• -4.6C Novo mesto
  • 06:08
  • Čet, 09.02.2023

Hekerski milijonar pri dvajsetih, ki še vedno živi pri starših

Hekerska milijonarja pri rosnih dvajsetih. Prvi etični heker še vedno živi doma, drugi etični heker pa že ima svoje podjetje.

Dva mlada etična hekerja, ki sta postala milijonarja pri dvajsetih

Spletna časnika Business Insider in Stuff sta objavila prispevek o dveh hekerjih, ki sta pri dobrih dvajsetih letih že milijonarja. Hekerji se v domišljiji ljudi pogosto pojavljajo zaradi filmskih in televizijskih upodobitev mističnih figur s kapuco, ki z nečloveško hitrostjo tipkajo, da bi nekje vdrli v nek najbolj skriven trezor. Vendar ni vsak heker zločinec in več podjetij novači tako imenovane “white hat” oziroma etične hekerje, da bi prebili lastno zaščito teh podjetij. Tako bi etični hekerji tem podjetjem pokazali, kje so njihove slabosti in napake, ter jim tako pomagali izboljšati zaščito njihovih strežnikov in drugih naprav ter programske opreme. Etični hekerji so tisti hekerji, ki s svojimi dejanji ne škodujejo, temveč raje svoje znanje uporabljajo v dobre namene.

Velika podjetja plačujejo izredno visoke vsote za vse najdene slabosti. Nekateri zneski so izjemno visoki, na primer Apple je pred kratkim ponudil znesek v višini milijona ameriških dolarjev (približno 909.000 eur) vsem, ki lahko vdrejo v iPhone. Postavili so seveda nekaj pogojev, eden teh je, da mora heker prevzeti nadzor nad iPhonom brez fizičnega dotikanja le tega. Nedvomno precej zahtevna naloga. No navadno pa so te vsote le nekoliko nižje, saj večinoma gre za bolj enostavne vdore.

heker

heker

Business Insider je opravil kratka intervjuja z dvema mladima etičnima hekerjema, ki sta pri svojih dvajsetih letih postala milijonarja in sta si ustvarila kariero z iskanjem slabosti in napak v zaščitah raznih podjetij. Tem slabostim in napakam navadno rečejo da so to hrošči (bug). Hekerjem, ki te slabosti odkrivajo pa rečejo, da so lovci na hrošče in so plačani z “bug-bounty” premijami (v dobesednem prevodu bi to pomenilo “darovanje ali darilo za hrošče” v prenesenem pomenu pa “tiralica za najdene hrošče”).

Prvi Bug-Bounty milijonar Santiago Lopez

Prvi ti. Bug-Bounty milijonar, ki ga omenjamo je 19-letni Santiago Lopez, etični heker, ki trenutno živi s starši v Buenos Airesu v Argentini. V februarju je uradno postal prvi milijonar, ki se ukvarja z odkrivanjem varnostnih slabosti in napak. Lopez je v intervjuju Business Insiderju povedal, da se je s hekanjem začel ukvarjati pri 15-ih letih, svojo prvo bug-bounty nagrado za hrošče pa je prejel pri 16-ih letih. Šele, ko se je registriral pri platformi HackerOne je ugotovil, da bi iz tega lahko naredil dobro kariero.

“Spoznal sem, koliko denarja bi lahko zaslužil z etičnim hekanjem. Platforma HackerOne mi je odprla vrata k vodilnim organizacijam, ki zelo dobro plačujejo najdene ranljivosti, tako da sem imel možnost zaslužiti veliko denarja in resnično narediti kariero iz tega hekerskega lova na nagrade”, je povedal Lopez.

Lopez večinoma zasluži pri iskanju napak prek platforme HackerOne.

“Na splošno porabim približno šest ali sedem ur na dan za hekanje, tako da je to skoraj kot delo s polnim delovnim časom” je dejal. “Ko najdem hrošča, je to najboljši občutek na svetu.”

Santiago Lopez je prihranil dovolj denarja, da si je kupil dva avtomobila (Peugeot RCZ in Mini Cooper) in hišo na plaži.

“Vedno bom želel opravljati to delo lovca na hrošče, saj imam precej izzivov, vendar bi rad nekoč obiskal fakulteto in začel študirati. Po tem bi pa rad ustanovil svoje podjetje, ki bi se ukvarjalo z varnostnimi zaščitami” je dejal . “Etično hekanje bo vedno velik del mojega življenja” je še dodal.

heker

heker

Nathaniel Wakelam, heker že kot študent

Nathaniel Wakelam, rojen v Avstraliji, je star 24 let in je glavni vodja informacijske varnosti pri podjetju za varnostno svetovanje. Njegovi prijatelji ga kličejo Naffy, trenutno pa živi na Tajskem. Tako kot Lopez se je tudi Wakelam hekanja lotil v najstniških letih – konkretno je večino svojega časa preživel s hekanjem videoigre, da bi si pridobil prednost pred ostalimi igralci.

“V igri sem našel ranljivosti, ki so mi omogočile, da sem postal neviden, zastonj pridobil zlato v igri in se premikal na omejena območja” je povedal za Business Insider.

Čeprav ni povedal za katero igro gre, je dejal, da gre za veliko MMO (masivno večigralsko spletno igranje). MMO-ji so mogočni spletni svetovi, v katerih lahko igralci medsebojno komunicirajo, primer takšne igre je World of Warcraft.

“Pozneje sem ugotovil, da je to, kar počnem, precej podobno temu, kar je potrebno za etični lov na hrošče” je dejal.

Najprej se je plačanega hekanja lotil še kot študent, za služenje med študijem potrebnega denarja.

“V svojem prvem semestru univerze sem imel težave s plačevanjem najemnine, pet dni v tednu sem delal tudi pet ur na teden v klicnem centru, hkrati pa vzdrževal redni študij” je dejal. “Po tem, ko sem to delal en mesec, sem ugotovil, da je to nevzdržno. Hkrati je takrat Yahoo ustvaril njihov bug-bounty program. Hitro sem zaslužil 60.000 ameriških dolarjev (približno 55.000 eur) z najdenimi hrošči in se odločil, da bom to počel polni delovni čas.”

Dandanes Wakelam veliko sodeluje z Riot Games, podjetjem, ki razvija priljubljeno igro League of Legends, ter z Verizonom. Za razliko od Santiaga se Wakelamov urnik zelo razlikuje.

“Ko ne najdem veliko hroščev, lahko za to porabim le 5 ur na teden, ko pa mi gre dobro, je to lahko od 30 do 40 ur na teden” je dejal.

Wakelam je tudi dejal, da si ne more predstavljati prihodnosti brez hekanja.

“Potem, ko sem več let delal kot svetovalec in kot bug-bounty lovec, sem ustanovil podjetje za svetovanje o računalniški varnosti imenovano Gravity. Novi izzivi in ​​izkušnje, ki jih imam na tem področju, me ženejo naprej iz leta v leto in ne vidim se, da bi počel karkoli drugega” je dejal.