• 14.38C Novo mesto
 • 19:57
 • Sre, 12.06.2024

PlinOKlin:  slovenski inovativni varnostni izdelek, ki ga morate imeti

Zadnje čase smo žal priča zgodbam, ki jih ne želimo slišati. Pa vendarle se dogaja:

»Moški je v avtomobilu vozil plinsko jeklenko, ki jo je nenadoma razneslo. Moški je ob tem utrpel hude poškodbe … Preiskava je pokazala, da naj bi 49-letni moški v prtljažnem delu avtomobila prevažal plinsko jeklenko. Med vožnjo naj bi prišlo do eksplozije plina in požara.« – Žurnal24

»Ljubljanski policisti še preiskujejo, zakaj je v kombiniranem vozilu eksplodirala plinska jeklenka …Vozilo je po eksploziji zagorelo, voznika pa so zaradi opeklin odpeljali v ljubljanski klinični center.« – 24ur

Podobnih zgodb je še kar nekaj.

Iz gasilskega društva v Ljubljani sporočajo, da prevoz plinske jeklenke v kabini vozila ni le prepovedan, temveč tudi izredno nevaren. Jeklenka je namreč v primeru nesreče zaradi morebitnega izhajanja plina – potencialna bomba.

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa svetuje, da v primeru prevoza večjih predmetov ali nevarnih snovi najprej preverimo, ali lahko tovor sploh prevažamo – preverimo oznake na deklaraciji in poskrbimo, da je prevoz kar najbolj varen. Zelo priporočljivo je narediti tudi pregrado med potniškim delom vozila in prtljažnim prostorom, saj imajo lahko različni nepritrjeni predmeti pri trku ob hitrosti zgolj 50 km/h precejšnjo udarno silo ob naše telo.

Mobitel z maso 0,3 kg nas udari s silo 16,5 kg, dežnik z maso 0,7 kg nas udari z 38,5 kg, prenosni računalnik z maso 1,5 kg pa s kar 82,5 kg. Kako je šele z 10- oziroma 13- kilogramskimi jeklenkami?

Ob takšnih silah trka predmetov ob naše telo lahko utrpimo usodne poškodbe. Vsekakor moramo pred potovanjem preveriti, da je prtljaga ustrezno pritrjena, in tako kar najbolj zmanjšati možnost naleta predmetov ob morebitni nesreči.

Jeklenke je sicer dovoljeno prevažati v prtljažnem prostoru osebnega vozila pritrjene tako, da se ne morejo premikati in s tem ogrožati varnosti voznika in sopotnikov. Varnost same jeklenke pa je, zagotovljena s pritrditvijo, z zaprtim ventilom in nameščenim slepim čepom (zaščitna matica) proti izpustu plina.

Kako je na slovenskih cestah?

Ob visokih zunanjih temperaturah in številnih zastojih, ki poleti nastajajo zaradi večjega števila vozil na naših cestah, je večja tudi verjetnost, da bi lahko prišlo do požara na vozilu. V Sloveniji je na prometnih sredstvih povprečno okoli 500 požarov na leto, kar je več kot eno vozilo dnevno. Ob tem se pojavlja vprašanje, ali ne bi bilo smiselno, da bi bil manjši gasilni aparat del obvezne opreme  enako, kot je prva pomoč.

V nedavni raziskavi »Kako nevarna je lahko plinska jeklenka med prevozom v prtljažniku?« je bilo razkrito, da se kar 80 % jeklenk proda na prodajnih mestih, le 20 % jeklenk pa je prodanih z dostavo na dom. Torej 80 % vseh prodanih jeklenk v Sloveniji prevažajo vozniki, ki niso seznanjeni z varnostjo – še več – Slovenija te težave ne ureja z nobenim zakonom, zato lahko kar vsak voznik po svoje določa, ali bo plinsko jeklenko v prtljažniku med prevozom do doma sploh kako zagozdil oziroma zavaroval.

Večina kupcev plina v jeklenkah, le te prevaža v prtljažniku – kar je nekako v redu. Problem je v tem, da imajo s seboj različne pripomočke, s katerimi skušajo pričvrstiti jeklenke, kot na primer:

 • lesene zagozde,
 • doma narejene raznovrstne nosilce,
 • škatle ali zaboje, včasih pa celo
 • podložijo jeklenko s kompletom prve pomoči za avtomobiliste.

Nekateri izmed njih so sicer dobrodošli, vendar pa se nič ne more primerjati s slovensko inovativno rešitvijo – PlinOKlin.

Za prevoz jeklenke (za gospodinjsko rabo) v vozilu je prevoznik (oziroma voznik) v skladu z ZPNB zadolžen, da jeklenko naloži v vozilo na tak način, da se le-ta ne more premakniti in da vozilo ni preobremenjeno.

