• 24.92C Novo mesto
  • 11:54
  • Sob, 15.06.2024

4 stvari, ki jih morate poznati, da zaženete Windows 10 v 3 sekundah

Običajno Windows 10 potrebuje veliko časa za zagon. Na tradicionalnem trdem disku lahko traja veliko več kot eno minuto, preden se prikaže namizje. In tudi po tem, še vedno nalaga nekatere storitve v ozadju, kar pomeni, da je še vedno precej počasen, dokler se vse ne inicializira pravilno. Iz tega razloga je Windows 8 (ki je bil tudi počasen za zagon) uvedel »Fast Startup« ali »hitri zagon«.

Kaj je Windows »hitri zagon«?

Veliko se dogaja, ko se računalnik zažene. V bistvu se jedro naloži skupaj z nekaterimi gonilniki. Programi, knjižnice in druge vrste podatkov se nato preberejo iz diska v pomnilnik, procesor pa jih na nek način izvrši ali obdela. Pri dobrem SSD-ju je to dovolj hitro. V približno desetih do dvajsetih sekundah se pokaže vaše namizje. Ker je ta čas sprejemljiv, se večina uporabnikov ne zaveda, da je to lahko še hitreje.

Če je funkcija »hitri zagon« aktivna, se bo računalnik zagnal v manj kot petih sekundah. Toda čeprav je ta funkcija privzeto omogočena, bo Windows v nekaterih sistemih še vedno opravljal običajen postopek zagona.

Da bi skrajšali zgodbo, lahko razmislite o tej analogiji. Recimo, da pri normalnem zagonu računalnik mora dodati 1 + 2 + 3 + 4, da dobi rezultat 10. S hitrim zagonom, pri zaustavitvi Windows shrani rezultat 10 na disk. Ko se naslednjič zažene, preprosto kopira ta rezultat iz diska v RAM. Tako se izognemo ponovnemu izračunu tega števila.

Kako veste, če Windows izvaja »hitri zagon«?

Precej preprosto je. Če vidite zagonsko animacijo, tisto, kjer se pike vrtijo v krogu, je to običajen zagon. Če ne vidite zagonske animacije, se Windows zažene s hitrim zagonom.

Tukaj je primer normalnega Windows zagona.

In to je primer hitrega Windows zagona.

Tudi ko je vse v redu, vaš operacijski sistem Windows ne bo vedno zagnal hitrega zagona. Tu je nekaj primerov:

  • Ko boste znova zagnali računalnik, se bo naslednjič izklopil redni zagon. Z drugimi besedami, hitri zagon se lahko zgodi šele, ko izklopite računalnik.
  • Po posodobitvi.
  • Ko namestite ali odstranite gonilnik.
  • V nekaterih primerih, če zaganjate sistem Windows in se nato hitro izklopite, pustite, da se operacijski sistem »ohladi« in naložite podatke o ozadju vsaj eno ali dve minuti pred zaustavitvijo, ko preizkusite korake v tem članku.

Kako zagotoviti, da se hitri zagon uporablja v vašem Windows 10 sistemu

Pogoji se razlikujejo od sistema do sistema. V nekaterih primerih boste morda ugotovili, da bo Windows tudi brez vseh teh elementov izvedel »Fast Boot«. V večini primerov pa bodo veljale naslednje zahteve.

  1. Windows se mora zagnati prek UEFI. Če ste operacijski sistem namestili v načinu BIOS, boste morda lahko pretvorili v UEFI, tako da sledite tem korakom. Ne pozabite tudi spremeniti nastavitev UEFI, da onemogočite zagon BIOS-a in nato omogočite zagon UEFI.
  2. Potrebujete gonilnik SATA / NVMe proizvajalca matične plošče. Če v upravitelju naprav vidite nekaj podobnega kot je »Standard SATA AHCI Controller«, to pomeni, da uporabljate generične gonilnike. In samo kot stranska opomba, SSD-ji se ponavadi v tem scenariju premalo izvajajo. Na primer, s temi gonilniki na sistemu, zaporedne hitrosti branja dopolnjujejo 100-200 MB/s in se povečajo na 550 MB/s z namenskimi gonilniki.
  3. Hitri zagon mora biti omogočen v možnostih porabe energije – privzeto omogočen. Če ste ga iz nekega razloga prej onemogočili, ga boste morali zdaj ponovno omogočiti.
  4. Hitra naprava za shranjevanje, kot je pogon SSD ali NVMe, je potrebna. Hitri zagon lahko deluje tudi s trdimi diski, kar bistveno zmanjšuje čas zagona, vendar se očitno ne bo zagnal v treh sekundah, kot je navedeno v naslovu članka.

Če »hitri zagon« še vedno ni aktiven

Zgoraj navedeni koraki bi morali zadostovati, da se vaš računalnik zažene hitreje. Če niste imeli uspeha, poskusite namestiti druge razpoložljive gonilnike za vašo matično ploščo, grafično kartico in katero koli drugo strojno opremo, ki jo morda imate. Če gonilnikov ne najdete na spletnem mestu proizvajalca, poskusite to orodje. Na seznamu, ki ga ustvari ta program, boste videli gonilnike, ki so označeni z imenom proizvajalca. Če poskusite gonilnik za določeno blagovno znamko in ne deluje, poskusite drug gonilnik drugega proizvajalca. Tudi če je to drugačna blagovna znamka, pogosto uporabljajo iste/podobne čipe, zato so gonilniki enaki.

Če ste med zagonom BIOS-a namestili Windows, onemogočite zagon BIOS-a v celoti (in CSM, če ga imate na voljo), omogočite samo zagon UEFI in znova namestite operacijski sistem.

Če tudi te možnosti ne delujejo, imate lahko napačno izvedbo UEFI ali nekaj strojne opreme, s katero Windows ne more uporabljati programa »hitri zagon«. Na žalost, če spadate v to kategorijo, ne morete ničesar narediti, razen to, da zamenjate matično ploščo ali problematično strojno opremo.

Upamo, da niste eden izmed teh!

Avtor: Marko Vidrih