• 2.95C Novo mesto
  • 07:44
  • Sob, 03.12.2022

Rusi v Novem mestu

Župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedni bo rusko delegacijo na rotovžu sprejel v sredo.

NOVO MESTO – Mestna občina Novo mesto bo od danes, 5. junija, pa do nedelje, 9. junija, gostila delegacijo ruskega mesta Togliatti pod vodstvom župana Sergeja Antaševa, v delegacij pa bo tudi  podpredsednik največjega ruskega avtomobilskega podjetja AvtoVAZ Eduard Vaino, obenem tudi predsednik Rusko-slovenskega poslovnega sveta. Namen povezovanja z mestom ob Volgi, s katerim Novo mesto prijateljske odnose razvija od leta 2011, je predvsem vzpostavljanje priložnosti za gospodarsko sodelovanje, saj Togliatti zaradi tovarne AvtoVAZ, v katerem enega ključnih položajev zaseda nekdanji prvi mož novomeškega Revoza Aleš Bratož, velja za središče ruske avtomobilske industrije, obenem pa učinkovito razvija poslovno okolje za tuje investicije.

Ruska delegacija si bo v okviru obiska v Mestni občini Novo mesto ogledala podjetja Krka, Adria Mobil in Arex, se na Gospodarski zbornici Dolenjske in Bele krajine sestala s predstavniki lokalnega gospodarstva in si ogledala Podjetniški inkubator Podbreznik in Center raziskav, razvoja in inovacij. Ruski partnerji so pokazali veliko zanimanja tudi za dolenjsko turistično ponudbo, ki jim jo bodo predstavili dolenjski turistični delavci.

Povezave so vzpostavile tudi na področju izobraževanja: Osnovna šola Center in šola Sergeja Pavloviča Koroljova iz Togliattija, ki sodelujeta že dobrega pol leta, bosta podpisali sporazum o sodelovanju, ruski gostje pa si bodo ogledali tudi Center biotehnike in turizma.

Župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedni bo rusko delegacijo na rotovžu sprejel v sredo.

MO Novo mesto