• 24.91C Novo mesto
  • 12:21
  • Sob, 15.06.2024

Bo kdo kupil mirnski grad?

Občini Mirna in Trebnje, ki sta v obnovo vložili okoli 380.000 evrov.

MIRNA – Svoj čas je bila Mirna velika atrakcija tudi zavoljo gradu, ki so ga tako marljivo obnavljali. Zdaj še pokojni profesor Marko Marin in občina Mirna, prej tudi Trebnje, sta vložila precej cekinov v obuditev Speče lepotice, ki se dviga nad Mirno in jo nežno, na trenutke rahlo odsotno, opazuje iz svojega kota.

Pa danes? Okoli gradu vodi pohodna pot. V grad pa se ne more. Vrata so trdo zaklenjena.

Zakon o lastninjenju

Leta 2015 pa je Marko Marin umrl. Stekli so postopki, tudi zapuščinska. Napisana je bila oporoka, profesor je grad zapustil sorodnikoma z Mirne. Ne pozabimo: Marin je leta 1962 dobil grad v 99-letno upravljanje, leta 1997 pa je na podlagi zakona o lastninjenju postal njegov lastnik!

Vložek v dediščino

Občini Mirna in Trebnje, ki sta v obnovo vložili okoli 380.000 evrov, nista bili vključeni v oporoko niti jima ni pripadel t. i. nujni delež. Pravniki so to utemeljili tako: kar sta občini prek razpisov vložili v grad, je bil občinski vložek v kulturno dediščino.

Prodaja se

Leta 2016 se je na spletu pojavil prvi oglas za prodajo, takratna izklicna cena je znašala 1,65 milijona evrov. Danes oglasa ni več, cena je precej nižja, takratna nepremičninska posrednica pa ne bdi več nad prodajo. Grad pa čaka boljše čase in lastnika, ki bo v projektu javno-zasebnega partnerstva poskrbel za dokončno obuditev Speče lepotice.

D.P.