ponovno zagnati računalnik ali se odjaviti in ponovno prijaviti. Spremembe bodo začele veljati, ko se naslednjič prijavite.

Write to Registry button in SharpKeys

Če želite spremeniti to, kar počne tipka na tipkovnici ali razveljaviti spremembe, ponovno odprite SharpKeys, izberite pravilo in uporabite gumb »Uredi« ali »Izbriši«, da ga spremenite ali izbrišete. Vnesite spremembe v register, nato se odjavite in znova vnesite.

SharpKeys lahko uporabite tudi za ponovno dodeljevanje drugih tipk – na primer, lahko Caps Lock ali Windows tipko na tipkovnici uporabljate, kot druge tipke.

Kako prilagoditi menijsko tipko z uporabo AutoHotkey?

Making the menu key launch Word with an AutoHotkey script

Za naprednejšo prilagoditev priporočamo AutoHotkey. S funkcijo AutoHotkey lahko tipko na tipkovnici hitro prilagodite. Uporabite skript, ki bo poslušal menijsko tipko in izvajal druga dejanja, ko jo pritisnete. V AutoHotkey se ta tip imenuje »AppsKey«.

Avtor: Marko Vidrih