• 2.85C Novo mesto
  • 02:37
  • Sre, 30.11.2022

»Sevnica – zakladnica doživetij« vabi s pestrostjo dogodkov

Pomlad je čas prebujanja narave, hkrati pa tudi čas snovanja raznolikih aktivnosti, ki bodo do pričetka poletja sooblikovale družabno življenje v sevniški občini. Nekaj osrednjih predstavljamo v nadaljevanju.

SEVNICA – Ob dnevu Zemlje, 22. aprilu, z dogodki krepimo zavedanje o enkratnosti življenja na tem planetu in krepimo odgovornost za ohranjanje narave. Po zasaditvi sevniške voščenke dne 19. aprila na Blanci bo v okviru projekta »ReviZen – Zelena doživetja Posavja«, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija, potekalo odprtje tematske poti »Gozd je kultura« v organizaciji KŠTM Sevnica, in sicer 23. aprila ob 18. uri z zborom na spodnjem parkirišču pod Gradom Sevnica.

Ena osrednjih turistično-rekreativnih točk, Lisca, navdušuje v vseh letnih časih. Še posebej pestro je prvega maja, na tradicionalnem prvomajskem srečanju. Na praznik dela bo območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije iz Dolenjske, Bele krajine in Posavja organizirala proslavo, ki bo ob 11. uri pri Tončkovem domu. Kot vselej bo poskrbljeno za kulturni program ter v nadaljevanju dneva za pestro družabno dogajanje ob gostinski ponudbi Tončkovega doma. Drugi maj bo v znamenju tradicionalnega gorskega teka na Lisci.  

Eden večjih letošnjih dogodkov bo prireditev ob 150. letnici slovenskega tabora v Sevnici. Obeležen bo tudi praznik krajevne skupnosti Sevnica. Prireditev v soorganizaciji Občine Sevnica, Krajevne skupnosti Sevnica in KŠTM Sevnica bo 10. maja v Športnem domu Sevnica.

Staro mestno jedro Sevnice bo 17. maja od 15. do 22. ure gostilo Sevn’ško kuhinjo na trgu, ki bo povezala ponudnike in ljubitelje kulinarike in žlahtne kapljice. Grad Sevnica pa bo 6. junija prizorišče IX. Festivala Modre frankinje, festivala z udeležbo vrhunskih slovenskih in tujih pridelovalcev modre frankinje, izbrano kulinariko, tržnico lokalnih dobrot in kulturno-glasbenim programom. Oba dogodka organizira KŠTM Sevnica.

  1. maja bo na Lisci potekal celodnevni dogodek pod imenom Kolofest Sevnica 2019, ki ga v okviru projekta Ride&Bike II organizira KŠTM Sevnica, izvaja pa Kolesarsko društvo Sevnica. Celodnevno planinsko dogajanje, doživetja za mlade planince, družine in odrasle, vodeni planinski in turnokolesarski izleti, plezanje na plezalnem stolpu, predstavitev gorskega reševanja, osrednjo prireditev in še več vsebine pa bo povezal Dan slovenskih planinskih doživetij, ki bo 15. junija na Lisci.

Vir in fotografija: Občina Sevnica