• 3.09C Novo mesto
  • 02:02
  • Sre, 30.11.2022

Trdno odločeni, da ostanejo tu za vse nas

Jubileji so za to, da se obeležijo ter spomnijo na dogodke in ljudi, ki so pomagali, da je za ustanovo ali projektom bogat kos uspešno prehojene poti. Tega se dobro zavedajo tudi v Kulturnem centru Primoža Trubarja Šentjernej (KCPT). Za njimi je desetletje, kjer so bogat mozaik dogodkov in spominov spisali tako ljubiteljski kot poklicni kulturniki (glasbeniki, gledališčniki, slikarji, plesalci, predavatelji). »Jubilej je priložnost, da pogledamo nazaj, se spomnimo prvih korakov in ljudi, s katerimi smo začeli pisati zgodbo kulturnega centra. To je tudi priložnost, da se zahvalimo vsem ustvarjalcem in obiskovalcem za njihov čas, ki so ga preživeli pri nas,« povedo v Šentjerneju.

Proslava s stilom in Gojmirjem Lešnjakom

»Sledi so pustili obiskovalci vseh generacij, ki se jih je v desetih letih nabralo preko 230 tisoč. Poleg kulturnih se pri nas odvijajo tudi drugi (bolj ali manj) formalni dogodki, saj je kulturni center v Šentjerneju stičišče družbenega in družabnega dogajanja,« nas v Šentjerneju seznanijo z nekaj konkretnimi in impozantnimi podatki. »V bistvu smo ponosni na sam začetek, saj pri nas ni bilo uvajalnega oz. poskusnega obdobja. Takoj smo imeli razdelano mrežo obveščanja, že prvo sezono smo imeli gledališki in otroški abonma, z domačimi društvi pa smo prav od začetka izredno složno sodelovali, tako da so kulturni center vzeli za svojega in mi njih. Za nasvete smo se obrnili na Združenje kulturnih domov Slovenije KUDUS, kamor smo se včlanili še pred odprtjem kulturnega centra. Takrat je bil predsednik združenja Gojmir Lešnjak Gojc, ki nam je tovariško priskočil na pomoč,« v kulturnem centru ne pozabljajo na ljudi, ki so jim pomagali do stopnje kakovosti, kjer so danes. Jubilej so proslavili slavnostno – z domačimi kulturnimi ustvarjalci, otroci iz vrtca in učenci OŠ Šentjernej, gost večera pa je bil priložnosti primerno njihov mentor Gojmir Lešnjak Gojc, ki šentjernejsko kulturno zgodbo kot gledališki igralec spremlja vseh deset let. Vsakič znova je legendarni Gojc tisti, ki vedno rad prisluhne in pomaga.

Tudi brezplačni dogodki

Kulturni center Primoža Trubarja od samega odprtja teži k temu, da dviguje kvaliteto bivanja v kraju in širše. »Smo kulturni center, kjer se potrudimo, da se vsi (tako obiskovalci kot nastopajoči) počutijo dobro, naj si bo to vaška pevska skupina ali zvezda slovenske estrade. Posamezniki se pri nas lahko naužijejo kulture v vsej njeni širini – od likovnih razstav, koncertov, gledaliških predstav, zagotavljamo številne dogodke za otroke, proslave, predavanja, svetovanja, srečanja … Za vse to pa ni potrebno odšteti veliko denarja, veliko dogodkov je celo brezplačnih. Dogodki so tisti, preko katerih se kulturni center promovira: izbiramo kvalitetne vsebine, ki pritegnejo obiskovalce, ki si želijo dobrih kulturno-umetnostih doživetij. Prireditve zunanjih organizatorjev so nekako tudi v naši domeni, saj nam strokovnost, red, urejenost, čistoča in točnost res veliko pomenijo. To začutijo obiskovalci in odnos vseh do naše stavbe je zelo spoštljiv. Vsak posameznik, ki enkrat pride k nam, se v kulturni center še rad vrača. Najboljša reklama je pogovor med obiskovalci in delitev osebnih izkušenj,« povedo naši sogovorniki.

Delo kot način življenja

Vedo povedati dobri poznavalci, da so abonmaji Kulturnega centra Primoža Trubarja namenjeni ljudem, ki se radi sprostijo, obujejo čevlje nekoga drugega in se prepustijo toku dogodka na odru. »Še posebej otroci se radi vživijo v različne vloge – včasih je potrebno na odru pomagati: zapeti pesem, čarati ali samo pridržati del kulise – mali nadobudneži so vedno za stvar. Nova sezona za najmlajše ponuja sedem predstav, medtem ko je v gledališkem abonmaju (za odrasle) šest predstav. Letošnji abonma v KCPT je nekoliko skrivnosten, celo detektivski, vsekakor pa poln smeha in srčnih doživetij,« namignejo v KC Šentjernej, kjer so razmišljali tudi o vpeljavi glasbenega abonmaja.

»Kulturni center je hiša, kjer se vedno kaj dogaja. Tudi, ko ni dogodkov, se srečujemo s sodelavci, različnimi mojstri, se pogovarjamo o novih dogodkih –naj bo to poroka ali srečanje jubilantov nekega podjetja. Delo tukaj ni samo služba, to je način življenja, če ne že kar poslanstvo. Tukaj moraš biti odprt za predloge, sprejemati moraš drugačnost in nobeno delo ti ne sme biti izpod časti. S samodisciplino lahko tudi od drugih pričakuješ spoštovanje in to moraš vračati. Pozitivna klima v kulturnem centru nam je zelo pomembna, zato skrbimo za dobre odnose – tako v kolektivu kot navzven. Vsi moramo znati poprijeti za delo, četudi ni na našem seznamu. Moramo biti strpni, čeprav bi včasih najraje kričali, znamo sprejeti konstruktivne kritike; ne kuhamo zamer. S sodelavci smo, lahko rečem, kar prijatelji, kar nam pomaga pri delu in doseganju ciljev,« poudari programska vodja kulturnega centra ga. Elizabeta Kušljan Gegič, ki je prepričana, da kulturni center bogati šentjernejski vsakdan. »KCPT se nahaja le 200 m od farne cerkve; s treh strani je obdan številnimi parkirišči, na severni strani celo z vinogradom. Ko pridete k nam poskrbite le, da boste imeli vstopnice za dogodek; vse informacije o prireditvah najdete na naši spletni strani www.kc-sentjernej.si in na našem FB profilu. Vabljeni – vzemite si čas zase!« se z Gašperjem Bregarjem, direktorjem Ekološke družbe Šentjernej, v okviru katerega deluje šentjernejski kulturni center, dotaknemo malce pogleda v prihodnost – v leto 2029. »Še vedno tu za vse vas!« razlog, da je KC Šentjernej zgodba o uspehu.