• 3.22C Novo mesto
  • 06:00
  • Sob, 03.12.2022

Od Izole do Kopra samo še v eno smer

Voznike, navajene dvosmernega prometa med Žusterno in Moletom oziroma Krožno cesto, so včeraj končno pričakale spremembe prometnega režima. Nova prometna ureditev na tem delu obalne ceste med Koprom in Izolo je bila zgolj še vprašanje časa.

IZOLA, KOPER Včeraj je na obalni cesti med Koprom in Izolo v veljavo stopil nov vozni red. Promet na odseku od križišča pri hotelu Žusterna pa do priključka na Krožno cesto poteka sedaj samo še enosmerno. Tako se boste s svojim jeklenim konjičkom vozili le še po notranjem pasu, in sicer iz smeri Izole proti Kopru.

Vsi, ki prihajate iz Kopra, pa lahko pridete do Moleta čez ulico Vena Pilona v Semedeli ali ulico Dolga Reber v Žusterni, kjer se priključite na Krožno cesto in se spustite do obalne ceste.

Večje število kolesarjev, preozka in prenevarna trasa

Že v začetku leta sta koprska in izolska občina za promet povsem zaprli del ceste, saj sta jo namenili le kolesarjem, rolkarjem ter pešcem. Ugotovili so, da se je potem število kolesarjev občutno povečalo, celo tako, da je trasa nekdanje Porečanke postala preobremenjena. Nekateri kolesarji so zato vozili kar po voznem pasu, ki je seveda namenjen le motornim vozilom. S tem so se znašli v veliki nevarnosti.

Cesta ne bo dodatno obremenjena

Predhodne meritve prometa na stari cesti med Koprom in Izolo pokazale so pokazale, da se je ta po odprtju predora Markovec močno zmanjšal. Ker ima večina vozil vinjeto, je izolski župan Igor Kolen prepričan, da uvedba enosmernega prometa ne bo povzročila povečanega prometa skozi Markovec.

Ureditev je le začasna

Ravno zaradi tega so se na občini odločili za enosmerno ureditev. Vozni pas, ki pelje od Kopra proti Izoli, bo tako namenjen le kolesarjem in rolkarjem, pešcem pa bo namenjena Porečanka.

Rešitev je začasne narave, po tem obdobju pa bo občina znova preverila, ali je bila ta rešitev res najbolj optimalna.

Spremenjen tudi vozni red avtobusov

Zaradi spremenjene prometne ureditve so se nekoliko spremenili tudi vozni redi avtobusov. Ukinjata se namreč dve postajališči na Krožni cesti, na novo pa se uvaja dodatno postajališče na ulici Dolga Reber, tik pred vrhom ulice, kjer je bila postaja že zarisana.

Pripravila Monika M.

Od Izole do Kopra samo še v eno smer
1 od 2
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.