• 2.95C Novo mesto
  • 07:20
  • Sob, 03.12.2022

Kako Kitajci delajo posel Dolenjcem!

Kitajci so specifični turisti, ki želijo v najkrajšem možnem času videti največ.

NOVO MESTO – Svet je postal globalna vas. Potovanje pa način življenja. V Evropo radi zahajajo kitajski turisti, ki so navdušeni tudi nad Slovenijo. Često jih videvamo na poti od Ljubljane proti Obrežju. Na tej relaciji imajo praviloma dva postanka – pogosto prespijo v motelu Kongo v Grosupljem, redni gostje pa so tudi na bencinskem počivališču Dul.

Zajtrk in fotografija za spomin

Bivanje v Kongu (tja do 20 avtobusov na mesec) sklenejo z zajtrkom, v motel pridejo zvečer. Jutra ne izkoristijo le za zajtrk, ampak ob lepem vremenu tudi za fotografiranje v urejeni okolici. Kitajci so navdušeni nad naravo, ki jo premore Slovenija.

Hitro vse

Kitajci so specifični turisti, ki želijo v najkrajšem možnem času videti največ. Njihovi urniki so natrpani in do minute načrtovani. Praviloma se na lokaciji zadržijo uro, morda uro in pol. Danes so v Ljubljani, jutri bodo že pili kavo v Dubrovniku, vmes pa si bodo ogledali še Plitvice in Zadar.

V Evropo prihajajo z letali, razlika pa je v tem, od kje do kje traja njihova tura. Eni začenjajo v Nemčiji in končajo v Bolgariji, eni pa gredo v nasprotno smer.

Številke rastejo

Turisti iz neevropskih držav so v letu 2017 ustvarili 13 % vseh prenočitev tujih turistov pri nas. Glede na leto 2016 se je povečalo predvsem število prenočitev turistov iz Kitajske (za 37 %), iz Republike Koreje (za 31 %), iz Avstralije (za 23 %), iz Kanade (za 26 %), iz Združenih držav (za 21 %) ter iz Japonske (za 11 %). Manj prenočitev kot v letu 2016 so ustvarili turisti iz Izraela (za 17 %), pojasnijo na Statističnem uradu Republike Slovenije.

Kakšni turisti v Slovenijo?

O kitajskih turistih v Sloveniji je lani pisala tudi spletna stran Metinalista.si. V Slovenijo prihajajo najpogosteje zaposleni ali upokojeni Kitajci, ki živijo v urbanih naseljih, na leto pa zaslužijo do 16.000 evrov. Stari so okoli 38 let. Potovanje v Slovenijo ni njihovo prvo. V letu 2016 so v Sloveniji preživeli dva, največ pa tri dni.

D.P.