• 27.41C Novo mesto
  • 14:22
  • Tor, 03.10.2023

FOTO: Simona nova cvičkova princesa

V petek so okronali novega kralja cvička, že drugič je to postal Robi Jarkovič. Dr. Lea-Marija Colarič-Jakše pa je postala ambasadorka cvička.

TREBNJE – V nedeljo se je v Trebnjem sklenil 47. teden cvička, ki je trajal od petka do nedelje. Uvodoma so se predstavile vinogradnice in vinogradniki vseh 32 društev, včlanjenih v ZDVD ter številni gostje. Vrhunci petkovega dogajanja so bili razvitje novega prapora ZDVD, kronanje novega kralja cvička, Roberta Jarkoviča ter imenovanje ambasadorke cvička, ki je postala dr. Lea-Marija Colarič-Jakše.

V Trebnjem, na 47. Tednu cvička, se je dogajalo tudi v soboto. Po dopoldanskem vinogradniškem pohodu, po vinski gorici Gradišče, so se obiskovalci prireditve okrepčali na Cvičkovi kuhni. Ves čas prireditve je bilo mogoče poskusiti tudi najboljša vina, ki so jih člani 32 vinogradniških društev zaupali v oceno. Sobotno popoldne je popestril promenadni koncert Pihalnega orkestra Trebnje z mažoretami, župan Alojz Kastelic in predsednik ZDVD Miran Jurak pa sta sprejela 23. vinsko kraljico Slovenije in aktualne lokalne vinske kraljice Slovenije.

Vrhunec večera je bil izbor 21. cvičkove princese. Komisija je ob bučni podpori številnih obiskovalcev, laskavi naslov za enoletno poslanstvo cvičkove princese dodelila 21-letni Simoni Petretič iz Društva vinogradnikov Podbočje.

Za pestro in veselo dogajanje na 47. Tednu cvička so poskrbeli organizatorji prireditve (poleg ZDVD in Občine Trebnje, še tri vinogradniška društva, in sicer Trebnje, Čatež pod Zaplazom in “Lisec” Dobrnič) ter vinogradniška društva, s svojimi hrami. Pri letošnjem Tednu cvička smo se povezali z izvajalci projekta “Dobrote Dolenjske”. Za vinogradništvo želimo navdušiti mlade, ohraniti vinorodne gorice na Dolenjskem, poživiti krajevni utrip in predstaviti tako Trebnje kot širšo Dolenjsko. Pred prireditvijo je tradicionalno potekalo ocenjevanje vin, pri katerem so sodelovala vinogradniška društva, včlanjena v ZDVD. Ocenjevanje je potekalo od 15. do 17. aprila, ko je bil že znan tudi novi kralj cvička, so še sklenili na spletni strani ZDVD.

Foto: Nadlani.si