• 26.04C Novo mesto
  • 08:25
  • Sre, 29.06.2022

„Ne dajem izjav za medije!“

Po 2. krogu je bil najprej rezultat med Hribarjem in Bernardko Krnc poravnan.

ŠMARJEŠKE TOPLICE – V petek je občina dobila novega župana. Na tem mestu bo prihodnja štiri leta sedel mag. Marjan Hribar.

Najprej sodišče, potek še komisija

Tako je dejansko odločila občinska volilna komisija, ki je najprej ugodila razsodbi Upravnega sodišča. Le to pa je odpravilo prvotni sklep občinske volilne komisije, ki je predvidela ponovitev volitev na volišču Bela Cerkev. Tretji krog volitev bi moral biti prav danes!

Od 1016:1016 do 1017:1015

Po 2. krogu je bil najprej rezultat med Hribarjem in Bernardko Krnc poravnan – 1016:1016. Po pregledu in upoštevanju ugovorov pa je slavila Hribar s 1017:1015.

Pritožba sledi?

Dolenjski list je že v petek poročal, da se bo dosedanja županja Bernardka Krnc pritožila. To smo preverili tudi danes. „Ne dajem izjav za medije. Hvala za razumevanje,“ je pojasnila Krnčeva.

Kaj pravi zakonodaja, točneje Zakon o lokalnih volitvah?

100. člen

Zoper odločitev občinske volilne komisije, ki lahko vpliva na potrditev mandatov, ima vsak kandidat in predstavnik kandidature oziroma liste kandidatov pravico vložiti pritožbo na občinski svet, razen v primeru nadomestnih volitev iz 30. člena tega zakona, kjer ima pravico do pritožbe samo predstavnik liste kandidatov. Pritožbo lahko vloži do začetka prve seje občinskega sveta. Pritožbo, ki se nanaša na nadomestne, naknadne ali ponovne volitve, pa lahko vloži najpozneje v 15 dneh od dneva teh volitev.

Občinski svet odloči o pritožbi ob potrditvi mandatov članov občinskega sveta.

101. člen

Če občinski svet pritožbi ne ugodi, pritožnik lahko v osmih dneh od dneva prejema obvestila, vloži pritožbo na sodišče, pristojno za upravne spore.

Sodišče odloči o pritožbi v 30 dneh od dneva vložitve pritožbe.

Zadevo bomo spremljali dalje.

Nadlani.si