• 28.81C Novo mesto
  • 20:16
  • Čet, 30.06.2022

Trebanjski svetniki dali širitvi poslovne cone Bič zeleno luč

Na sredini seji občinskega sveta Občine Trebnje so potrdili širitev obrtno-podjetniške cone na Biču. Za razliko od več slovenskih občin se s projektom omenjene širitve ne poteguje na razpisu za sofinanciranje vlaganj v ekonomsko poslovno infrastrukturo, se je pa nanj prijavila s projektom infrastrukturne preureditve cone Dolenja Nemška vas.

TREBNJE – Kot navaja predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za poslovno-logistično cono Bič oz. njen južni del, ki so ga trebanjski svetniki potrdili po drugem branju, območje urejanja leži vzporedno z avtocesto, z omenjeno širitvijo pa bi radi, kot je povedal trebanjski župan Alojzij Kastelic, omogočili širjenje tamkajšnje proizvodne dejavnosti.

Obeta se 50 do 70 novih delovnih mest

Z manjšo širitvijo navedenega poslovnega območja in zdajšnje proizvodne hale na Biču bodo zagotovili 50 do 70 dodatnih delovnih mest, omenjena širitev pa glede na to, da jo bo financiralo podjetje Eurotek, občinskega proračuna ne bo obremenila. Gre sicer za okrepitev proizvodnje podjetja Treves, najemnika objekta s predhodno urejeno infrastrukturo, ki je v lasti družbe Eurotek, je pojasnil župan.

REM

V Dolenji nemški vasi župan Kastelic največ upanja polaga na podjetje Rem, ki naj bi zaposlilo dodatnih 80 delavcev.

V drugem primeru pa se je trebanjska občina s projektom infrastrukturnega opremljanja oz. določene preureditve industrijsko-podjetniške cone pri Dolenji Nemški vasi prijavila na omenjeni razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za sofinanciranje vlaganj v ekonomsko poslovno infrastrukturo med letoma 2016 in 2017. Celotno naložbo so ocenili na 800.000 evrov, na razpisu pa si obetajo približno devet desetin oz. 670.000 evrov denarne podpore. S sredstvi komunalnega prispevka in z določenim proračunskim deležem pa se je nameravajo lotiti tudi v primeru neuspešne razpisne kandidature. Končati jo nameravajo do septembra prihodnje leto.

Od naložbe pri Dolenji Nemški vasi pri Trebnjem pričakujejo dodatnih nekaj manj kot 80 delovnih mest, pri čemer računajo predvsem na nove zaposlitve v podjetju Rem oz. v trebanjskem izdelovalcu montažnih modularnih objektov in bivalnih zabojnikov, je še povedal Kastelic. STA/D. R.