• 23.62C Novo mesto
  • 10:53
  • Sob, 15.06.2024

Kaj čaka župane, ki so izgubili volitve? Denar!

Kdor opravlja delo župana poklicno, je ob porazu upravičen do nadomestila plače.

NOVO MESTO – Tokratne volitve so prinesle nekaj sprememb in menjav na čelu občin tudi na Dolenjskem. Poslovila sta se že župana Šentruperta in Žužemberka, ki sta oba svoje delo opravljala nepoklicno.

V podjetje

„Ostajam v lokalni politiki, sem tudi svetnik. Sicer pa se vračam v podjetje FS Prevozi, do upokojitve pa imam še nekaj več kot tri leta,“ pove Franc Škufca, ki je izgubil volitve v Žužemberku, porazil ga je Jože Papež. Škufca čaka, da se Papež javi in da se skliče seja občinskega sveta. „Dvajset let sem bil župan, prej osem let v krajevni skupnosti. Odhajam v času, ko je občina v največji konjukturi,“ dodaja Škufca.

Rupert Gole, ki se je poslovil od mesta župana v Šentrupertu, pa bo nadaljeval svoje delo v svojem podjetju Esplanada inženiring in projektiranje, kjer je poprej že deloval.

80% zadnje plače

Če pa komu ne uspe, pa za njih poskrbi država. Za župane in podžupane je poskrbljeno. Kdor opravlja delo župana poklicno, je ob porazu upravičen do nadomestila plače (80% zadnje plače – čez pest to pomeni okoli 2000 evrov!). To pravico, tako Slovenska tiskovna agencija, imajo tri mesece oz. dokler ne najdejo službe.

Še to – po poti Škufce in Goleta bi lahko šla tudi Bernardka Krnc, ki je po štetju glasov zbrala toliko kot njen konkurent mag. Marjan Hribar. Kako pa se bo zadeva razpletala, pa jutri zjutraj na Nadlani.si.

Nadlani.si