• 2.95C Novo mesto
  • 07:23
  • Sob, 03.12.2022

Papirnatim računom odklenkalo? Novomeški dijaki z nagrajeno inovacijo

ŠEMPETER PRI GORICI – Ekipa dijakov računalništva iz Novega mesta je z inovativno rešitvijo digitalnih računov aprila zmagala na državnem tekmovanju podjetniških idej mladih POPRI v Novi Gorici. Primorski tehnološki park jim je zato omogočil udeležbo na svetovnem tekmovanju Genius Olympiad, kjer je ekipa Unibill znova navdušila in premagala vso svetovno konkurenco.

Na tekmovanju, ki je junija potekalo v ameriški zvezni državi New York, je bilo preko predizborov prijavljenih 1469 ekip iz 78 držav, sprejeli pa so jih 789. Tekmovanje je potekalo v šestih kategorijah, v kategoriji Business sta tekmovali kar dve slovenski ekipi. Poleg Unibilla so v ZDA potovali še člani na državnem tekmovanju POPRI drugouvrščene ekipe s podjetniško idejo Heijus, ki prav tako prihajajo iz Novega mesta.

KAJ JE UNIBILL?

UniBill je platforma, ki omogoča shranjevanje prejetih računov v elektronski obliki in nadomešča klasične papirnate račune. Preko spletne ali mobilne aplikacije nudi pregled nad shranjenimi računi kadarkoli in kjerkoli. Ekipo, ki stoji za to zamislijo, sestavljajo dijaki tretjega in četrtega letnika programa računalništvo Srednje elektro šole in tehnične gimnazije Novo mesto, ki sedaj že razmišljajo in se pripravljajo na ustanovitev svojega podjetja. Ekipo so sestavljali Žiga Povhe, Anže Kocjančič, Nikita Galuh Kapušin in Jaka Kordiš. Pri razvijanju ideje so imeli pomoč mentorjev Danijele Erenda in Romana Kapša.

ZMANJŠANJE STROŠKOV

S klasičnimi računi imajo trgovci stroške v višini od treh do petih centov na račun, platforma Unibill pa bi jih stala le en cent na račun. Privarčevali bi, obenem pa bi s takšnim izdajanjem računov varovali okolje, so prepričani mladi. Kljub zanimanju za platformo bo do ustanovitve podjetja in s tem začetka trženja še nekajletna pot, ki jo želijo mladi prehoditi in s tem opraviti globalni preboj v drugačen način dela trgovin.

STA; Foto:Freepik