• 2.95C Novo mesto
  • 08:01
  • Sob, 03.12.2022

FOTO: So šli besni kmetje vseeno predaleč? To so gnusni prizori masakra

Sindikat kmetov Slovenije je danes z ostanki zadnjega pokola domačih živali pred ministrstvom za okolje in prostor protestiral zaradi slabega gospodarjenja s populacijo medveda in volka. Kmete je sprejel državni sekretar Marko Maver, ki jim je po besedah podpredsednika sindikata Romana Žvegliča obljubil izredni odstrel medvedov in volkov.

Sami bodo začeli loviti divjad, jo zastrupljati in streljati?

»Pozorno so nam prisluhnili in obljubili, da bodo šli takoj v izredni odstrel medvedov in volkov tam, kjer se pojavljajo najhujše škode,« je po sestanku z državnim sekretarjem dejal Žveglič. Za izredni odstrel v takih primerih namreč ne rabijo odločb sodišča, vendar pa se ga le redko poslužujejo. O številkah odstrela pa danes niso govorili.

V primeru, da jim ministrstvo ne bo pomagalo, je Žveglič napovedal državljansko nepokorščino kmetov, ki bodo sami začeli skrbeti za svoje živali. »To pomeni, da bomo sami začeli loviti divjad, jo zastrupljati in streljati,« je dejal. Ob tem je večkrat poudaril, da je država lastnik živali in kot vsak dober lastnik bi morala zanje skrbeti.

Pripeljal masaker s seboj

Kmet Florjan Petrnelj iz Ilirske Bistrice je danes pred stavbo ministrstva v Ljubljani prišel z ostanki zadnjega “masakra na njegovi kmetiji”. Pred letom dni je že že izgubil 18 živali, ki so jih poklali volkovi, država pa jim je po njegovih besedah priznala le osem živali, ki pa jih še niso izplačali. Zaradi lanskega in predlanskega pokola na kmetiji niso imeli do nedavnega nobenega teleta. »Telitve so se začele pred 14 dnevi, stelilo se je 15 krav, včeraj pa katastrofa na pašniku. Vse poklano,» je dejal.

Ocenil je, da so imeli zaradi zveri v nekaj letih imeli 56.000 evrov škode, od države pa so dobili 8000 evrov. V primeru, da država kmetom ne bo pomagala, pa je napovedal, da bodo ustanovili svojo gardo, da bi zaščitili podeželje.