• 3.22C Novo mesto
  • 06:46
  • Sob, 03.12.2022

Po snegu prihajajo poplave: bo huda ura že danes zvečer?

Zaradi kombinacije dežja, taljenja snega in ponekod zamrznjenih tal reke in manjši vodotoki v večjem delu države, predvsem v južni in osrednji Sloveniji, hitro naraščajo, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Zvečer pričakujejo tudi poplavljanje morja na najbolj izpostavljenih delih obale.

Sava Bohinjka in njeni pretoki se razlivajo, vendar bodo do popoldneva še postopno naraščali. Predvidoma bodo poplavljali v manjšem obsegu. Danes bosta močneje naraščali reki Kolpa in Reka, ki se že razlivata v manjšem obsegu. Ob predvidenih intenzivnih lokalnih padavinah danes in v noči na nedeljo lahko reki poplavljata na izpostavljenih območjih.

Razlivanja rek so možna tudi drugod

Tudi na območju Bele krajine večjih težav zaradi vodotokov ne beležijo. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite za Dolenjsko in Belo krajino Klemen Gorše, ljudje na tem območju znajo živeti z reko Kolpo, zato težav ni.

V zgornjem toku se razliva tudi reka Vipava, ki se bo sredi dneva in popoldne razlivala tudi dolvodno. V tem času bo hitreje narasla in se razlila Sava v srednjem toku.

Razlivanja rek so možna tudi drugod v zahodni, južni, osrednji in ponekod v vzhodni Sloveniji. Ob močnejših lokalnih nalivih v noči na nedeljo se lahko hitro razlijejo hudourniški vodotoki, še opozarjajo na Arsu.