• 3.09C Novo mesto
  • 02:09
  • Sre, 30.11.2022

Koliko prvošolčkov danes prvič v šolo? Koliko šol in učiteljev ima Slovenija?

21.874 učenk in učencev prvič čez šolski prag.

NOVO MESTO – Danes se začenja novo šolsko leto. Tako v vrtcu kot osnovnih in srednjih šolah. V šolskem letu 2018/2019 bo v vrtce vključenih okoli 87.000 otrok, število vpisanih otrok pa se med šolskim letom običajno povečuje. Otroci bodo vključeni v 108 samostojnih javnih vrtcev, v 226 vrtcev pri osnovnih šolah ter v 88 zasebnih vrtcev.

21.874 prvič čez šolski prag

Osnovne šole bo v novem šolskem letu obiskovalo predvidoma 184.169 učenk in učencev, od tega bo šolski prag prestopilo 21.874 prvošolk in prvošolčkov. V 27 osnovnih šol s prilagojenim programom in 21 enot s prilagojenim programom pri osnovnih šolah bo predvidoma vključenih 3.118 otrok. V 16 zavodih za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami bo predvidoma vključenih 90 otrok (vrtec), 853 učenk in učencev ter 320 dijakinj in dijakov. V domsko vzgojo bo predvidoma vključenih 842 otrok in mladostnikov. Srednje šole bo obiskovalo okrog 73.200 dijakinj in dijakov, od tega jih bo v prvih letnikih približno 19.600. Dijakinj in dijakov bo skoraj toliko kot lani, tistih, ki bodo prvič prestopili prag srednjih šol, pa bo dobrih dva tisoč več.

Skoraj 800 šol

Na osnovnih šolah je bilo v šolskem letu 2017/18 zaposlenih 11.934 učiteljic in učiteljev obveznega programa, 4.902 učiteljic in učiteljev razširjenega programa ter 1.813 drugih strokovnih delavcev. V Sloveniji imamo 455 matičnih osnovnih šol ter 319 podružničnih šol.

„Šola niso samo obveznosti, ocene, učenje, domače naloge. Je zagotovo eden tistih prostorov, kjer preživite večino svojega dne, se družite, ste aktivni, ste ustvarjalni, si med seboj pomagate, pa tudi sklenete kakšno prijateljstvo, morda za celo življenje. Zato vedno pravim, da je šola pravzaprav naš drugi dom. Ima dobre, včasih tudi kakšne zanimive, drugačne lastnosti, ampak tisto, kar je pomembno je, da sprejmete šolo takšno kot je, predvsem pa kot prijateljico in ne zgolj kot obvezo. Še nekaj je pomembno. Upam, da se v šoli počutite varno. Zato bodite strpni, sodelujte, spoštujte drug drugega. Tudi pomagajte drug drugemu. Ni vsem enako lepo. Življenje izziva na različne načine, zato prisluhnimo drug drugemu. In še nekaj je pomembno. Vedno opozorimo na prvi šolski dan, kako pomembno je, da varno vstopate na pot v šolo in domov. A to velja za vsak dan, ne samo tisti, ko greste v šolo in nazaj. Vedno poglejte kako prečkate cesto, bodite pozorni v prometu, pazite nase, pa tudi koga opozorite, kaj je prav in kaj ni prav v prometu,“ je ministrica dr. Maja Makovec Brenčič nagovorila učenke in učence.

„Hvala vam, da pri njih spodbujate ustvarjalnost, kreativnost, radovednost, jim pomagate, odkrivate različne talente. In kot rečeno, predvsem jim prisluhnite. Za vaše prizadevno delo se vam res iskreno zahvaljujem. Veliko smo sodelovali, veliko smo storili dobrega. Vedno je še kaj, kar je primerno in potrebno in potrebuje razvoj. A vem, da smo vsi skupaj stremeli k napredku, prav zato, da bo družba še trdneje verjela, kako pomembno je znanje, kako pomembna je šola, kako pomembna je znanost in kako pomembno je, da znamo z mladimi sodelovati, jih slišati in jim tudi prisluhniti. Pa ne le to. Hvala vam zato, da smo soustvarjali pedagoški, pa tudi šolski mir, prav takrat, ko je bilo najbolj potrebno. Prepričana sem, da boste tako odgovorno in s srčnim poslanstvom kot do sedaj  tudi v prihodnje opravljali svoje delo,“ pa je ministrica namenila pozornost pedagoškim delavcem.

D.P., MIZŠ