• 2.39C Novo mesto
  • 16:41
  • Sre, 29.11.2023

Kaj je zunanji trdi disk? Kako deluje in kateri zunanji trdi disk naj kupim?

Zunanji trdi disk je samo trdi disk (HDD) ali pogon SSD, ki je povezan z računalnikom na zunanji strani in ne na notranji strani.

Zunanji disk večinoma črpa napajanje preko podatkovnega kabla, ki seveda prihaja iz samega računalnika, medtem ko lahko nekateri zahtevajo priključitev na stensko vtičnico.

Torej, zunanji trdi disk je, kot da bi bil običajen notranji trdi disk, ki je bil odstranjen, prekrit z lastnim zaščitnim ohišjem in priključen na zunanji del računalnika. Notranji trdi disk se namreč lahko pretvori v zunanji trdi disk preko ohišja trdega diska.

Zunanji trdi diski so opremljeni z različnimi zmogljivostmi za shranjevanje, vendar se vsi priključijo na računalnik z USB, FireWire, eSATA ali brezžično.

Zunanji trdi disk se včasih imenuje tudi prenosni trdi disk. Flash pogon je ena skupna in zelo prenosna vrsta zunanjega trdega diska.

Zakaj bi uporabili zunanji trdi disk?

Zunanji trdi disk je prenosen, preprost za uporabo in lahko zagotavlja veliko prostora za shranjevanje, kadar koli ga potrebujete. Dejansko lahko napravo shranite na poljubnem mestu in denimo nosite veliko število datotek s seboj kamorkoli greste.

Druga prednost lastništva zunanjega trdega diska je, da ga lahko premikate iz računalnika v računalnik, zaradi česar so ti odlični za skupno rabo velikih datotek.

Zunanji trdi disk

Zunanji trdi disk

Zaradi običajno velikih kapacitet za shranjevanje (pogosto v terabajtih) se zunanji trdi disk pogosto uporablja za shranjevanje varnostno kopiranih datotek. Program za varnostno kopiranje običajno uporablja za varnostno kopiranje stvari, kot so glasba, video ali zbirka slik, na zunanji pogon, ki je varno shranjen, ločeno od izvirnikov v primeru, da so bili nenamerno spremenjeni ali izbrisani.

Tudi če se tovrstni trdi diski ne uporabljajo za namene varnostnega kopiranja, zunanji trdi disk zagotavlja enostaven način za razširitev obstoječega pomnilnika, ne da bi morali odpreti računalnik, kar je še posebej težko, če uporabljate prenosni računalnik.

Če vam računalnik vedno daje majhna opozorila na diskovnem prostoru ali je počasen, ker imate prezaseden prostor na računalniku in se stvari premikajo na majhnih delih prostega prostora, ki je ostal, je verjetno čas, da si omislite zunanji trdi disk, tako da lahko kopirate nekaj svojih datotek in sprostite pomnilnik na primarnem trdem disku.

Zunanji trdi disk lahko uporabite tudi za zagotavljanje dodatnega pomnilnika za celotno omrežje (čeprav so notranji trdi diski običajno pogostejši v teh scenarijih). Do takih omrežnih pomnilniških naprav lahko dostopajo številni uporabniki hkrati in pogosto uporabnikom omogočajo tudi skupno rabo datotek v omrežju, da izognete pošiljanju podatkov prek spleta.

Notranji trdi disk v primerjavi z zunanjim

Notranji trdi diski so priključeni neposredno na matično ploščo, medtem ko zunanji trdi disk za shranjevanje poganja zunaj ohišja računalnika in nato neposredno deluje na matično ploščo.

Operacijski sistemi in namestitvene datoteke programske opreme so običajno nameščeni na notranje diske, medtem ko se zunanji trdi disk uporablja za ne-sistemske datoteke, kot so fotografije, videi, dokumenti in datoteke teh vrst.

Notranji trdi diski napajajo napajanje iz računalnika. Zunanji trdi diski se napajajo prek podatkovnega kabla ali prek namenskega izmeničnega napajanja.

Zunanji trdi disk

Zunanji trdi disk

Podatki so lahko veliko lažje ogroženi, če so shranjeni na zunanjem trdem disku, ker se na splošno nahajajo na mizi, zaradi česar so zelo enostavni za prevzem in krajo. To se razlikuje od notranjega trdega diska, na katerem je treba vzeti celoten računalnik, preden lahko nekdo fizično dostopa do vaših datotek.

Zunanji trdi diski se večinoma premikajo več kot notranji, zaradi česar hitreje utrpijo poškodbe. Pogoni na osnovi SSD, kot so pogoni Flash, so manj nagnjeni k takšni škodi.

Kako uporabljati zunanji trdi disk?

Uporaba zunanjega trdega diska je tako preprosta, kot priključitev enega konca podatkovnega kabla v pogon in na ustrezen konec na računalniku, kot so vrata USB v primeru zunanjih pogonov USB. Če je potreben napajalni kabel, ga je treba priključiti v zidno vtičnico.

Običajno na večini računalnikov traja le nekaj trenutkov, preden se vsebina zunanjega diska prikaže na zaslonu, na tej točki pa lahko že začnete premikati datoteke v pogon in iz njega.

Ko gre za programsko stran stvari, lahko uporabite zunanji trdi disk skoraj popolnoma enako kot notranji. Edina razlika je način dostopa do pogona v vašem operacijskem sistemu.

Ker ima večina računalniških sistemov samo en trdi disk, ki služi kot »glavni« pogon oziroma trdi disk, ne morete kar tako napačno »skočiti« na trdi disk, da shranite datoteke, kopirate datoteke iz ene mape v drugo, izbrišete podatke, itd.

Vendar se zunanji trdi disk prikaže kot drugi trdi disk in je zato dostopen na nekoliko drugačen način. V sistemu Windows so na primer zunanji pogoni navedeni poleg drugih naprav v Raziskovalcu in Upravljanju diskov.

Torej, kako veste, kakšen zunanji trdi disk morate kupiti?

Začnite z orodjem za analizo prostora na disku, da skenirate vaš trenutni trdi disk, da vidite, koliko prostora za shranjevanje zasedajo datoteke, ki jih nameravate premakniti na nov HDD, in nato poiščite zunanji trdi disk z dva krat toliko prostora.

Na primer, če ugotovite, da je vaša množična 600 GB glasbena zbirka tisto, za kar boste uporabili svoj novi pogon, predpostavite, da rabite 1.200 GB in si kupite zunanji trdi disk velikosti 1–1,5 TB. Če menite, da boste potrebovali samo 200 GB prostora za shranjevanje filmov, kupite zunanji trdi disk s 500 GB.

Avtor: Marko Vidrih