Pri nalaganju jeklenk(e) v vozilo je potrebno obvezno upoštevati tudi naslednje:

– Kajenje v vozilu je prepovedano (prav tako med nalaganjem in razlaganjem);

– Preveriti je potrebno, ali je ventil jeklenke dobro zaprt;

– Jeklenke je prepovedano metati ali izpostavljati padcem;

– Uporabljati je potrebno odprto vozilo ali pa zagotoviti ustrezno prezračevanje vozila – npr. odprta okna (morebitno uhajanje utekočinjenega naftnega plina se zazna relativno hitro,

(1) saj mu je iz preventivnih razlogov dodan »odorant«

(2) prav tako se zazna hladilne učinke v okolici zaradi kondenzacije in zamrznitve vodne pare v zraku, ki se vidi kot zmrzal na mestu uhajanja);

Jeklenke naložite tako, da je etiketa z nevarnostmi (še zlasti nalepka nevarnosti s simbolom plamena) dobro vidna.

V skladu z ZPrCP je voznik odgovoren, da naloži tovor tako, da le-ta ne predstavlja nevarnosti za druge udeležence. Zahteva predstavlja tudi izpolnitev zahteve, ki izhaja iz ZPNB (da se npr. jeklenka ne prevrne in ob padcu povzroči nevarnosti če pride do nenadnega uhajanja plina). V primeru gospodinjske rabe je potrebno upoštevati le ZPNB. V primeru, ko ne gre za gospodinjsko rabo, pa mora biti vozilo opremljeno z ustreznimi gasilnimi aparati. Zahteva izhaja iz ADR oziroma posredno iz ZPNB. V tem primeru je odgovoren pošiljatelj nevarnega blaga, ki ne sme dopustiti prevoza nevarnega blaga, v kolikor vozilo ni opremljeno z ustreznim(i) gasilnim(i) aparatom(i). V vsakem primeru pa se odgovornost posameznika presoja tudi skladno z določbami Obligacijskega in Kazenskega zakonika.

Kaj lahko naredimo?

 

PlinOKlin je inovativna rešitev za prevoz plinskih jeklenk v osebnih avtomobilih, ki jo je predstavil slovenski podjetnik in inovator Milan Šebalj. Odlikuje ga idealen dizajn in  zajema širok izbor uporabnosti – primeren je tako za prtljago (nakupovalne vrečke, gume, zaboje itd.) kot tudi za plinske jeklenke, predvsem pri prevozu slednjih zagotavlja ustrezno stabilnost in varnost.

PlinOKlin je v osnovi izjemno nezapletena in praktična rešitev, ki pripomore k večji varnosti voznikov avtomobilov pri prevozu plinskih jeklenk. Poleg tega v prtljažnem prostoru ne zavzame nepotrebnega prostora, saj meri le 20 centimetrov in tehta le nekaj gramov.

Zakaj PlinOKlin?

Spodaj je nekaj že omenjenih prednosti, zaradi katerih je PlinOKlin nepogrešljiva rešitev za vse, ki bi radi varno prevažali plinske jeklenke:

 • Je enostaven za uporabo

PlinOKlin je zaradi svoje preproste in inovativne zasnove enostaven za uporabo, saj uporabnik pred uporabo ne potrebuje tehničnega znanja. Potrebnih je le nekaj sekund, da s PlinOKlinom pravilno zagozdite jeklenko.

 • Je cenovno ugoden

Vsestranska uporabnost in cenovna dostopnost (5,59 – 8,00 eur) tako inovativnega izdelka lahko v določenem trenutku zelo zmanjša tveganje za nesrečo pri prevozu jeklenk, ki jih distributerji v Sloveniji mesečno prodajo več deset tisoč. Uporabniki bodo ugotovili, da je cena PlinOKlina zanemarljiva v primerjavi z neprecenljivo vrednostjo človeškega življenja.

 • Zagotavlja varnost

PlinOKlin je plod slovenskega znanja. Sestavljen je iz ABS-plastike ter TPE-gume. Upognjena zgornja površina je popolnoma prilagojena 30 cm premeru jeklenke. Na izdelku sta pritrjeni dve protizdrsni gumijasti prevleki, ki preprečujeta horizontalno premikanje plinske jeklenke. Primeren je za vse avtomobile, saj ima spodnji del PlinOKlina posebej zasnovano zobčasto površino, ki preprečuje premikanje jeklenke ali ostalih zagozdenih predmetov na najrazličnejših površinah.

 • Vsestranska uporaba

Čeprav se imenuje PlinOKlin, ga je zaradi njegove čvrstosti in oblike mogoče uporabiti ne le za pritrditev plinske jeklenke, ampak tudi drugih predmetov, njegova vsestranskost pa je odvisna od ustvarjalnosti uporabnikov. Zaradi svoje zasnove lahko namreč služi tudi kot odličen »pomagač« pri prevozu najrazličnejših predmetov, kot so denimo platoji pijače, trgovinske vrečke itn. PlinOKlin lahko služi tudi kot organizator prtljažnega prostora.

 • Dostopen

PlinOKlin lahko trenutno kupite na enem izmed 250 Petrolovih servisov, v vseh Mercator tehnikah po Sloveniji, v prodajalnah Kuriva, d.d, v Megadomu v Krškem, v avtohiši Real v Ljubljani in v nekaj manjših trgovinah po Sloveniji. Povezave do prodajalcev najdete tudi na naši spletni strani https://plinoklin.si/.