• 0.81C Novo mesto
  • 16:37
  • Sob, 28.01.2023

Najprej so ga očrnili, zdaj prejel opravičilo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pred dnevi poročala, da gre v primeru županovanja Ruperta Goleta (Občina Šentrupert) za nezdružljivost funkcij, saj da županuje poklicno in je obenem tudi zakoniti zastopnik Zavoda Enthasis, Inštituta za arhitekturno in medijsko raziskovanje. 

ŠENTRUPERT – KPK je septembra lani sprejela sklep, da Rupert Gole od 1. januarja 2012, v novem mandatu pa od 5. oktobra 2014 dalje, opravlja funkcijo poklicnega župana Občine Šentrupert ter je od 21. marca 2011 naprej hkrati tudi zakoniti zastopnik Zavoda Enthasis. S tem je sklepala, da gre v tem primeru za nezdružljivost funkcij, Goleta pa o tem opozorila. Pozvali so ga, da v določenem roku to nezdružljivost funkcij tudi odpravi in o tem obvesti komisijo.

Tega obvestila potem od njega niso prejeli, so pa ob vpogledu v Ajpes ugotovili, da je še vedno zakoniti zastopnik zavoda. Odločili so se za uvedbo postopka, ki vključuje tudi javno objavo. Po tej objavi pa so dobili informacijo, da naj bi Gole o odpravi nezdružljivosti funkcij komisiji vseeno poročal. In na koncu so ugotovili, da so januarja letos od njega res prejeli dopis, ki pa žal ni nakazoval nobene zveze z uvedenim postopkom glede odprave nezdružljivosti funkcij. »Župan sam pa v okviru tega postopka komisije ni obvestil o novo nastali situaciji, kar bi bilo potrebno za ugotovitev odprave nezdružljivosti funkcij,« so zdaj zapisali.

Nekaj časa vseeno ni bilo vse tako, kot bi moralo biti

Kakor koli že, zdaj so ugotovili, da je Gole nezdružljivost funkcij odpravil, zato se mu, čeprav jih o tem ni obvestil, opravičujejo. Iz navedenega izhaja, da je župan Občine Šentrupert Rupert Gole nezdružljivost funkcij odpravil, zato se mu komisija kljub njegovemu neobveščanju komisije v okviru postopka ugotavljanja nezdružljivosti funkcij za nastalo situacijo opravičuje. Župan je torej v času poklicnega županovanja na podlagi teh podatkov res opravljal nezdružljivi funkciji, a je s prestopom med nepoklicne župane to odpravil.

No, kakor smo že poročali, šentrupertski župan svojo funkcijo že nekaj časa opravlja nepoklicno (od 1. januarja letos) in za to delo dobiva nekaj več kot tisoč evrov mesečno, kar se tiče Zavoda Enthasis, pa naj bi bil, tako je Gole povedal medijem, v likvidaciji. On je sicer direktor in solastnik tega podjetja, aplikacija KPK Erar pa razkriva, da je zavod večinoma posloval s hčerinskim podjetjem Intech-les, ki pa je od proračunski porabnikov (iz državne blagajne) prejelo kar precej denarja.

Pripravila: M. S.