• 4.83C Novo mesto
  • 15:30
  • Sre, 29.11.2023

Projekt in prireditev Rastoča knjiga na OŠ Šmihel

V okviru projekta Rastoča knjiga, ki so ga letos začeli na OŠ Šmihel, so v četrtek, 6. oktobra, izvedli kulturni, v petek, 7. oktobra, pa tehnični dan od prvega do devetega razreda. K sodelovanju so povabili tudi lokalne ustvarjalce.

NOVO MESTO – Naslov dejavnosti je bil Rastoča knjiga – vrednote zame in zate. Prvo uro so vodili nadarjeni učenci. Pogovarjali so se o vrednotah, kaj jim pomenijo, oblikovali so definicijo pojma vrednote in oblikovali osebni tedenski koledar vrednot. Po končanem kulturnem dnevu in tednu vaj so se naslednji petek, 14. oktobra, zbrali na prireditvi Rastoča knjiga pod šmihelskim soncem in tudi simbolično vstopili v projekt. Na odru sta bila razstavljena tudi kipca Šmihelčanka in Birčanka, ki upodabljata deklici z rastočo knjigo, ki bosta v okviru projekta vsako leto zrasli. Prireditve so se udeležili tudi lokalni umetniki, ki so sodelovali na kulturnem in tehničnem dnevu ter častni gostje: župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, mag. Igor Teršar, direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, in dr. Janez Gabrijelčič, idejni oče vseslovenskega projekta Rastoča knjiga. Sledila je simbolna otvoritev projekta Rastoča knjiga, ko so ravnateljica in vsi trije častni gostje prerezali trak. Učenci so potem recitirali pesem Toneta Pavčka: Rastoča knjiga, učitelji pa so prižigali bakle upanja, kot jih v pesmi prižiga Rastoča knjiga. Tako upamo, da bo z njihovo Šmihelčanko in Bričanko rastel njihov projekt in oni z njimi.

Vse tri častne goste pa so tudi malce povprašali:

  • Gregor Macedoni, župan MO Novo mesto

Ali radi berete? Če ja, kaj?

Rad berem že od malega. Berem različne vrste knjig. Knjige so tiste, ki me sproščajo, ki me spočijejo in hkrati mi dajo navdih za kakšna dejavnostna dela.

Kakšen je vaš spomin na osnovno šolo?

Lep. Težko rečem kaj drugega kot to, da se z veseljem spominjam tistih časov. Seveda pa so spomini vsako leto nekoliko bolj oddaljeni in zato ostaja res prijeten občutek na tista leta.

Kaj bi sporočili učencem OŠ Šmihel?

Uživajte v teh letih. Imejte veliko prijateljev, te vezi vam bodo ostale vse življenje in na teh vezeh boste lahko v življenju tudi gradili.

  • Igor Teršar, direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti

Ali radi berete? Če ja, kaj?

Rad berem predvsem znanstveno fantastiko. Rad berem, ker je moje delo v kulturi dovolj naporno, tako da se sprostim skozi kakšne romane.

Kakšen je vaš spomin na osnovno šolo?

Moj spomin je, tudi jaz sem z Dolenjske, drugače doma iz Trebnjega, moj spomin je lep. Peli smo, sodeloval sem v športu, imel sem veliko prijateljev.

Kaj bi sporočili učencem OŠ Šmihel?

Vesel sem, da ste tako skupaj, se ukvarjate s toliko dejavnostmi, tudi vidva, ki sta tukaj v vlogi novinarjev, imata posebno nalogo. Vsak na vaši šoli ima neko posebno nalogo. Dopolnjujte se med seboj.

  • Janez Gabrijelčič, idejni oče vseslovenskega projekta Rastoča knjiga

Kaj vas je navdihnilo za projekt Rastoča knjiga?

Naša država nima velikih vojskovodij, mi nismo imeli kraljev. Kaj nas je povezovalo?  Ugotovili smo, da nas je povezovala knjiga. In knjiga je tista, ki nas je dvigovala v preteklosti. Mi smo izbrali 147 knjig, ki so jih napisali naši najboljši znanstveniki, pesniki in  pisatelji in jih dali na razstavo v Nemčijo. In kaj so tujci rekli? Mi nismo vedeli, da imate že 1000 let svojo književnost. Mi smo potem rekli, da bomo naredili spomenik knjigi, ampak ne navadni knjigi, Rastoči knjigi. Zato, ker mora tudi Slovenija rasti. Čeprav smo majhni, lahko rastemo z znanjem.

Ali radi berete? Če ja, kaj?

Berem vse vrste knjig, ne berem samo enega področja. Knjig je neverjetno veliko in z različnih področij. Brati moramo vse vrste.

Kaj bi sporočili učencem OŠ Šmihel?

Veliko se naučite, da bi na starost videli, kaj vse ste doživeli, da ste veliko znali, da ste to znanje prenesli tudi v prakso. Da bi bili dobri Šmihelčani, da bi bili pomembni Novomeščani, odgovorni Slovenci in tudi državljani sveta.

Pripravili: Tim Gril, Neva Kovač in Vid Rajh (novinarski krožek OŠ Šmihel)